Zeg daarom niet dat je het zo erg vindt, maar vraag hoe diegene zich voelt of hoe je er voor hem of haar kunt zijn. Vragen stellen is altijd een goed idee, omdat we er soms blind van uitgaan dat iemand een bepaalde situatie net zo ervaart als jij zou doen - terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn.
- 'Ik vind het zo erg voor jou en jullie'. Zo toon je medeleven. - 'Ik weet niet wat ik moet zeggen'. Dat is eerlijk en uit het hart.
Veel mensen zeggen: 'Als ik iets kan doen, zeg je het maar'. Maak het concreet door te vragen: 'Wat kan ik voor je doen? ' Als je weet waardoor de ander zich gesteund voelt, hoef je het niet in te vullen voor hem of haar en geef je precies wat nodig is en niet wat jij in die situatie nodig zou hebben.
Misschien wel de allerbeste tip: vraag waar iemand behoefte aan heeft. Je kent je vriend of vriendin goed, maar hij of zij heeft waarschijnlijk nu behoeften die jij niet hebt of niet kan bevroeden. "Waar kan ik je vandaag mee helpen?" of "Waar heb je nu behoefte aan?" zijn dan ook soms de beste vragen.
Neem de problemen van de andere persoon serieus en luister begripvol. Wat voor jou iets kleins lijkt, kan voor iemand anders heel belangrijk zijn. Zeg dus niet “Zo erg is het toch niet” of “Gewoon niet meer aan denken”. Je kan wel zeggen "Dat moet lastig voor je zijn”.
Vooral op kwetsbare momenten kan dan nogal precies komen. Een voorbeeld daarvan is als een man verdrietig is. Hoe kun je dan troosten of nabij zijn? Voor de meeste partners is dat vanzelfsprekend: lieve woorden, een arm om hem heen, moed inspreken, enzovoort.
Misschien wel de allerbeste tip: vraag waar iemand behoefte aan heeft. Je kent je vriend of vriendin goed, maar hij of zij heeft waarschijnlijk nu behoeften die jij niet hebt of niet kan bevroeden. "Waar kan ik je vandaag mee helpen?" of "Waar heb je nu behoefte aan?" zijn dan ook soms de beste vragen.
Stap 1: Erken en benoem wat je hebt gedaan
Je eigen aandeel erkennen is de eerste stap in het herstellen van de relatie. Benoem expliciet wat je fout hebt gedaan en erken wat het effect daarvan op de ander is. 'Ik heb je pijn gedaan door achter je rug te roddelen, dat spijt me heel erg. '
Praat met iemand
Vertel aan iemand hoe je je voelt, leg uit dat je boos bent en verdrietig. Probeer dit rustig en gecontroleerd te doen. Het beste kun je hiervoor iemand uitkiezen die dichtbij je staat, goed kan luisteren en die jou of jouw probleem niet zal veroordelen. Praten met anderen dat lucht op.
Probeer je in te leven in de ander
Iets wat voor jou klein of oplosbaar lijkt, kan voor iemand anders een onoverkomelijk probleem lijken. Probeer te begrijpen wat de situatie doet met die persoon en toon begrip. Erken gevoelens en gedachten, ga ze niet minimaliseren of veroordelen.
Je kunt dan bijvoorbeeld vragen: 'Hoe is dat voor jou? ' Heeft iemand die je kent iets naars meegemaakt? Voel je dan niet bezwaard om te schrijven, iets te zeggen of te doen, om te laten weten dat je meeleeft.
Houd het kort en simpel. Je hoeft geen lange, ingewikkelde uitleg te geven over wat je gedaan hebt, tenzij je het gevoel hebt dat dat echt nodig is. Het belangrijkste is dat je duidelijk maakt hoe erg je het vindt wat er gebeurd is en hoe veel spijt je ervan hebt. Zeg zoiets als: “Ik vind het zo erg wat ik heb gedaan.
Bied in eerste instantie een luisterend oor. Je kunt later altijd nog vertellen wat in zo'n situatie voor jou heeft gewerkt, in plaats van zeggen wat de ander 'zou moeten doen'. Ieder excuus om een bak roomijs leeg te lepelen grijpen we met beide handen aan, maar een relatiebreuk is niet altijd een reden voor rouw.
Lichaam en brein reageren op de stress die een relatiebreuk kan veroorzaken. Mensen met stress kunnen minder eetlust hebben, slechter slapen, maag- en darmklachten of hoofdpijn krijgen. Daarnaast zijn er allerlei mentale klachten zoals gevoelens van angst, onzekerheid, een opgejaagd gevoel en negatieve gedachten.
Je bent echt een kanjer! Het is best een complimentje waard als je ziet dat iemand goed met zijn pijn en de problemen die daarbij komen omgaat. Een pijnpatiënt hoort zelden dat ze een bikkel of kanjer is, maar dat is hij of zij echt wel, als je er eens goed over nadenkt. Dus noem ze dan ook eens zo.
Met de riem is een band bedoeld die van de schouder schuin over de borst loopt. Als iemand een hart onder de riem wordt gestoken krijgt iemand dus moed ('het hart') in zijn borst, in zijn lijf. Later kwam de variant iemand een riem onder het hart steken in gebruik. Er wordt dan uitgegaan van een riem om het middel.