bruto-omzet: het totale bedrag voor wat betreft alle producten en diensten die je hebt verkocht en (overigens is dit iets anders dan brutowinst, dat is de omzet min je directe kosten); netto-omzet: de bruto bedragen waar kortingen, schadevergoedingen en over de omzet geheven belastingen van zijn afgetrokken.
Wat is Netto-omzet? De netto-omzet is de bruto-omzet minus de btw, kortingen aan afnemers, schadevergoedingen aan afnemers en teruggenomen goederen.
Nettowinst daarentegen is de brutowinst minus de bedrijfskosten, rentelasten, belasting en afschrijvingen. Met andere woorden: brutowinst is de winst die overblijft na aftrek van de kosten van verkoop. Nettowinst (of nettoverlies) is wat er overblijft nadat alle andere kosten zijn afgetrokken van de omzet.
De nettowinstmarge is het bedrag dat overblijft als je ook nog eens alle indirecte bedrijfskosten en de financieringskosten van de omzet hebt afgetrokken. Dat zijn huisvestingskosten, administratiekosten, advieskosten, afschrijvingen, belastingen en rentekosten. Wat overblijft is de nettowinst, de echte winst.
Dan kun je de netto omzet gaan berekenen. Trek hiervoor de omzetkosten af van de totale bruto omzet. De formule voor de netto omzet is dan dus: Netto omzet = bruto omzet – inkoopkosten, of: Netto omzet = bruto omzet – omzetkosten.
De omzet van een bedrijf is de som van alle opbrengsten over een bepaalde periode. Dit kunnen opbrengsten zijn uit de verkoop van producten of diensten die je levert. Met omzet wordt meestal de bruto omzet bedoeld.
Omzet is het bedrag dat je in een periode verdient. De winst is alles wat je overhoudt als alle gemaakte kosten voor je onderneming aftrekt van de omzet. Bij cashflow draait het om de geldstromen, dus de inkomsten en uitgaven in een bepaalde periode.
Bedrijfsresultaat of nettowinst (na belasting)
Het nettobedrijfsresultaat is het bedrag dat overblijft voor de eigenaar of aandeelhouder: de winst. Dus na aftrek van alle vennootschaps- of inkomstenbelastingen.
De formule voor omzet is bij producten: afzet maal de verkoopprijs exclusief btw = omzet. De formule voor diensten is min of meer hetzelfde: daar tel je de factuurbedragen bij elkaar op, zonder btw.
De netto-omzet is de omzet die overblijft wanneer van de bruto-omzet alle verkoopkosten zijn afgetrokken. Denk hierbij aan inkoopkosten, schadevergoedingen en eventuele kortingen. Andere bedrijfskosten, zoals personeelskosten, vallen hier niet onder.
Je mag de KOR in elke rechtsvorm gebruiken als je omzet onder de 20.000 euro per jaar blijft. De KOR geeft alleen vrijstelling voor de omzetbelasting. Voor andere belastingen zoals bijvoorbeeld inkomstenbelasting, moet je aangifte blijven doen en op tijd betalen. Voor ZZP'ers met groeiambitie.
Wat zijn de verschillen? Omzetbelasting is simpelweg de belasting die je over je omzet betaalt en is hetzelfde als btw.Inkomstenbelasting is iets anders: dit is de belasting die je over je inkomsten betaalt.
De brutowinst is heel simpel gezegd de omzet die je maakt minus de inkoopkosten hiervan. Hierna trek je de overige kosten ervan af. Op dat moment houd je de nettowinst over.
De omzet is het bedrag dat een bedrijf in een bepaalde periode op papier heeft verdiend met het verkopen van diensten en/of goederen. De omzet is opgebouwd uit twee componenten; de prijs (voor hoeveel geld je diensten of producten verkoopt) en de afzet (hoe vaak je die diensten of producten hebt verkocht).
De nettowinst of het bedrijfsresultaat is het bedrag dat aan het einde van een bepaalde periode overblijft. Natuurlijk kan er ook géén geld overblijven.In dat geval spreken we van een verlies of negatief bedrijfsresultaat.
Nettoloon is het bedrag dat je op je rekening ontvangt. Je werkgever heeft hierover al belasting ingehouden.
Veel ondernemers zijn wel bekend met de 80/20 regel. De regel die stelt dat 80 procent van de omzet van een bedrijf uit de top 20% van een klantenbestand komt. Waar veel minder ondernemers bekend mee zijn is de 5/50 regel.
Het jaarinkomen als zelfstandige van een zzp'er (voor wie het zzp-inkomen het hoofdinkomen is) bedroeg in 2021 gemiddeld 43,7 duizend euro. Voor zmp'ers lag dit op 71,9 duizend euro. Het doorsnee of mediane inkomen als zelfstandige komt voor beide groepen lager uit, respectievelijk 33,1 duizend en 59,5 duizend euro.
Wat je overhoudt van je omzet (natuurlijk exclusief btw) is je winst. De winst vóór belasting is: je omzet min je bedrijfskosten. Je winst uit onderneming (maar ook je resultaat uit overige werkzaamheden) valt in box 1 van de inkomstenbelasting, want het is inkomen 'uit werk en woning'.
Bruto netto verschil
Het brutoloon is altijd hoger dan het nettoloon. Het brutoloon is het basisbedrag dat je iedere maand aan je werknemer beloofd hebt. Als je het nettoloon gaat berekenen trek je alle ingehouden bedragen en loonheffingen af van het brutoloon. Het bedrag dat overblijft is dus het nettoloon.
In Nederland wordt op alles wat verdiend wordt belasting geheven. Wanneer je dus geld verdient, moet je daar een deel van afdragen aan de overheid als belasting. Het bedrag waar de belasting nog niet vanaf is gehaald heet het bruto-bedrag.Wat er overblijft na aftrek van de belasting is het netto-bedrag.
Omzet en opbrengsten zijn synoniemen van elkaar ofschoon in de boekhouding een klein verschil is. De omzet is het totaal bedrag aan verkochte producten/diensten (en berekend exclusief btw). In de winst- en verliesrekening berekent men voor de opbrengsten ook de financiële voordelen zoals de donaties en subsidies.