Veertig tot tachtig procent van de vrouwen heeft in de dagen na de bevalling last van een verdrietig gevoel, irritatie, concentratieverlies of slapeloosheid. Dat noemen we ook wel de babyblues. Dit onbestemde gevoel begint meestal de tweede dag na de bevalling en duurt gemiddeld zo'n drie dagen.
De top van de depressie ligt meestal tussen de 4 en 6 maanden na de bevalling. Heb je last van depressieve gevoelens, vind je niets meer leuk en gaat het niet na een paar dagen of met een goede nacht slapen (je partner kan een nachtje voor de baby zorgen zodat jij kunt slapen) over, zoek dan hulp.
Wat merk ik bij een depressie na de bevalling
je hebt nergens zin. je maakt je zorgen dat je niet voor je baby kunt zorgen. je kunt niet genieten van je baby, of hebt heel negatieve gevoelens over je baby. je hebt geen moedergevoelens.
Het algemene advies luidt “9 maanden zwanger betekent 9 maanden ontzwangeren”. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen, je hormonen om weer in balans te komen en jullie gezin om te wennen aan de nieuwe situatie en rust en ritme op te bouwen.
Je buikspieren houden alles niet meer goed op hun plek als voor de zwangerschap. Bij de meeste vrouwen die in het derde trimester een diastase kregen, is dat binnen een jaar na de bevalling weer hersteld.
Uit onderzoek van EenVandaag en Ouders van Nu onder 10.000 vrouwen die de afgelopen 2 jaar zijn bevallen, blijkt dat 60 procent hun bevalling lichamelijk heel of behoorlijk zwaar vonden. Maar een aanzienlijke groep vond de bevalling ook niet zo zwaar (32 procent) of zelfs helemaal niet zwaar (8 procent).
Dat noemen we ook wel de babyblues. Dit onbestemde gevoel begint meestal de tweede dag na de bevalling en duurt gemiddeld zo'n drie dagen. Schrik niet: ook twee weken na de bevalling (of drie) kun je zomaar neerslachtig zijn.
Kraamtranen en ritme vinden
Maar daarna begint de vermoeidheid vaak wel zijn tol te eisen. De 5e dag na de bevalling is voor kraamvrouwen een emotionele dag, vaak met huilbuien. De vermoeidheid, hormonen en lichamelijke ongemakken zijn dan vaak op hun toppunten en veel vrouwen ervaren kraamtranen.
Bel 112 of met de zelfmoordpreventielijn 0900-0113. Merk je dat je ouders niet goed voor zichzelf of voor de ander kunnen zorgen, schakel dan de huisarts in. Cijfer jezelf niet weg. Blijf zelf ook leuke dingen doen.
Wanneer het gaat over ontzwangeren, wordt vaak gezegd dat het ontzwangeren net zo lang duurt als een gemiddelde zwangerschap. En in veel gevallen duurt het ontzwangeren inderdaad 9 maanden, al kan het natuurlijk heel erg per individu verschillen.
De naweeën dienen om de baarmoeder weer te laten krimpen tot de oorspronkelijke grootte: het duurt ongeveer 6 weken tot de baarmoeder weer zijn normale grootte heeft! Naweeën zijn vaak de eerste dagen het pijnlijkst, daarna nemen ze in kracht af.
Je herkent kraamtranen aan plotselinge stemmingswisselingen en/of onverwachtse huilbuien. Dat komt doordat de vermoeidheid toeslaat, je hormonen zijn 'van slag', je hebt misschien last van stuwing en je hebt ineens een baby waar je moet zorgen. Op de 3de tot 5de dag na de bevalling kun je ineens heel emotioneel worden.
Het kan best lang duren voordat je weer volledig de oude bent. Sommige vrouwen geven aan dat het wel een jaar heeft geduurd voordat ze zich weer helemaal fit voelden. Natuurlijk gaat het steeds een beetje beter, maar verwacht niet dat je binnen een paar weken alles weer kunt.
Een regeldag herken je aan: Je baby huilt veel en is onrustig en hangerig omdat je kindje zich niet zo lekker voelt. De ontwikkelingen vragen nou eenmaal veel energie. Je baby wil continu drinken omdat je kindje hongerig is en meer energie nodig heeft voor de groeispurt.
Meestal kun je na ongeveer 2 tot 3 dagen weer naar huis. Vraag hulp bij de verzorging van jouw baby in de eerste week. Doe geen huishoudelijk werk in de eerste 2 weken. Het duurt ongeveer 6 weken voordat je jouw gewone activiteiten weer kunt doen.
Blijf de eerste dagen in bed en vermijd traplopen omdat dit belastend is voor je bekken en bekkenbodem. Je kunt evt. wel het liggen afwisselen met zitten en kleine stukjes lopen op dezelfde verdieping als waar je slaapkamer is.
Als je een baby krijgt, verandert er veel in je leven. Je bent niet meer met z'n tweeën, vanaf nu ben je een gezinnetje. Je moet vooral genieten van je baby en van je nieuwe rol als papa of mama. Maar die nieuwe rol betekent voor veel stellen ook een (tijdelijk) dipje in de relatie.
U mag na de bevalling meestal vanaf dag 7 of 8 naar buiten met uw baby. Tenzij de verloskundige of kinderarts u een ander advies geeft. Uw baby heeft dan de eerste dagen de tijd gehad een stabiele temperatuur aan te nemen en kan zich nu goed op temperatuur houden.
Troost je: naarmate de tijd vordert krijg je vaak vanzelf meer vertrouwen! Het ontzwangeren duurt al met al meestal zo'n 9 maanden.
De benaming 'postnatale depletie' geeft eigenlijk al aan dat het hier gaat om tekorten. De tekorten die kunnen ontstaan, zorgen ervoor dat jouw herstel niet soepel verloopt. Als het lichaam niet de juiste stoffen heeft om haar meest basale functies uit te voeren, ontstaat een nieuwe bron van stress.
Een postpartum psychose wordt in de volksmond ook wel kraambedpsychose genoemd. Een postpartum psychose is een zeldzame en ernstige aandoening die kort na de bevalling onstaat. Een vrouw met een postpartum psychose heeft last van waanbeelden en is het contact met de werkelijkheid kwijt.
"Een vaginale geboorte is niet voor alle vrouwen geschikt. We moeten af van het automatisme van de vaginale bevalling", zegt kersvers hoogleraar gynaecologie Bas Veersema in "Nieuwe Feiten" op Radio 1. "Het lichaam van een vrouw is eigenlijk steeds minder geschikt geworden om een kind te baren".
Wanneer je hoogzwanger bent van een zware baby, kunnen verschillende factoren meespelen: Erfelijkheid: mogelijk waren jij of je partner ook zware baby's. Je gewicht nam flink toe tijdens de zwangerschap; Medische reden: bijvoorbeeld diabetes (dit wordt vastgesteld door een test)
Weeën doen pijn omdat de baarmoedermond erg gevoelig is en die wordt nu onder druk geopend. Bovendien hangt de baarmoeder aan allerlei banden (soort spiertjes) aan het bekken. De banden staan erg onder spanning omdat de baarmoeder gegroeid is.