Halfzon/halfschaduw betekent dat de plant maximaal 4 uur per dag in de volle zon mag staan en daarbuiten de voorkeur geeft aan (lichte) schaduw. Schaduwplanten geven de voorkeur aan maximaal 2 uur (volle) zon per dag en staan de rest van de dag het liefst in de schaduw.
Halfschaduw
Deze locatie is gemiddeld 2-3 meter van een raam, of direct voor een raam op het noorden. Deze standplaats ontvangt ongeveer 3 tot 5 uur zonlicht. Andere halfschaduw locatie's zijn; naast het raam, bij een raam onder een balkon/veranda of voor een raam kleiner dan een vierkante meter.
Voor groenten is vooral bloemvorming en vruchtzetting problematisch in de schaduw. Het is niet verwonderlijk dat vooral vruchtgewassen (zoals courgette, komkommer, pompoen en tomaat), maar ook broccoli en slabonen, echte zonnekloppers zijn.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon. Ook zal de Lavendel minder bloemen bevatten.
De meeste zomerbloeiers hebben (veel) zon nodig, maar er zijn ook soorten die goed op schaduwrijke plekken kunnen staan. Denk hierbij aan eenjarige zomerbloeiers als zaai- of stekbegonia, vlijtig liesje, of de Tabaksplant (Nicotiana).
Tomaten houden van zon en warmte. Plant pas midden april in je serre, en wacht tot midden mei als je in de openlucht kweekt. Geef ze een plekje met veel zon. Geef je tomaten ruimte om te groeien: plant gemiddeld 2,5 planten per vierkante meter (of 5 planten op 2 vierkante meter).
Bij tomaten kan je ook nog paprika, meloenen, pepers, en komkommers planten. Wel te verstaan als ze groot genoeg is .
Hortensia's staan liever gedeeltelijk in de schaduw en op luchtige plaatsen. Plaatsen volledig in de schaduw zijn ideaal voor de variëteiten: macrophylla, petiolaris, aspera en arborescens. Hortensia's quercifolia en paniculata kunnen zonnige plaatsen verdragen.
Mooie lavendel met groen/blauwe bladstengels met witte bloemen. TUINPLAATS : Zonnige plek in een border, tuin of terras. De plant kan ook prima in de halfschaduw en zelfs in de schaduw groeien.
Planten die te weinig licht opnemen, groeien langgerekt uit – op zoek naar licht. Ze zullen weinig blad vormen, en bladeren die ontstaan zijn meestal erg klein.
Geef ook liever 1x in de week heel veel water in plaats van elke dag een klein beetje. Zo ontwikkelt je tomatenplant langere, diepere wortels en daarmee een sterker wortelsysteem. Tomaten geef je dus veel water, maar alleen totdat deze beginnen te verkleuren. Geef dan matig water, anders barsten de vruchten!
Hoe vaak bemest je tomaten? Je kunt beter regelmatig een klein beetje mest geven dan heel veel in één keer. Bemest je tomatenplant eens per drie weken. Maar houd vooral de dosering op de verpakking aan.
Pluk ook niet in één keer te veel bladeren van een plant af, daar schrikt een tomatenplant van en dat vindt hij niet fijn. Beter is het om regelmatig ( bijv. 1x per week) 2 tot 3 bladeren te verwijderen.
Als de kern wat lichter is van kleur, is hij het lekkerste. Voorjaarsteelt van kolen zoals broccoli en bloemkool doen het ook heel goed in de schaduw. De aardappel en zoete aardappel hebben ook helemaal niet zoveel zon nodig. Deze kan dus goed gepoot worden op een plekje waar meer schaduw is in de moestuin.
Basilicum houdt van zonlicht, dus plaats de pot op de vensterbank of een andere plek waar hij veel licht krijgt. Maar hij droogt uit wanneer hij in de volle zon staat. De smaak en geur van de plant gedijt het beste als de plant een paar uur per dag (min.
Deze plant is zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden'. Verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. U kunt haar ook gebruiken in de rotstuin en de stapelmuur.