Volle granen (gerst, rogge, bulgur, tarwezemelen, haverzemelen en havervlokken enz.) Peulvruchten (spliterwten, kikkererwten, linzen, rode en witte bonen enz.) Rijp vers fruit (kiwi, peer, mango, guave, meloen, frambozen enz.) Vruchten van olieplanten (amandelen, hazelnoten, noten enz.)
Eet iets met vezels
'Vezelrijke voedingsmiddelen met een hoog watergehalte, zoals rauwe wortels, appels met de schil en avocado's wekken ontlasting op. Dat zijn allemaal geweldige bronnen van vezels om je darmen in beweging te krijgen,' zegt Christine Lee, MD, gastro-enteroloog bij Cleveland Clinic.
Als u veel last heeft van verstopping, kan uw arts macrogol voorschrijven. In de darm trekt macrogol vocht aan. Hierdoor wordt de ontlasting zachter en helpt het de darmbeweging van de dikke darm (colon).
Molenaar noemt tien dagen het maximum: "Daarna moet je opgenomen worden, want dan loop je de kans dat de endeldarm scheurt. De ontlasting kan dan in je buik komen en dat is levensgevaarlijk. Als je niet binnen vierentwintig uur behandeld wordt, is het afgelopen."
Wat is het? Sommige mensen hebben drie keer per dag ontlasting, anderen drie keer per week. Als je regelmatig meer dan drie dagen geen ontlasting hebt of minder vaak en met meer moeite, dan spreken we van verstopping of obstipatie. Omdat de stoelgang te lang in de dikke darm blijft zitten, wordt hij harder en droger.
Juist! Een kleine appel met schil bevat iets meer dan 3,5 gram vezels. De schillen van veel vruchten bevatten onoplosbare vezels, een natuurlijk laxeermiddel.
Je kan op het toilet naar voor en naar achter wiegen om met de buikspieren de darmen 'pompend' te ledigen. Maak er een gewoonte van vezelrijke voedingsmiddelen te gebruiken zoals volkorenbrood en andere volkorenproducten (bv. muesli, havermout), peulvruchten, groenten (300 g per dag) en fruit (2 stukken per dag).
Er zijn veel verschillende manieren voor een darmreiniging. Denk aan een klysma, een hoge darmreiniging, colonhydrotherapie en laxeermiddelen. Vaak worden deze darmspoelingen gedaan om van bepaalde problemen met de stoelgang af te komen. Denk hierbij aan obstipatie, onrustige darmen of buikkrampen.
Voor volwassenen is dat zo'n twee liter vocht per dag. Als je veel vezels eet, drink dan ook genoeg want vezels nemen ook vocht op. En dat is weer goed om je poep smeuïg te houden. Water drinken is altijd goed, groene thee ook.
Voor de meeste mensen werkt cafeïne als een mild laxerend middel, dat er vooral voor zorgt dat je vaker moet plassen. Sommige mensen zijn echter gevoeliger voor het goedje, waardoor ze een zwaarder laxerend effect zullen ondervinden.
Over het algemeen kun je stellen dat je binnen enkele dagen effect zou moeten merken. Het is belangrijk om je lichaam elke dag te voorzien van voldoende vocht, vezels en vetten voor een goede stoelgang.
Yoghurt wordt veelal aanbevolen omdat het goed is voor de bacteriën in je darmen. Dit komt omdat in bepaalde yoghurt Bifidobaderium lactis BB-12 (Bifidobacterium) zit. Uit onderzoek bij gezonde mensen is gebleken dat dit de darmflora kan verbeteren en dat dit ook te merken is aan de stoelgang.
Producten waar een (licht) laxerende werking aan wordt toegeschreven zijn onder meer: voedingsvezels (o.a. in volkorenbrood), pruimen, appelstroop, ontbijtkoek, koffie, verschillende theesoorten en kruiden zoals venkel.
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Als ontlasting lang in de darm blijft zitten (verstopping), kan het gaan gisten door het inwerken van de bacteriën in de darm. Hierdoor ontstaat extra gasvorming. Dit gas kan door de wand van de darm in de bloedbaan worden opgenomen en via de longen worden uitgeademd. Dit kan een slechte adem veroorzaken.
Uit de metingen bleek dat de passagetijd in de darm mogelijk wordt vertraagd door pure chocolade, in vergelijking met de witte chocolade. De deelnemers rapporteerden een vastere consistentie van hun ontlasting na het eten van de pure chocolade, vergeleken met de witte chocolade.
Kruidvat laxeertabletten Bisacodyl 5 mg maagsapresistente tabletten geven 6 tot 12 uur na inname een zachte ontlasting. Bij langdurige of steeds terugkerende verstopping kunt u Kruidvat laxeertabletten Bisacodyl 5 mg gedurende enkele dagen gebruiken.
Is een verstopping gevaarlijk? In de meeste gevallen is een verstopping onschadelijk. Houden de symptomen langer dan twee weken aan, dan raden wij u aan contact op te nemen met uw huisarts.
Laxerend: Hoewel groene en witte thee vaak als het meest gezond worden gezien, kan bij teveel consumptie dit schadelijk zijn voor de maag. Juist omdat ze het minst verwerkt zijn, zijn deze theesoorten nog 'rauw'. Teveel groene of witte thee, met name bij een lege maag laxerend werken.
Eigenlijk is het heel erg simpel: Koffie verhoogt de samentrekkingen in je darmen, welke vervolgens het 'ik-moet-NU-poepen'-gevoel activeren terwijl je ontlasting de reis naar je endeldarm aflegt, zegt Satish Rao, directeur van het Digestive Health Center aan Georgia Regents University.
Antwoord: Het klopt dat er klachten zoals moeilijke stoelgang kunnen ontstaan. Nicotine zorgt voor een andere stofwisseling bij een roker. Wanneer iemand stopt met roken moet zijn stofwisseling weer zonder nicotine leren functioneren en kunnen er tijdelijk klachten ontstaan zoals obstipatie (verstopping).
Ontbijtkoek, geraspte appel, olijfolie: mensen eten de gekste dingen om goed te kunnen poepen. Allemaal fabels, zegt Mathus, al wil de overtuiging dat iets werkt, best een handje helpen. Fysiologisch bewijs is er alleen voor de koffie en de sigaret.