Cruciaal voor een effectief LHBT-beleid is het inzetten op wat werkt, betrekken van de doelgroep en andere betrokken burgers, meerjarige subsidies aan uitvoeringspartijen, continuïteit in ambtelijke capaciteit en het creëren van eigenaarschap in de stad, al dan niet door het stimuleren van platforms en adviesraden.
De overheid werkt aan gelijke rechten voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender-, intersekse personen en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen (LHBTIQ's). Zo mogen paren van hetzelfde geslacht sinds 2001 trouwen en kinderen adopteren.
Meer informatie en aandacht voor deze groep is belangrijk en kan leiden tot meer emancipatie en begrip. Daarom kiest de overheid er voor om de I aan het LHBT-emancipatiebeleid toe te voegen. De afkorting LHBTI staat voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen.
Ofwel, ongeveer 1 op 20 personen is LHB en 1 op de 15 mensen is LHBT. (Kuyper, 2018) • Bij vrouwen ligt het percentage dat lesbisch is tussen de 1,4 en 2,4%, en het percentage biseksuele vrouwen is 3,3%. Bij mannen is dat respectievelijk 2,6 tot 3,2% (homo) en 1,7% (bi) (Van Beusekom en Kuyper, 2018).
Queer (Q) of Questioning (Q)
De Q staat voor sommigen ook voor Questioning: iemand die nog niet weet op welk geslacht of gender hij/zij/hen valt.
COC Nederland is dé belangenvereniging voor lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse personen in Nederland. Het COC is een federatie die bestaat uit 20 lokale lidverenigingen, het federatiekantoor staat in Amsterdam.
Tegenwoordig hoor je steeds vaker de term queer. Dit betekent 'vreemd' in het Engels. De term is voor het eerst in de jaren 80 gebruikt door mensen die zich afzetten tegen het 'hokjes-denken' rondom seksuele geaardheid en geslacht. Er zit namelijk veel meer tussen hetero en homo, en tussen man en vrouw in.
De vlag bestaat uit drie horizontale banen in de kleuren magenta, blauw en lavendel. Alternatief symbool zijn twee overlappende driehoeken in de kleuren roze en blauw. Roze staat hierbij voor de liefde voor vrouwen, blauw voor de liefde voor mannen en de kleine overlappende driehoek voor de liefde voor beide seksen.
Rood betekent leven, oranje betekent geneeskracht, geel staat voor het zonlicht, groen voor de natuur, turquoise voor magie, blauw voor sereenheid, paars voor karakter en roze voor seks.
Iemand die pansexueel is, voelt zich aangetrokken tot alle genders. De kleur roze staat voor het vrouwelijke, het blauw voor het mannelijke en het geel voor non-binary. De Asexuele pride vlag is voor die mensen die zich niet sexueel tot iemand aangetrokken voelen.
Zo wordt ermee aangegeven dat er ook aantrekking is tot transgender en genderqueer personen die buiten binaire opdelingen vallen of dat de aantrekking ongeacht gender of geslacht plaatsvindt. Het begrip panseksualiteit is afgeleid van het Griekse pan (volledig, omvattend, alles).
Cisgender betekent: 'niet transgender'. Dus: je bent geboren als jongen, en je voelt je ook jongen. Of je bent geboren als meisje, en je voelt je ook meisje.
Demiseksualiteit houdt in dat een persoon zich enkel seksueel aangetrokken tot iemand kan voelen wanneer hij, zij of hen een diepe emotionele connectie ervaart.
Cis komt uit het Latijn en betekent 'aan deze kant'. Trans staat voor 'aan de andere kant'. Een cisvrouw is dus een vrouw die geboren is met de geslachtskenmerken van vrouwen en die zich ook vrouwelijk voelt. Een cisman is een man die geboren is als man is en zich daar prettig bij voelt.
LHBTIQA+ is de afkorting van lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse, queer/questioning en aseksueel/aromantisch. De plus geeft aan dat de term inclusief is voor mensen die zichzelf anders noemen dan waar deze letters voor staan.
COC Nederland komt op voor de belangen van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans- en intersekse personen (LHBTI's). We zetten ons in voor gelijke rechten, emancipatie en sociale acceptatie van LHBTI's in Nederland en het buitenland.
In 1949 werd de naam gewijzigd in Cultuur- en Ontspannings Centrum (C.O.C.).
Demiromantic is een vorm van seksuele geaardheid die gekenmerkt wordt door een vertraagde romantische aantrekking. Wanneer iemand demiromantisch is, ervaren ze geen typische romantische aantrekking tot een andere persoon totdat een emotionele verbinding vooraf is ontwikkeld.
Wat betekent het als iemand panseksueel is? Wanneer je je op een seksuele, romantische of emotionele manier aangetrokken kunt voelen tot een ander persoon, ongeacht biologisch geslacht, ben je panseksueel. Iemands gender identiteit en/of gender expressie maakt dan dus niet uit.
De seksuele geaardheid is de aard van de seksuele aantrekking ervaren door een persoon. De meest gekende geaardheden zijn heteroseksualiteit, homoseksualiteit, biseksualiteit en aseksualiteit. Verwante uitdrukkingen zijn seksuele oriëntatie, seksuele gerichtheid, seksuele voorkeur en seksuele identiteit.
De naam FLINTA* ontlenen wij aan de Berlijnse queerscene. FLINTA* betekent: Female, Lesbian, Intersex, Trans en Agender. De * staat voor iedereen die in geen van voornoemde categorieën past, maar toch structureel onderdrukt wordt in de cispatriarchale samenleving waar we allemaal in leven.
Non-binair en genderqueer
Je kunt je bijvoorbeeld non-binair noemen: dat betekent dat je niet het een of het ander bent; je ontstijgt de tweedeling. Genderqueer betekent eigenlijk ook dat je geen vaste genderidentiteit hebt, of dat je tussen mannelijkheid en vrouwelijkheid beweegt.
Wat ook nog weleens verward wordt is androgyniteit met non-binariteit. Maar dat is echt iets anders, want androgyne-zijn is een gender-expressie en geen gender-identiteit. Je kunt er niet non-binair uitzien, want er is geen uiterlijk voor een non-binair persoon. Dat bestáát gewoon niet.
Aseksuelen hebben geen interesse in seks. Je bent aseksueel als je geen verlangens of lusten herkent wanneer je wordt blootgesteld aan seksuele prikkels. Zowel mannen als vrouwen kunnen aseksueel zijn.
Panseksualiteit wordt ookwel omniseksualiteit genoemd. Bij panseksualiteit is er sprake van seksuele, romantische of emotionele aantrekking tot alle geslachten en genderidentiteiten (psychologisch geslacht, of je je een man of vrouw voelt).