Wat ben ik geschrokken van dit vreselijke nieuws, ik weet eigenlijk niet wat ik moet zeggen. Weet dat ik veel aan je denk en dat ik het ontzettend erg vind voor je. Als er iets is of als ik iets voor je kan doen, laat je het dan weten? Ik kom ook graag langs, maar alleen als jij dat ook wilt.
U kunt iemand met psychische klachten vaak al helpen door goed naar hem/haar te luisteren: Probeer echt te luisteren, zonder te oordelen of meteen adviezen te geven. Probeer niet in discussie te gaan. Luister gewoon en probeer uw naaste te begrijpen.
Ik denk aan je en hoop dat je je over een tijd weer iets beter voelt. Een burn-out is echt hard balen. Ik hoop dat je er met de tijd weer uitkomt en dat je je weer jezelf voelt. Doe nu een stap terug om straks een grote vooruitgang te kunnen maken.
Man, wat ben ik geschrokken van het nieuws dat je overspannen bent. Ik ben er stil van en weet eigenlijk niet wat ik je moet zeggen. Alleen dat ik met je mee voel. Ik denk de laatste dagen vaak aan je.
Wees open; geef het aan als je niet goed weet wat je kunt zeggen, maar dat je wel graag de ruimte wil bieden voor een gesprek. Iemand met een burn-out is niet helemaal zichzelf. Verwacht dan ook dat de reactie die je krijgt op wat je zegt anders zal zijn dan hoe de persoon normaal gesproken zou reageren.
Tegen een depressiepatiënt kun je dus beter niet alles zeggen wat er misschien in je opkomt. 'Het belangrijkste is dat je er voor iemand bent als hij daar behoefte aan heeft', zegt Cuijpers. 'Je mag natuurlijk altijd informeren hoe het met iemand gaat. En luister dan vooral naar wat hij zegt en oordeel niet.
Daarvoor is het wel nodig dat ze weten hoe het met je gaat, en wat je nodig hebt. Wees daarom zo duidelijk en eerlijk mogelijk over je klachten. Dan hoeven anderen geen aannames te doen of te raden wat er aan de hand is. Dan weten ze ook beter wat ze wel of niet van je kunnen verwachten en hoe ze je kunnen helpen.
Luister en geef geen oordelen.
Veroordeel die gedachten niet maar leg uit dat dit een onderdeel van de depressie is. Laat de persoon praten en vraag door. Mensen met een depressie denken vaak dat zij de gedachten 'zijn' waardoor ze negatief over zichzelf denken en zo in een negatieve spiraal terecht komen.
Mensen met een depressie hebben moeite zich te concentreren en zullen vaker warrig zijn. Je kunt je partner helpen met bijvoorbeeld het onthouden van afspraken; Help je partner met goede voeding; Oppassen met adviezen (“als je meer zou sporten zou je je beter voelen”).
Over het algemeen gaan de klachten binnen drie maanden vanzelf over, maar als hulp te laat komt kunnen klachten flink verergeren en kan je depressie zelfs chronisch worden. Erkennen dat je depressief bent is vaak de eerste stap naar herstel. Depressiviteit worden niet altijd tijdig herkend.
Sorry dat ik nog niks van me heb laten horen, maar ik was heel erg geschrokken en wist niet wat ik moest zeggen. Maar ik ben je niet vergeten. Ik denk veel aan je en wens je het allerbeste. Hopelijk tot snel.
Zorg dat de ander weet dat je er voor hem of haar bent als dat nodig is. Je kunt dat aangeven in een gesprek, maar je kunt er ook op een andere manier voor iemand zijn. Bijvoorbeeld door eens wat vaker op te bellen voor een luchtig praatje, een kaartje te sturen of zelfs door gewoon in stilte naast iemand te zitten.
Toon begrip voor hoe de andere zich voelt. Zeg dus niet “Stop met dat zelfmedelijden”, “Je zoekt aandacht” of “Doe niet zo flauw”. Probeer wel eens de zin “Het lijkt me zwaar om zulke gedachten te hebben”. Misschien vind je dat de andere overdrijft.
Schrijf bijvoorbeeld niet: 'Wat erg dat jullie niet meer tijd is gegund'. Maar zeg iets als: 'Ik wens jullie zoveel mogelijk mooie momenten toe'. Of: 'Veel sterkte samen'. Ben realistisch, maar blijf positief.
Veel geluk, liefde, al het goede, het beste, beterschap, nog vele jaren, ik denk aan je, dat al je dromen mogen uitkomen….. Woorden die we allemaal wel eens gebruikt hebben op een kaart voor een huwelijk, een zieke vriendin, verjaardag of een collega die met pensioen gaat.
Om te herstellen zijn deze dingen heel belangrijk: structuur geven aan uw dag: op tijd opstaan, elke dag naar buiten gaan, gezond eten, op tijd naar bed gaan. actief zijn: ga elke dag sporten/bewegen, blijf aan het werk. contact met andere mensen.
Hoe lang duurt een depressie? Een depressie kan een paar weken of zelfs maanden duren. Sommige mensen raken in hun leven één keer depressief, andere mensen krijgen vaker last van een depressie. Bij ongeveer 50% van de mensen duurt een depressieve periode korter dan drie maanden.
In bepaalde delen van de hersenen zou er bij depressie een tekort optreden van deze neurotransmitters. Deze verstoringen in het chemische evenwicht geeft aanleiding tot angstklachten, overmatig piekeren, verminderde plezierbeleving, passiviteit en een sombere stemming.
Soms lijken de klachten van een burn-out op die van een depressie. Bij beiden ben je moe. Bij een burn-out staat de vermoeidheid vooral op de voorgrond en bij depressie een somber gevoel. Als je ook geen plezier meer beleeft in alledaagse dingen dan zou je wel eens depressief kunnen zijn.
Iemand met burn-out klachten heeft last van de volgende drie kenmerken: Spanningsklachten, zoals: lichamelijke vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen, onrustig slapen, piekeren en/of een gejaagd gevoel. Verliezen van grip op de situatie en een gevoel van machteloosheid.