Wat is een Gastheer/-vrouw? Een Gastheer (of Gastvrouw) is werkzaam in de horeca en bedient de gasten van bijvoorbeeld een restaurant, café of hotel. De Gastheer is als het ware het gezicht van het horecabedrijf. Naast bedienen is ook informeren een belangrijke taak.
Een Gastvrouw verwelkomt gasten en begeleidt ze de gehele ochtend, middag of avond. Dit begint al vanaf het moment dat ze binnen komen. Je neemt de jassen aan, begeleidt ze naar hun tafel en geeft deze gasten advies over bijvoorbeeld de menu- en wijnkaart.
Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een gastheer/gastvrouw (niveau 2) precies moet kunnen. Dit bestaat uit kerntaken binnen een basis- en een profieldeel en verschillende keuzedelen.
Hij/zij communiceert vriendelijk en duidelijk en met goede omgangsvormen. Hij/zij werkt met passie en toewijding en met een onbaatzuchtige drijfveer om van betekenis te zijn. Hij/zij voelt zich verantwoordelijk voor de beleving van de cliënt/gast. Hij/zij is een bekwame professional met verantwoordelijkheidsgevoel.
Een gastvrouw of gastheer is verantwoordelijk voor het ontvangen van gasten in een restaurant, horecagelegenheid, culturele instelling of bij een evenement. Hij verwelkomt gasten, neemt hun jas aan en wijst ze hun plek, en maakt ze in algemene zin wegwijs.
Het salaris van een gastvrouw/gastheer varieert tussen de €1600 en €2400 bruto per maand op basis van een 40-urige werkweek. Hoeveel je precies verdient hangt af van leeftijd, ervaring en het bedrijf waarbij je werkzaam bent. Gemiddeld verdient een gastvrouw/gastheer €2000 bruto per maand.
Gemiddeld basissalaris
Het gemiddelde salaris voor a gastheer/gastvrouw (m/v) is € 11,78 per uur in Nederland.
Wikipedia hanteert een vergelijkbare definitie en omschrijft gastvrijheid als: Gastvrijheid is het gebruik gastvrij te zijn, en ook het gastvrij handelen zelf, dat wil zeggen het ontvangen en onderhouden van gasten, bezoekers of vreemdelingen, in vrijheid en goede wil.
De opleiding Gastheer / -vrouw is beschikbaar als BOL-opleiding of BBL-opleiding. De opleiding duurt 2 jaar. Je ontwikkelt je tot een klantvriendelijke gastheer of gastvrouw die alles weet over eten en drinken. Het is belangrijk dat je goed Nederlands en Engels praat.
Gastvrijheid, ook wel hospitality genoemd, wordt in de encyclopedie als volgt beschreven: “gastvrijheid is het gebruik gastvrij te zijn, en ook het gastvrij handelen zelf, dat wil zeggen, en ontvangen en onderhouden van gasten, bezoekers of vreemdelingen, in vrijheid en goede wil.”
In het kort. Als zelfstandig gastheer of gastvrouw werk je met name in restaurants of hotels. Jij zorgt ervoor dat het aan de gasten niks ontbreekt. Je heet iedereen welkom, geeft advies bij hun menukeuze en je zorgt voor een goede afhandeling van de administratie.
Met het diploma Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw kun je aan de slag in bedrijven waar gerechten en dranken worden opgediend, zoals in restaurants of hotels. Denk bijvoorbeeld aan een cateringbedrijf, casino of een cruiseschip. Vaak zijn het iets luxere bedrijven waar jij komt te werken.
Er bestaan geen vervolgopleidingen voor het beroep serveerster, omdat er ook geen specifieke opleidingen bestaan voor het beroep. De Mbo-opleiding gastheer of gastvrouw moet gezien worden als de meest gerichte basisopleiding binnen de horecabranche.
De Gastheer is in staat om gasten te adviseren over de gerechten en dranken op de menukaart. Hiervoor is het belangrijk dat de Gastheer op de hoogte is van de ingrediënten en bereidingswijze van de gerechten en kennis heeft van wijn. Naast het bedienen verzorgt de Gastheer de mise en place.
Rik van Disseldorp - Gastheer - Efteling | LinkedIn.
- De brief aan de Hebreeën vermaant de christenen: 'En vergeet de gastvrijheid niet; door haar hebben sommigen zonder het te weten engelen onthaald. ' (Hebr 13,2) Engelen laten altijd een geschenk achter als ze gastvrij worden ontvangen.
'Voor de hand liggend, maar niet minder belangrijk is glimlachen. In theorie is een glimlach een teken van onderdanigheid, maar het helpt zeker om gastvrij over te komen. Met een glimlach zeg je: 'Ik ben ok, ik ben geen bedreiging, ik ben vriendelijk naar jou.
In bijna alle culturen en religies is gastvrijheid een deugd of zelfs een verplichting. Gastvrij zijn is vaak diep verankerd in onze persoonlijke waarden; je zou het kunnen vergelijken met eerlijkheid. Ieder mens liegt weleens. Als de vraag wordt gesteld of je eerlijk bent, zullen de meeste mensen volmondig ja zeggen.
Het gemiddelde loon binnen Management & Business ligt op € 4.669 bruto per maand. Het minimale of startsalaris begint bij € 600 en het maximale loon is € 77.160 bruto per maand.
Kelners en serveersters voorzien gasten besteld eten en drinken, Zij werken meestal in restaurants, bars en hotels. Het gaat hierbij om het dekken van tafels, het serveren van eten of drinken en rekenen af.