Mannen hebben relatief gezien iets meer botmassa dan vrouwen. Dit is logisch want mannen hebben over het algemeen een hogere spiermassa dan vrouwen. Dus stel je weegt 60 kg en je gaat uit van 12,5% botmassa dan zou het totale gewicht aan botten dus 7,5 kg zijn.
Hoeveel kilo iemand aan botten heeft, hangt af van de lengte en bouw. Over het algemeen hebben vrouwen een gemiddelde botmassa van 6,5 kilo.Bij mannen is dat ongeveer 7,5 kilo.
Het skelet van een volwassen mens bestaat uit circa 206 botten. Hoeveel wegen al die beenderen bij elkaar? Volgens een slimme weegschaal met bio-impedantiemeter bij de sportschool heeft Karel (44) een totale botmassa van ruim 2 kilogram.
Want ons skelet maakt maar zo'n 10 procent van ons totale gewicht uit. Bij iemand van 80 kilo zal het dus zo'n 8 kilo wegen. Met andere woorden: het verschil in 'kilo's skelet' tussen mensen die ongeveer even groot zijn kan nooit veel meer dan 1 à 2 kilo zijn.
Je kan geen zware botten hebben. Wat wél kan, is overtollig vet hebben. Dat je dus minder makkelijk af zou vallen omdat je zware botten zou hebben is onzin. Het gewicht van je botten bepaalt maar in heel kleine mate je totale lichaamsgewicht.
Het gewicht van je botten is afhankelijk van de internetsites die je afstruint. In het algemeen kun je zeggen dat tussen de 10-15% van je lichaamsgewicht bestaat uit botmassa. Mannen hebben relatief gezien iets meer botmassa dan vrouwen.
In verhouding tot je spieren, vet en weefsel weegt het menselijk skelet namelijk bijna niets: slechts 20% van ons totale gewicht. In principe zou het heel goed kunnen dat een te dik persoon zwaardere botten heeft dan een dun persoon. Het zwaardere gewicht moet immers opgevangen worden.
De dichtheid (ofwel de massa per volume) van spiermassa bedraagt gemiddeld 1,06 gram per kubieke cm. De dichtheid van vetmassa bedraagt 0,9 g/cm3. Spieren zijn dus voor hetzelfde volume ongeveer 15% zwaarder. Niet vreemd dus dat je gewicht niet meteen daalt als je meer begint te sporten.
Het geraamte van je been bestaat uit dijbeen, knieschijf, kuitbeen en scheenbeen. Het dijbeen is het zwaarste bot. Bij een man ouder dan 18 jaar weegt dat bot ongeveer een kilo! In je voet zitten de voetwortel-beentjes, de middenvoetbeentjes en teenkootjes.
Gezonde spiermassa voor mannen ligt tussen de 40% en 48% van de totale lichaamsmassa.Voor vrouwen ligt dit wat lager; deze moet tussen de 34% en 44% van de totale massa liggen.
Je botten zien er misschien zwaar uit, maar dat zijn ze niet. Ze wegen slechts 2-3 kg.
Nee, zware botten bestaan niet. Dit is dan ook geen oorzaak van overgewicht. Overgewicht betekent dat je meer weegt voor je lengte dan goed is voor je gezondheid. Het heeft niets te maken met het gewicht van je botten.
De botmassa verschilt niet veel per persoon, dit is enkel afhankelijk van je lengte. De gemiddelde botmassa weegt tussen de 2,5 en 3,5 kilo.
Je kunt geen zware botten hebben.
Over het algemeen bestaat het menselijk lichaam voor ongeveer 40% tot 50% uit spiermassa. Bij volwassen mannen bestaat het lichaam doorgaans uit ongeveer 42% tot 50% spiermassa, terwijl bij volwassen vrouwen het percentage spiermassa meestal tussen 36% en 42% ligt.
Spieren zijn weliswaar zwaarder dan vet, maar niet zoveel zwaarder. Het ligt rond de 15-20 procent, afhankelijk van de hoeveelheid vocht.
De bot is bij een lengte van 25 tot 30 centimeter geslachtsrijp, wordt meestal niet groter dan 50 centimeter, maar kan een lengte van 60 cm bereiken en een gewicht van 14 kg.
De huid is het grootste en zwaarste orgaan: het heeft een oppervlak van twee vierkante meter, weegt ongeveer tien kilo en is toch maar een paar millimeter dik.
Gehele arm: 6.5% (waarvan de bovenarm 3,5%, de onderarm 2,3% en de hand 0,8%) Gehele been: 18,5% (waarvan het bovenbeen 11,6%, het onderbeen 5,3% en de voet 1,8%)
De globale verdeling van je lichaamsgewicht is als volgt: Spiermassa: 40-50% Orgaanweefsel: 25-30% (inclusief de huid) Skelet (botten): 15-20%
1 procent is 0,66kg (56/85); 15% is 9,9kg (15*0,66).
De weegschaal zegt niet alles
Dat komt omdat het lichaam spiermassa aanmaakt en spieren zwaarder wegen dan vetmassa. Deze gewichtstoename is gunstig, want spieren verbranden ook in rust meer energie.
de benen: per been een dijbeen, knieschijf, scheenbeen, kuitbeen, voetwortelbeentjes, middenvoetsbeentjes, teenkootjes, soms enige sesambeentjes.
Midden in je botten en tussen het sponsachtige bot door zit het beenmerg. Rondom het beenmerg ligt een dunne laag van bindweefsel, het endosteum of endost. Bij je geboorte zijn alle botten gevuld met rood beenmerg. Als je ouder wordt, wordt dit rode beenmerg grotendeels vervangen door geel of vettig beenmerg.
Het heiligbeen, ook wel sacrum genoemd is een driehoekig bot aan de onderkant van de wervelkolom die past tussen de twee bekken. Sommige mensen hebben een extra, of zesde, lendenwervel. Deze extra wervel veroorzaakt meestal geen bijzondere problemen.