Behalve graan aten de soldaten varkensvlees, rundvlees, vis (o.a. snoek en mosselen) en kaas. De dieren graasden bij de kampementen. De vis werd uit de rivier gevangen met fuiken. De informatie die wij hebben over de voeding van de Romeinen komt onder andere uit schriftelijke bronnen.
Vaste onderdelen waren met olie en azijn aangemaakte groenten, olijven, eieren en gezouten vis. Het hoofdgerecht bestond uit vlees en/of vis, vaak met een begeleidende groente en tijdens de hele maaltijd werd brood gegeten. Romeinen waren ook dol op zoetigheid en aten fruit en gebak als nagerecht.
De Romeinen aten voornamelijk granen en peulvruchten, meestal met groenten, kaas of vlees en bedekt met sauzen gemaakt van gefermenteerde vis, azijn, honing en verschillende kruiden en specerijen . Hoewel ze enige koeling hadden, was een groot deel van hun dieet afhankelijk van welke voedingsmiddelen lokaal en seizoensgebonden beschikbaar waren.
Het afhalen van maaltijden deden de Romeinen in de zogenoemde thermopolia. Het woord thermopolium betekent letterlijk ´een plek waar iets warms verkocht wordt´. Deze thermopolia waren kleine ruimtes die vastzaten aan een huis en een open voorkant hadden aan de straatzijde waar de mensen eten konden bestellen.
De archeologen vonden onder meer zaadjes van kersen, vijgen, druiven, perziken en meloenen. Dat wijst erop dat de Romeinen graag gezond snackten tijdens hun macabere uitje. Naast zaden en pitten vonden de archeologen ook verschillende munten die pechvogels daar waren verloren.
De Romeinen vonden relmuizen een delicatesse. De muizen werden in speciaal gemaakte kleipotten met luchtgaten vetgemest met noten, kastanjes en eikels. Als ze dik genoeg waren werden ze geslacht en gevuld. De vulling werd gemaakt van worst en op smaak gebracht met peper en noten.
Maaltijden. Traditioneel werd er bij zonsopgang een ontbijt geserveerd, genaamd ientaculum. Van het middaguur tot de vroege middag aten de Romeinen cena, de hoofdmaaltijd van de dag, en bij het vallen van de avond een licht avondmaal, genaamd vesperna .
Het dieet van de oude Romeinen was voornamelijk gebaseerd op granen, groenten, peulvruchten en kaas , terwijl vlees en vis voornamelijk door rijke mensen werden gegeten. De oude Romeinen gebruikten veel kruiden, dus hun keuken leek erg op de huidige Midden-Oosterse en Noord-Afrikaanse keuken.
Een gezonde houding
Maar voor de altijd praktische Romeinen lag de nadruk altijd op het fysieke. Preventie was veel beter dan welke remedie dan ook en het verzorgen van je lichaam door middel van hygiëne en beweging was het beginpunt voor een gezond leven in de Romeinse tijd.
Romeinen die het zich konden veroorloven, aten drie keer per dag. Het ontbijt was licht en bestond uit honing en brood – grof voor de armen, wit voor de rijken – soms aangevuld met dadels en olijven.
Bijvoorbeeld, de oude Romeinen aten iets dat “panis quadratus” heette, wat “vierkant brood” betekent (wat wij tegenwoordig toast zouden noemen). Dit recept bestond uit het vullen van plakjes kaas, bittere kruiden en boter tussen twee sneetjes geroosterd brood. Dat klinkt voor ons zeker als een soort sandwich!
Een van de belangrijkste ingrediënten was tarwe, zei Wilson. Brood vormde 60%-70% van het gemiddelde Romeinse dieet , waarbij de Romeinse staat brood voor zijn burgers leverde via een graanuitkering. "Brood was de substantie die Rome in feite bouwde, omdat veel Romeinse burgers van deze brood- en graanuitkering leefden," zei Wilson.
Rijke mensen hebben vaak toegang tot exclusieve ingrediënten en chef-koks die gastronomische meesterwerken creëren. Kaviaar, truffels, foie gras en zeldzame wijnen zijn slechts enkele voorbeelden van ingrediënten die regelmatig op hun tafels verschijnen.
De Romeinen dronken vooral water en wijn.
Door het analyseren van de skeletten zijn de onderzoekers erachter gekomen dat zowel de Hunnen als de Romeinen hetzelfde aten, een mix van een soort graan, groente en wat vlees. Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!
Bevindingen uit Pompeii en de nabijgelegen begraafstad Herculaneum gaven aan dat zelfs de armste mensen sterke, gezonde tanden hadden , een voedingsrijk dieet en een laag percentage gaatjes en laesies.
De bereiding van Romeinse tandpasta bestond uit het fijnmalen van een eclectische mix van ingrediënten, waaronder kruiden, muizenschedels en urine . Vervolgens werd het geheel gemengd met een bindmiddel zoals honing om een pasta te maken.
De antieke Romeinse keuken kenmerkt zich voornamelijk door hartig-zoet- en zoet-zuurcombinaties aangevuld met flink wat pit en kruidigheid van zwarte en lange peper, duivelsdrek en bijvoorbeeld komijn. Dé smaakmaker in het oude Rome was zonder twijfel garum, gefermenteerde vissaus.
De Romeinse lunch (cibus meridianus of prandium), een snelle maaltijd die rond het middaguur werd gegeten, kon bestaan uit gezouten brood of uitgebreider zijn met fruit, salade, eieren, vlees of vis, groenten en kaas .
Thuis waren pap en brood het basisvoedsel van de meeste Romeinen, waarvan velen in de stad afhankelijk waren van de maïskolf voor hun behoeften. Sommige van de voedingsmiddelen die we vandaag de dag kennen en liefhebben, waren onbekend bij de Romeinen, waaronder bananen, chilipepers, maïs, suiker, pinda's, thee, rijst, chocolade, tomaten, aardappelen en koffie .
Het burgerrecht kreeg je door geboorte of als dank voor politieke of militaire inzet. Ook kon het burgerrecht gekocht worden. Een Romeins burger was verplicht om in militaire dienst te treden, maar had ook een aantal privileges, bijvoorbeeld: actief en passief kiesrecht.
In een Romeins huis waren er drie maaltijden per dag . Diner was de hoofdmaaltijd en ontbijt en lunch waren erg licht. Ontbijt (ientaculum), fruit, brood, water of wijn. Avondmaaltijd (cena) een tijd om te socializen en te ontspannen, vrienden uit te nodigen en entertainment te hebben, tussen 16:00 en 19:00 uur.
Veiligheidszorgen. Voor de meeste mensen zijn er geen ernstige gevaren verbonden aan het eten van één maaltijd per dag, afgezien van het ongemak van honger. Dat gezegd hebbende, zijn er wel wat risico's voor mensen met hart- en vaatziekten of diabetes. Het eten van één maaltijd per dag kan uw bloeddruk en cholesterol verhogen.
Ze troffen zaden aan van vijgen, druiven en meloenen. Ook vonden ze sporen van noten en olijven. Dit waren waarschijnlijk de snacks die Romeinen vroeger aten in het theater.