Als je veel zoogcompressen gebruikt, kan het de moeite waard zijn om te investeren in wasbare zoogcompressen. Merken als Philips Avent en Medela bieden katoenen zoogcompressen aan. Deze compressen zijn vooral geschikt als je weinig last van lekken hebt. Ze nemen namelijk minder vocht op dan een wegwerpcompres.
Hoeveel wasbare zoogcompressen heb je nodig? Wij adviseren twee à drie setjes van acht stuks wasbare zoogcompressen aan te schaffen. Uiteraard zou je ook prima met acht stuks kunnen doen, maar dien je in dat geval de compressen direct na gebruik uit te wassen.
Om ervoor te zorgen dat niet je hele bh en t-shirt nat wordt van de lekkende moedermelk, kun je zoogcompressen gebruiken in je bh. Dit zijn pads die al de melk opvangen. Je verschoont ze meerdere keren per dag of nacht, afhankelijk van hoeveel melk er uit je borsten komt.
Het is het meest hygiënisch om de compressen na elke voeding te verwisselen. Alleen als je erg weinig melk gelekt hebt, kan je ze iets langer gebruiken. Voelen de zoogcompressen nat of vol aan? Dan kan je ze het beste vervangen.
Als je veel zoogcompressen gebruikt, kan het de moeite waard zijn om te investeren in wasbare zoogcompressen. Merken als Philips Avent en Medela bieden katoenen zoogcompressen aan. Deze compressen zijn vooral geschikt als je weinig last van lekken hebt. Ze nemen namelijk minder vocht op dan een wegwerpcompres.
Zoogcompressen it is, dus. Je plaatst ze over je tepel in je bh en stapt zorgeloos naar buiten. Ze zijn er in alle soorten en maten. De absorberende pads zijn er voor eenmalig gebruik – qua materiaal vergelijkbaar met maandverband, maar ook bestaan er wasbare varianten van bijvoorbeeld bio-katoen of zijde-wolmix.
Een tepelhoedje is een dun siliconen hulpmiddel dat gebruikt wordt tijdens het voeden aan de borst. Het wordt over de tepel en het tepelhof gelegd tijdens het voeden. Op die manier kan de baby, onder bepaalde omstandigheden, makkelijker leren om uit de borst te drinken.
Veel moeders zweren tijdens de borstvoedingsperiode bij een tepelzalf die uit 100% lanoline bestaat, bijvoorbeeld Purelan. Zo'n zalf verzacht en verzorgt de tepel en hoef je er voor het voeden niet af te halen (door het wegvegen kunnen nieuwe kloofjes ontstaan).
Een beetje lanoline tussen de vingers warm wrijven, zodat het zacht wordt. De tepel dik met lanoline insmeren, hierbij voldoende druk uitoefenen zodat het aan de huid blijft vastzitten. Lanoline niet verwijderen voor het voeden (of kolven). De lanoline regelmatig opnieuw aanbrengen zodat de wond afgedekt blijft.
Tepelzalf. Gedurende de borstvoedingsperiode is het belangrijk om je borsten en tepels goed te verzorgen. Smeer, zeker in de eerste paar dagen, na iedere voeding een dun laagje tepelzalf op om jouw tepels goed te helpen bijkomen tussen de voedingen door.
Een ingetrokken tepel trekt in het midden naar binnen toe. De tepel kan er altijd zo uitzien of alleen indien gestimuleerd. Soms trekken ingetrokken tepels zich verder terug zodat ze helemaal niet meer boven de tepelhof uitsteken of ze kunnen zelfs nog dieper in het borstweefsel zinken.
Vlakke of ingetrokken tepels hoeven geen belemmering te zijn voor de borstvoeding: de baby drinkt aan de borst en niet aan de tepel.
Het is belangrijk dat je een tepelhoedje niet te lang gebruikt. De nadelen kunnen namelijk een risico zijn voor het slagen van borstvoeding. Hoe kan je het afbouwen van een tepelhoedje aanpakken? Haal het tepelhoedje na een tijdje voeden weg.
Onze onderzoeken onder baby's in de leeftijd van een tot zes maanden die uitsluitend borstvoeding kregen, toonden aan dat ze doorgaans tussen de vier en dertien keer per dag aan de borst dronken, waarbij een voedingssessie tussen de twaalf minuten en bijna een uur duurde.
Lekschalen draag je over je tepel om lekkende moedermelk op te vangen, zodat er geen druppel verloren gaat van de melk die tijdens de borstvoeding lekt. Medela lekschalen zijn gemaakt van huidvriendelijke materialen en zijn naar je lichaam gevormd, zodat ze prettig aanvoelen en onzichtbaar zijn.
Voor moeders die borstvoeding geven of last hebben van lekkende borsten zijn er zoogcompressen. Ze absorberen lekkende moedermelk en voorkomen dat je beha en kleding nat worden. De nieuwste compressen zijn licht, dun, nauwelijks zichtbaar als je kleding draagt en absorberen toch als de beste!
Wat kleur betreft: alle kleuren zijn normaal. Krijgen je tepels ineens een andere kleur of zijn ze gebarsten of rood door irritatie, ga dan naar je huisarts. Er gebeurt nogal veel bij je tepels. Bijvoorbeeld die kleine bobbeltjes die eruitzien als kippenvel en bijna alle vrouwen hebben.
Antwoord. Beste, Je tepels kunnen niet teruggroeien als ze zijn afgeschuurd. Er ontstaat littekenweefsel zoals het met elk ander deel van je huid zou gebeuren dat wordt afgeschuurd.
De ziekte van Paget ontstaat door kwaadaardige tumorcellen. Symptomen van de ziekte van Paget zijn onder andere een jeukende tepel of bultjes op tepel. De diagnose wordt vaak laat gesteld omdat de ziekte lijkt op een huidaandoening. De behandeling hangt af van de hoever de tumor is uitgezaaid.
Moet jij de deur uit of is je melkproductie teruggelopen, dan is het handig om een voorraad afgekolfde melk in huis te hebben. Afgekolfde melk bewaar je heel simpel in speciale bewaarbakjes of -zakjes. In de koelkast blijft de moedermelk drie tot vijf dagen goed en in de diepvries zes tot negen maanden.
Lanoline is niet schadelijk voor je baby, dus hoef je het niet af te wassen voordat je borstvoeding geeft. Hydrogel pads kunnen op pijnlijke tepels worden gelegd voor onmiddellijke verlichting van pijn bij de borstvoeding. Ze zorgen tevens voor ideale genezingsomstandigheden.
Als je tepel pijn doet, gebruik dan je wijsvinger om het kinnetje van je baby zachtjes omlaag te duwen. Hierdoor komt er meer van je borst in het mondje. Je moet dit misschien tijdens de hele voeding blijven doen, maar meestal is dat niet nodig.
Bloed uit de tepel kan een gevolg zijn van irritatie van de melkgangen door het leeg masseren of een ontsteking. Het kan ook wijzen op een goedaardige of kwaadaardige afwijking in de melkgang. Bloed uit de tepel is daarom altijd een reden voor nader onderzoek.