De klassieke combinatie is asperges met een witte wijn uit de Elzas. De mooie milde, elegante wijn, niet te vol of te krachtig, biedt een goed tegenwicht voor de subtiele bitters van de 'Koningin der groenten'. Daarnaast bevatten asperges een natuurlijke zoetstof, die perfect combineert met een licht zoetje in de wijn.
Denk dus aan frisse chardonnay met wat hout, Chenin Blanc uit Zuid-Afrika, Soave, Grüner Veltliner, Verdicchio of een rosé. Ook mousserende wijn als een Cava is een goede keus.
De wijn voor bij asperges, maar je kunt er meer mee. Door z'n milde, frisse smaak past hij bijvoorbeeld ook bij mosselen, kaasfondue en quiches.
Een droge Pinot Blanc is dankzij zijn bescheiden aroma's, mildfrisse zuren en enigszins mollige structuur sowieso een makkelijke begeleider van veel gerechten waarin frisse, lichte zaken als asperges met iets romigs als ham, zalm, kaas of boter(saus) worden gecombineerd.
Een te lichte wijn, dat is voor asperges geen goede combinatie. De kruidige en zoetige smaak van de asperge zal dan overheersen en doet de wijn naar de achtergrond verdwijnen. Denk bijvoorbeeld aan een Pinot Grigio. Te zware wijnen zijn de asperges de baas.
Asperges met gamba's is vanwege de ziltige en tegelijk licht zoetige tonen een uitstekende combinatie met een gerijpte Riesling of een aromatische Zibibbo. Tip: beide wijnen zijn ook uitstekend inzetbaar bij asperges op oosterse wijze.
Asperges met gebakken aardappeltjes, spinazie en op de huid gebakken zalm. De ziltigheid en grote smaakintensiteit van de zalm gaan goed met een chardonnay of viognier maar ook rosé! Probeer vooral eens een Chablis, of wanneer het iets gewaagder mag, een rosé van de Etna! Asperges zoals in Spanje met paprikasaus.
Maar deze pinot blanc is droog met een aangenaam heel klein zoetje. Dat maakt hem makkelijk drinkbaar en aantrekkelijk voor bijna iedere wijndrinker. Je ontdekt de smaak van peer, appel, witte perzik, citrus en de geur van bloemen. Schenk hem bij asperges, visgerechten en hartige taarten.
Bierstijlen die goed samen gaan met asperges zijn Witbier, Weizen, Saison en Blond. Met deze Top 10 weet je zeker dat je goed zit. Zelf experimenteren is net zo leuk. Ook een gouden combinatie gevonden.
De bekendere witte wijnen van de druivenrassen chardonnay en sauvignon blanc gaan de riesling voor qua omvang, maar qua kwaliteit behoort de riesling zeker tot de top. Ook daarom wordt de Riesling gewaardeerd door veel sommeliers en wijnliefhebbers.
Met een Riesling of een Pinot Blanc uit de Elzas (d'Alsace) zit je al snel goed. Over het algemeen geniet een niet-houtgerijpte witte wijn de voorkeur, al is voor de liefhebber van rode wijn een jonge, licht gekoelde Beaujolais of Valpolicella ook een optie.
Klassiek zijn nog altijd de asperges op Vlaamse wijze met al even klassiek een pinot blanc wijn erbij. Pinot Bianco of Weissburgunder is een mooie en tevens veilige keuze. Onze Weissburgunder uit Alto Adige van Falkenstein is een perfecte keuze, de Pinot Grigio van Il Roncal een mooi alternatief.
Gekookte asperges met gerookte zalm: Pinot Gris uit de Elzas, Chardonnay met lichte houtrijping, Gruner Veltliner uit Oostenrijk. Gegrilde asperges met gebakken inktvisringen en knoflookolie: Vermentino en Custoza uit Italië of witte Provence wijn.
Wijnen die daar goed bij passen zijn fris, maar ook mild en rond van karakter. Usual suspect is natuurlijk Pinot Blanc uit de Elzas. Ook de Duitse variant Weissburgunder of Pinot Bianco uit Alto Adige zijn heerlijk bij dit gerecht. Andere Noord-Italianen, bijvoorbeeld uit de Veneto of Friuli, zijn ook aanraders.
Smaakt naar:
Gewürztraminer is de volwassen versie van moscato wijn: meer alcohol, intensere aroma's en een relatief lage zuurgraad. Je proeft: Fruit: lychee, grapefruit, abrikoos, perzik, ananas. Andere aroma's: honing, gember, kaneel, roos.
De lekkerste aspergewijn is volgens bevriende chef Wilco van Meesters in Smaak deze sauvignon blanc van Sommer. De fruitige asperge wijn leent zich perfect voor bij een lekker stukje vis als zeebaars. Krijg je de fles niet in een keer op? Geen probleem, want deze sauvignon blanc smaakt altijd!
Pinot Blanc en Riesling zijn dan de klassieke combinaties met asperges. Maar ook een Picpoul de Pinet of een Soave smaakt prima bij dit klassieke gerecht.
Bij een heldere aspergesoep past een droge, frisse witte wijn namelijk het best. De smaak van een romige Limburgse aspergesoep wordt heerlijk versterkt door: Chardonnay (niet-houtgerijpt) Pinot Blanc.
Sancerre is een gebied dat op de linkeroever in het Loiredal ligt, naast het ook wel bekende Pouilly-Fumé. Sancerre is vooral bekend als droge witte wijn gemaakt van de Sauvignon Blanc druif.
De basisregel voor wijn bij zalm
Ook een lichtgekoelde rode Pinot Noir past goed. Volle witte wijn uit de Bourgogne, Champagne of Elzas past hier goed bij. Pinot Gris d'Alsace, Riesling d'Alsace, Riesling spätlese, Grüner Veltliner, Furmint, Sauvignon Blanc uit Chili en Nieuw-Zeeland.
Een wijn met frisse, milde zuren respecteert die subtiliteit. Een soave, riesling kabinett, sylvaner, pinot blanc of gruner veltliner is een veilige keuze.
Kies alvast niet voor te zwaar houtgelagerde of veel te fruitige wijnen. Een paar tips voor druivensoorten zijn Pinot Blanc, Sauvignon Blanc of Riesling, deze laatste eerder afkomstig uit Duitsland of Oostenrijk. Ook Grüner Veltliner pas in dat rijtje.
Door de stevige smaak combineert u deze Risotto het beste met een frisse, stevige en krachtige rode wijn, bij voorkeur een rode wijn van donker fruit en met aardse tonen als tabak. Toch liever wit? Ga dan voor een mooie, houtgelagerde, witte wijn.
Een Chablis wijn is er een die erg herkenbaar is aan zijn smaak en kwaliteit. De wijnen worden gemaakt van de Chardonnay druif en toch is het een heel andere wijn als een standaard Chardonnay wijn. Het is een wijn met een frisse smaak die heerlijk droog is, en erg bijzonder is om te drinken.