Een dakterras kan niet zomaar op ieder plat dak worden toegepast. De vloer van een dakterras dient namelijk een bepaalde sterkte te hebben. De bestaande constructie zal op draagkracht worden gecontroleerd. Norm voor het draaggewicht is 250 kg per m2.
Bij grote, intensief gebruikte dakterrassen, zoals openbare terrassen, dakpromenades of dakpleinen, zijn juist dikke tegels van beton of grotere afmetingen beter geschikt, want die geven meer stabiliteit. De keus tussen beton of keramiek is afhankelijk van de gewenste uitstraling.
Losse houten terrastegels zijn een snelle en simpele manier om zelf een vloer aan te leggen op elk plat dak. Houten tegels zijn licht van gewicht en leveren een leuke uitstraling. Zorg als eerste voor een goede bescherming van je platte dak door de terrastegels te leggen op rubberen tegeldragers.
Een PVC dak wordt altijd op dezelfde manier gelegd, in banen. Een nadeel van een PVC dakbedekking zijn weekmakers, deze verouderen de PVC na 30 jaar. Voordelen: PVC is ten opzichte van bitumen veel lichter en duurzamer.
EPDM is doorgaans goedkoper dan bitumen. Het kan op maat worden gemaakt en als één geheel op het dak worden geplaatst. Toch moet bitumen niet onderdoen voor EPDM. Een dak met vakkundig geplaatste bitumen is oerdegelijk en absoluut waterdicht.
De nadelen van keramische tegels
Keramische tegels hebben een hoge aanschafprijs. Er is een ondergrond van split nodig in plaats van het traditionele zandbed. De verwerking van de keramische tegels op split is duur. Keramische tegels moeten worden gevoegd (dit brengt extra kosten met zich mee)
Letterlijk zelfs: plaats niet alleen accessoires op de grond, maar werk de lucht in! Zet bijvoorbeeld stapelbare bloempotten op elkaar, ga voor een verticale plantenbak of hangende bloempotten. Je kunt ook planten ophangen, zo houd je meer vierkante meters over voor meubels op het dakterras.
De makkelijkste manier om een vloertje te leggen op je balkon is met kunstgras of grastapijt. Kunstgras gaat lang mee en hoef je bijna niet te onderhouden. Verder hoef je hier alleen een drainage mat onder te leggen.
Het is erg verstandig om uw balkon deskundig te laten onderzoeken. In een jacuzzi gaat vaak wel 750 liter water of meer, wat dus al neerkomt op minimaal 750 kilogram. En dan moet het gewicht van de jacuzzi en natuurlijk uw eigen gewicht nog meegeteld worden. Uw balkon moet daar stevig genoeg voor zijn!
Op vrijwel elk plat dak kunt u een dakterras aanleggen. Wel heeft het gevolgen voor de investering, zeker als de aanleg vraagt om verstevigen van de dakconstructie. Daarom is het goed om te weten dat u de belasting laag kunt houden met lichtgewicht buitenmeubels en (vloer)afwerking.
Heeft u geen tuin of geen ruimte in de tuin? Dan kan een balkon, dak of dakterras een plaats zijn waar u een jacuzzi kunt laten plaatsen. Er zijn wel een aantal zaken waar rekening mee gehouden moet worden.
Kun je kunstgras op je dakterras of balkon aanleggen? Ja, kunstgras kan zeker op een balkon gelegd worden. Kunstgras kan zowel op een balkon als op een terras gebruikt worden. Aangezien er geen echt gras kan groeien, zorg je door kunstgras te kopen er toch voor dat je balkon er groen uitziet!
Kunstgras op een plat dak is een mooie oplossing en kan direct op het dak geplaatst worden. Het gewicht is zo laag dat het vrijwel op ieder dak past. Doordat ons kunstgras is voorzien van UV-filters zal het niet verkleuren door zonlicht. Kortom, kunstgras is een uitstekende oplossing voor een gezellig groen dak.
Ze zijn vochtbestendig en snel drogend. Daarnaast hebben zij een antislip werking en zijn ze rot- en schimmelvrij. Dankzij de hoge slijtvastheid zijn deze vloertegels uitermate geschikt voor toepassing in kantoren, restaurants, scholen, balkon, etc. Deze vloer kan zowel binnen als buiten geplaatst worden!
Een zeer globale indicatie voor de kosten van aanleg van een vloer op uw dakterras is 150,- tot 350,- per m2 (inclusief tegels, tegeldragers, arbeid). Kosten voor afvoer van oude materialen, inhuren van een hijskraan of verrijker indien nodig en opties als kunstgras, bloembakken of verlichting komen hier nog bij.
Ja. Voor het creëren van een dakterras heb je altijd een omgevingsvergunning nodig. De grootte heeft daar verder geen invloed op, zoals bij een aanbouw het geval kan zijn. Het dakterras moet namelijk aan voorwaarden voldoen zodat de gemeente zeker weet dat het dakterras veilig is en binnen het bestemmingsplan past.
Als je een klein terras gaat inrichten, moet je goed nadenken over de meubels. Massieve stukken ogen al snel zwaar. Ga liever voor stoelen of banken in slank aluminium, metaaldraad of 'gevlochten' materiaal zoals rotan. Een ronde tafel neemt minder ruimte in dan een vierkante of rechthoekige.
De meeste tegels van keramiek zijn van zichzelf erg dun: 2 centimeter. Deze tegels kun je daarom alleen leggen in een speciale ondergrond van drainerend split. Als je dunne keramische tegels op zand legt, komen ze los als het vriest.
Keramische tegels zijn makkelijker te onderhouden dan betontegels. Dit komt door de dichtheid van keramiek. Al het vuil blijft op de toplaag liggen, waardoor er geen vlekken in de keramische tegel ontstaan. Af en toe schoonmaken hoort ook bij keramische tegels, maar minder dan bij betontegels.
Keramische terrastegels gaan meer dan een leven lang mee wanneer deze goed gelegd worden. Keramiek wordt gemaakt van gebakken klei en het productieproces is hierdoor niet erg schadelijk voor het milieu. Met keramiek kunnen we zelfs circulair bouwen omdat het materiaal volledig recyclebaar is.
Wat kost EPDM dakbedekking? EPDM dakbedekking is flexibeler dan PVC en gaat nog langer mee. De prijs per m² van de aanschaf inclusief het aanbrengen van EPDM is ongeveer €70,- per m² en is afhankelijk van het aantal m² en de moeilijkheid van de dakvorm.
EPDM rubber is uitermate goed bestendig tegen vrijwel elke denkbare stof en belasting. Toch vormt één ingrediënt een uitzondering op deze regel: chloor. Dakbedekking van EPDM is bijzonder gevoelig voor aantasting door chloor en dat maakt het gebruik van chloorhoudende middelen op het dak geen verstandige keuze.
EPDM en bitumen verschil in prijs
In de harde aanschafkosten is bitumen dus de goedkoopste optie. Maar als u echter naar de levensduur van het materiaal kijkt, ziet u gelijk dat EPDM zo'n 2x zo lang meegaat. Van EPDM is de relatieve prijs dus juist een stuk lager dan bij bitumen.