De Pieterman is een bruinige vis die vooral rondzwemt in het oostelijke deel van de Atlantische oceaan, de Noordzee en de Middellandse Zee. Hij is herkenbaar aan de rugvin en kieuwen, deze hebben vijf tot zes stekels. De vis graaft zich in onder het zand, wat de kans groot maakt dat iemand erop kan gaan staan.
Dit is een heel smakelijk visje en gemakkelijk te fileren. De Pieterman laat zich koken, bakken of grillen.
De stralen van de rugvin en de grote stekel op de kieuwdeksels bevatten een zeer giftige stof, waardoor de pieterman tot de meest giftige dieren van Europa behoort. Wanneer men de vis vastpakt of er bij toeval op trapt, kan men geprikt worden.
Een pieterman schoonmaken is dan ook heel eenvoudig: snij de kop af van de giftige rugstekels tot aan de aars en klaar is Kees. De uitlevering, de hoeveelheid vlees die overblijft na het schoonmaken, is dan ook vrij hoog. Veel hoger dan bij duurdere vissoorten.
Dit visje is slechts incidenteel verkrijgbaar, aangezien het vaak als “bijvangst” wordt verkregen en verhandeld. Dat is jammer, want het stevige visvlees lijkt qua smaak veel op een kruising tussen tong en tarbot.
Kies voor een frisse chardonnay met wat houtlagering. Bijvoorbeeld een witte Bourgogne uit Frankrijk, zoals een Pouilly Fuissé of Saint Véran. Frisse zuren in de wijn sluiten aan op het frisse van de Granny Smith-appel, de zachte houtlagering past bij het nootachtige van de aardpeer.
Symptomen. Direct na de steek van zowel de grote als de kleine pieterman treedt een hevige, als ondraaglijk omschreven pijn op, na enkele minuten tot uren gevolgd door zwelling en roodheid rond de steekplek, die zich uitbreiden tot het hele gestoken lichaamsdeel of zelfs de gehele extremiteit.
Hoe herken je een steek van een Pieterman? Een steek van de Pieterman vis zorgt voor felle pijn, zwelling en roodheid bij de plek waar gestoken is en een aantal wondjes op een rij. Meestal zal er geen bloed te zien zijn. Ook kan het wel eens zorgen voor hartklachten, ademhalingsstoornissen en bewusteloosheid.
De grote pieterman zwemt tot op een diepte van 100 m en trekt er vooral 's nachts op uit. Pieterman komt voor ten oosten van de Atlantische Oceaan van Noorwegen tot aan de Canarische eilanden. Pieterman komt ook voor in de Middellandse Zee tot aan de Zwarte zee.
De pieterman komt voornamelijk voor in landen zoals Spanje en Marokko. Hij ligt met zijn kop net boven het zand in het water ingegraven. In het troebele water van de Noordzee, is hij dus zo goed als onzichtbaar. Wie erop stapt loopt de kans gestoken te worden.
Er zijn namelijk bepaalde soorten vis en schaal- en schelpdieren die je tijdens de zwangerschap beter niet of niet te vaak kunt eten. Dit vanwege verhoogde gehaltes schadelijke stoffen zoals dioxine, kwik of PFAS. Zo kun je makreel, paling, sardine, tonijn, krab of garnalen beter laten staan.
De zeeduivel is een straalvinnige vis uit de familie van zeeduivels. Deze vis wordt ook wel hozemond, staartvis of lotte genoemd. Samen met de zeewolf is deze vis een van de lelijkste (monsterachtig uiterlijk), maar ook een van de lekkerste vissoorten.
Relatief bekende voorbeelden zijn beten en steken van kwallen. Van sommige soorten, zoals kubuskwallen, Portugese oorlogsschepen, blauweringoctopussen, en stekels van steen- en schorpioenvissen, kunnen de gevolgen fataal zijn. Je kan ook per ongeluk trappen op stekelhuidigen, zoals bepaalde zeesterren en zee-egels.
Het dier komt voor in ondiep tropisch zeewater, in de Grote Oceaan en in de Indische Oceaan en ook in de Rode Zee. Het vaakst wordt de steenvis gezien bij de eilanden Réunion en Mauritius en aan de westkust van Australië. De gemiddelde lengte van de volwassen steenvis ligt tussen de 35 en 50 centimeter.
Een Chablis wijn is er een die erg herkenbaar is aan zijn smaak en kwaliteit. De wijnen worden gemaakt van de Chardonnay druif en toch is het een heel andere wijn als een standaard Chardonnay wijn. Het is een wijn met een frisse smaak die heerlijk droog is, en erg bijzonder is om te drinken.
De bekendere witte wijnen van de druivenrassen chardonnay en sauvignon blanc gaan de riesling voor qua omvang, maar qua kwaliteit behoort de riesling zeker tot de top. Ook daarom wordt de Riesling gewaardeerd door veel sommeliers en wijnliefhebbers.
Echte kibbeling wordt van oudsher van kabeljauw gemaakt. De stukjes worden door een beslag gehaald, gefrituurd en eventueel bestrooid met viskruiden. Kabeljauw is schaarser geworden en daardoor duurder. Daarom wordt in plaats van kabeljauw vaak de goedkopere vissoort Alaska-koolvis gebruik.
In principe zijn alle soorten vis goed. Het maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, uit de diepvries of in blik. Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis.
Dorade, inktvis, paling, poon, rog, blauwvintonijn, wijting en zeewolf zijn voorbeelden van vissen die nooit een goed idee zijn. De redenen kunnen uiteenlopend zijn: overbevissing, habitatvernietiging, vervuilende kweektechnieken, de kweek is niet duurzaam of de vis is met uitsterven bedreigd.
Verspreiding en leefgebied
Pietermannen, die 15 tot 53 cm lang kunnen worden, komen vooral voor in het oostelijke deel van de Atlantische Oceaan, de Noordzee en de Middellandse Zee. Ze graven zich in, in het zand, in ondiep water, loerend op prooivissen.
De grote pieterman of gewone pieterman (Trachinus draco) is een vis uit de familie van de pietermannen die vooral voorkomt in de Middellandse Zee. De vis is berucht om zijn gifstekels, die pijnlijke steken kunnen veroorzaken.