In Spanje worden stopcontacten van type F gebruikt. Bekijk de volgende afbeeldingen. Als je in Nederland woont heb je geen reisstekker nodig in Spanje. Jouw stekkers passen.
Het voltage in Spanje is 220-230 Volt. Je hebt meestal geen reisstekker nodig in Spanje, als je in Nederland of België woont. Soms is het stopcontact wel anders van vorm. In zo'n geval kun je een tussenstekker in de supermarkt kopen.
Wat voor soort stekker heb je nodig in Spanje? Maak je geen zorgen over stekkers en stopcontacten. In Spanje gebruiken ze meestal de Europese standaardstekkers met twee ronde pinnen. Dus je kunt je elektronische apparaten gemakkelijk aansluiten en je focus leggen op het creëren van onvergetelijke herinneringen.
Stopcontact type C
Dit type is de meest voorkomende stekker ter wereld, het is de bekende platte Nederlandse eurostekker. Deze heeft twee ronde pinnen en zit bijvoorbeeld aan je telefoonadapter, oplader van je tablet of aan andere apparaten.
Op de Balearen worden stopcontacten van type F gebruikt.
Als je in Nederland woont heb je geen reisstekker nodig in Spanje. Jouw stekkers passen. Jouw apparaten met stekker C en stekker F passen.
Type F stopcontacten worden gebruikt in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zweden, Noorwegen, Finland, Portugal, Spanje, Turkije en Oost-Europa. En ook enkele landen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Het meest voorkomende stopcontact in Europa is type F, ook wel Schuko genoemd (van het Duitse 'Schutzkontakt').
In Nederland hebben wij stopcontacten met type C. Door die reden is het niet mogelijk om jouw elektrische apparaten in Groot-Brittannië zomaar op het lichtnet aan te sluiten.
USB-C-kabel
De USB-C-stekker heeft een ellipsvormige uitgang. Hij is zo gemaakt dat hij altijd past. De Europese Unie heeft bepaald dat deze stekker vanaf 2024 de standaard is voor het opladen van apparaten. Zo is er één universele lader en is er niet voor elke smartphone, tablet of camera een andere kabel meer nodig.
In Spanje kun je bij de meeste winkels, restaurants en hotels gewoon pinnen. Jouw Nederlandse bankpas werkt hier namelijk ook. Zeker in grotere steden zul je op de meeste plekken kunnen pinnen. Houd er wel rekening mee dat je voor kleine bedragen niet altijd kunt pinnen in Spanje.
Beperkende maatregelen in Spanje
Het is in Spanje niet meer verplicht een mondmasker te dragen, behalve in de volgende situaties: Medewerkers en bezoekers van medische en andere hulpcentra, met inbegrip van apotheken; Medewerkers en bezoekers van woonzorg- en dagverzorgingscentra.
De EU-stekker is herkenbaar aan de twee ronde pinnen en wordt in de meeste Europese landen gebruikt. De Amerikaanse stekker daarentegen heeft twee platte of “V”-vormige pinnen en is de standaard in de Verenigde Staten en andere Noord-Amerikaanse landen.
Het antwoord daarop is ja, in 99,3% van het Spaanse grondgebied is het water uit de kraan gewoon “agua potable” ofwel drinkwater. In de meeste gevallen heeft het water een smaak en geur van chloor, dit zorgt ervoor dat het kraanwater bacterievrij is.
Reis je met het vliegtuig naar Spanje? Dan is het, naast het tonen van je coronabewijs, verplicht voor alle passagiers om een Spaanse gezondheidsverklaring in te vullen; ook voor jonge kinderen. De gezondheidsverklaring vul je in op Spain Travel Health (Engels).
Als u naar Spanje reist of in Spanje verblijft, heeft u een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart (ID-kaart) nodig. Om naar Spanje te reizen is een ID-kaart voldoende. Maak een scan van uw paspoort of ID-kaart en zorg dat u op reis toegang heeft tot een (digitale) kopie.
Allereerst is het belangrijk dat je weet hoe je een USB C poort herkent. De poort is ovaal en heeft een symmetrische aansluiting. Dit houdt in dat je een stekker op twee manieren in de USB C poort kunt steken. Een ander kenmerk van de USB C poort is dat de poort kleiner is dan een USB A poort.
65W USB-C opladers
Veel moderne laptops en ultrabooks kunt u opladen met een USB-C oplader tot 65W. Onze USB-C opladers zijn universeel en geschikt voor alle compatibele apparaten tot 65W die op te laden zijn via een USB-C poort.
Een USB-C kabel is niet alleen geschikt voor audio- of data bestanden maar kan ook videobestanden met een resolutie tot 4K aan. Waar nu nog vaak een HDMI kabel of een DisplayPort zorg draagt voor je beeld en geluidsignalen zal dit in de toekomst ook via een USB-C kabel gaan.
Europese vasteland: (meestal) geen reisstekker nodig
Op het Europese vasteland hoef je geen extra oplader of reisstekker mee te nemen. De stopcontacten zijn allemaal van het type C, E, F of (in het geval van Zwitserland en Liechtenstein) H. Dat wil zeggen: met 2 ronde ingangen, horizontaal naast elkaar.
Als je in Nederland woont heb je geen reisstekker nodig in Nederland. Jouw stekkers passen. Jouw apparaten met stekker C en stekker F passen.
Wisselspanning komt thuis uit het stopcontact en op deze spanning werken de meeste elektrische apparaten die wij kennen. In Europa is dit 230 V/50 Hz, in Amerika 120 V of 240 V/60 Hz.
Veilig inpluggen op het stroomnetwerk
In landen met stekkertype E is de stroom 16 A en is het voltage van het stopcontact meestal tussen de 220 en 240 volt. Daarmee is de netspanning gelijk of hoger dan in Nederland, hier is het namelijk 230 volt.
Type A stekkers kunnen wel in type B stopcontacten maar andersom kan dat niet. Type A stopcontacten hebben namelijk geen extra gat voor de aardpen van de type B stekkers.
In Nederland gebruiken we dezelfde stopcontacten als in Frankrijk. Het is daarom niet nodig om een reisstekker mee te nemen.