Ze smaken uiteraard allebei naar kaneel, maar er zijn verschillen. Zo heeft cassia een wat scherpere en bittere smaak en is Ceylon kaneel daarentegen subtiel, warm en aangenaam. De kleur van deze specerijen is ook verschillend; Ceylon kaneel heeft een lichtbruine kleur en cassia een dieprode.
We kunnen kaneel onderscheiden in twee soorten: CEYLON EN CASSIA. We onderscheiden Ceylon als “ de echte” kaneel, en Cassia als “ de ongezonde” variant. Cassia is meestal afkomstig uit China. Dit wordt ook wel KASSIE of KASSIA genoemd.
Cassia-kaneel blijkt effectiever te zijn om Diabetes type2 te bestrijden of cholesterol te verlagen. Helaas bevat deze kaneel coumarine wat oa leverschade kan veroorzaken. Ceylon-kaneel is veiliger in gebruik en heeft al is het in mindere mate dezelfde gezondheidsvoordelen. Ceylon-kaneel is zachter en zoet van smaak.
De smaak van Cassia kaneel en Ceylon kaneel verschilt. Zo kenmerkt Cassia kaneel zich vooral door de wat scherpere en meer bittere smaak die wordt veroorzaakt door de grotere hoeveelheid kaneelaldehyde. De Ceylon kaneel is daarentegen wat milder en zoeter van smaak door een kleinere hoeveelheid van dit bestandsdeel.
Ceylon kaneel wordt beschouwd als de hoogste kwaliteit kaneelsoort en onderscheidt zich van goedkopere soorten in smaak en gezondheidsvoordelen.
Kaneel zit vol met polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die uw lichaam beschermen tegen bacteriën en infecties die ontstekingen veroorzaken. Kaneel helpt zelfs beschadigde cellen herstellen, doordat het enzymen activeert die cel-herstel versnellen. Ook kan kaneel verlichtend werken bij jeuk.
Advies. Uit voorzorg adviseert het Voedingscentrum om niet langdurig veel Chinese kaneel of producten waar het in zit te eten. Gebruik niet overal kaneel in, maar wissel het af met andere kruiden en specerijen. Eet je gevarieerd, dan loopt je gezondheid geen gevaar.
Van oudsher wordt kaneel aanbevolen bij spijsverteringsproblemen en maag-darmklachten. De olie in kaneel kan de doorbloeding van je spijsverteringsstelsel en de aanmaak van spijsverteringssappen bevorderen. Vandaar dat het gebruik van kaneel vaak de eetlust opwekt en kan helpen tegen zure oprispingen.
De Verstegen gemalen kaneel is kaneel van Cassia (van origine Indonesië). De Verstegen kaneelstokjes is Ceylon kaneel (van origine Sri Lanka).
Ceylon kaneel gemalen heeft de echte smaak van kaneel, heerlijk in gerechten en thee. Voor €3.50 kunt U 90 gram Ceylon kaneel kopen bij De Kruidenkoning.
In de Cassia Kaneel zit namelijk een stof Cumarine, die in normale hoeveelheden geen problemen zal geven. Maar in grote hoeveelheden kan dit problemen opleveren voor de lever en voor de nieren.
Wel staat vast dat ceylon kaneel ontstekingstremmende effecten heeft. Zo kan het de bloeddruk onder controle houden en draagt het bij aan een gezonde hartfunctie. Verder heeft het volgens de wetenschap ook invloed op je bloedsuikerspiegel, wat belangrijk is voor mensen met bijvoorbeeld PCOS of diabetes.
Voeg kaneel toe
Je kan bijvoorbeeld kiezen om meer kaneel toe te voegen aan je eten. Kaneel laad de spieren vol met glucose. Glucose wil je dan ook niet als vet opslaan, glucose gebruik je als brandstof voor je spieren. Kaneel is het niet enige 'middel' met deze eigenschap.
De gedroogde binnenbast, krult op en dát is onze kaneel. Het eerste deel van zijn wetenschappelijke naam, Cinnamomum, heeft natuurlijk dezelfde oorsprong als het Engelse woord voor hiervoor: cinnamon.
Cassia en ceylon hebben evenveel gezondheidsvoordelen. Door de verschillende olieverhoudingen kunnen deze voordelen een beetje verschillen. Maar er is helaas (nog) geen enkel dat de gezondheidsvoordelen van Ceylon en cassiakaneel heeft vergeleken. Wel staat vast dat cassia de schadelijke stof coumarine bevat.
De kaneelstokjes worden bijvoorbeeld in chutneys en rijstgerechten (de Indiase keuken) gebruikt. In de Nederlandse keuken doet men de stokjes bijvoorbeeld in appelmoes, warme wijn, gebak, marinades en stoofperen. Kaneel in poedervorm kom je in Nederland vooral tegen in gebak, koek en desserts.
Het is lastig voor kaneel een alternatief te vinden, omdat er geen ander specerij heeft wat een gelijkende, zoete en aromatische geur en smaak heeft. Wanneer je kaneel nodig hebt in zoete gerechten kun je het soms vervangen door honing, basterdsuiker of een klein beetje cacao.
Het komt van nature voor in kaneel, tonkabonen, bergamot en reukgras. Coumarine zit vaak in persoonlijke verzorgingsproducten zoals scheerschuim, shampoo en zonnebrandcrème. Het komt ook voor in was- en reinigingsmiddelen, bijvoorbeeld wasmiddel en wasverzachter. Soms zit coumarine ook in wierook.
Wist je dat kaneel je haar lichter kan maken? Meng gewoon wat kaneelpoeder met je conditioner en breng het gelijkmatig aan op je haar. Laat het vervolgens een nachtje intrekken en spoel het de volgende ochtend weer uit je lokken. Na verloop van tijd zal je coupe een stuk lichter zijn.
Heeft u van deze combinatie al gehoord. Wilt u bijvoorbeeld snel afvallen of het immuunsysteem versterken? Een mix van honing en kaneel kan u veel gezondheidsvoordelen opleveren.
Mede door het feit dat kaneel bloedverdunnend werkt, wordt het risico op hart- en vaatziekten verkleint. Ook helpt kaneel het bloedsuikerniveau na een maaltijd beter in balans te houden.
Kaneel is goed voor je darmen
Kaneel bevat pro-biotische eigenschappen die helpen om goede bacteriën in je darmen aan te maken die de slechte onderdrukken. Kaneel aan je eten toevoegen kan zo infecties tegengaan, kan dus zorgen voor een beter darmgezondheid.
Honing en kaneel versterken elkaar en vullen elkaar aan. De combinatie van honing en kaneel is niet alleen lekker, maar ook super gezond en goed tegen allerlei kwalen. Maak een mengsel van honing en kaneel, besmeer hiermee bij het ontbijt een boterham, het werkt cholesterol verlagend en houdt de aderen flexibel.
1. Kaneel. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat kaneel indirect helpt bij het verliezen van lichaamsvet. In die onderzoeken bleek dat mensen die ongeveer 6 gram kaneel per dag namen een lagere bloedsuikerspiegel hadden en minder insuline aanmaakten.