Colloïdaal: een tussenvorm tussen homogeen en heterogeen, die afhankelijk is van deeltjesgrootte. Een voorbeeld is melk.
Melk is een colloïdaal mengsel van verschillende stoffen.
Melk is een heterogeen mengsel omdat het verschillende elementen bevat die niet gelijkmatig gemengd zijn. Deze elementen zijn te zien wanneer melk in een glas wordt gegoten en de vetbolletjes naar boven stijgen.
Een mengsel ontstaat wanneer twee stoffen bij elkaar worden gebracht, maar er ontstaat geen andere stof. Een oplossing bestaat uit stoffen die in verschillende fasen zijn. Een suspensie bestaat uit een vaste stof in een vloeistof. Een emulsie bestaat uit twee vloeistoffen die niet in elkaar kunnen oplossen.
Bij melk lost het vet en andere stoffen ook niet volledig op. Dus waarom is melk geen suspensie? Edit: een suspensie daarbij bezinken sommige delen, bij een mengsel niet.
Antwoord en uitleg:
Technisch gezien is melk een emulsie . Dat betekent dat melk een suspensie is van één vloeistof in een andere vloeistof, namelijk vetbolletjes en water. Maar er zijn ook andere soorten melk die gehomogeniseerd zijn. In tegenstelling tot andere melk wordt deze gehomogeniseerde melk beschouwd als colloïdale suspensie.
Van alle deeltjes in de melk zijn de vetbolletjes het grootst! De vetbolletjes hebben een laagje om zich heen, waardoor ze niet oplossen, maar door het water zweven. Dit wordt een emulsie genoemd.
Cola is een homogeen mengsel van suiker, water, fosforzuur, kooldioxide, smaak- en geurstoffen in water.
Mayonaise is een voorbeeld van een emulsiesaus. Een emulsie is een mengsel dat bestaat uit niet-mengbare vloeistoffen die onder normale omstandigheden geen stabiel en homogeen mengsel vormen, zoals water en olie.
Ook koffie is een oplossing van koffiepoeder in water. Bij beide stoffen kun je het extract/poeder niet van het water onderscheiden met het blote oog. Ditzelfde geldt bijvoorbeeld voor afwasmiddel, cola en olijfolie. Suspensie: Een suspensie bestaat uit een vloeistof met daarin kleine stukjes vaste stof.
Melk is geen oplossing omdat er twee fasen in drijven: een vloeibare fase en een vaste fase. Omdat vet (room genoemd) minder dicht is dan water, scheidt het zich af van de rest van de melk en stijgt het naar boven, waardoor ongehomogeniseerde melk een suspensie wordt in plaats van een oplossing.
Melk is een emulsie of colloïde van botervetbolletjes in een vloeistof op waterbasis die opgeloste koolhydraten en eiwitaggregaten met mineralen bevat.
Yoghurt is een gefermenteerd melkproduct. Fermentatie is het proces waarbij melksuiker wordt omgezet in melkzuur met behulp van een mengsel van melkzuurbacteriën. Gefermenteerde melkproducten worden al eeuwenlang – ongeveer 4000 jaar – gemaakt om melk langer houdbaar te maken.
Koffieis een complex mengsel van gedefinieerde stoffen, waarvan de verhoudingen afhangen van zowel de herkomst en het type koffie als de brandmethode. De belangrijkste stoffen zijn: Cafeïne ( 0,5-2,6%),chlorogeenzuur (4-6%)
Geklopt slagroom is een heterogeen mengsel van gas en vloeistof. Je kunt hierbij duidelijk zien dat lucht en room de bestanddelen zijn van het mengsel.
Melk bestaat uit bolletjes vet en eiwitten die in water zijn verspreid. Daarom is melk een heterogeen mengsel. Melk lijkt een homogeen mengsel te zijn omdat het een uniforme verdeling van deeltjes lijkt te hebben . Maar wanneer het onder een microscoop wordt bekeken, bestaat melk uit kleine substanties.
- Een suspensie is een troebele vloeistof waarin kleine stukjes van een vaste stof zweven.Bijv.sinaasappelsap of chocolademelk.
Slagroom is een emulsie en bestaat uit verschillende stoffen, waaronder water, vetten en eiwitten. Vetten lossen niet goed op in water. De eiwitten zijn de emulgator die ervoor zorgt dat de vetten toch oplossen. Door het schudden gaan de vetten en eiwitten uit de vloeibare slagroom samenklonteren.
Melk is een zuivere stof / mengsel en heeft daardoor een smeltpunt / smelttraject. Water is een zuivere stof / mengsel. Dit is een verbinding / element wat kan worden ontleden in verbindingen / elementen.
Links op de illustratie ST01 wordt wijn als een homogeen vloeibaar mengsel (een oplossing) getoond. Wijn bevat, naast vele opgeloste stoffen, water en alcohol als belangrijkste componenten.
Sinaasappelsap is een mengsel van vruchtvlees in vruchtensap (suspensie).
Melk is een voorbeeld van water in olie-emulsies .
Kaas wordt gemaakt uit melk. Melk is ook al een emulsie van vetbolletjes in water. Die vetbolletjes worden uit elkaar en in oplossing gehouden door een groep eiwitten: caseïne. Het complexe geheel kun je hieronder zien in het plaatje.
In de scheikunde is een zuivere stof één stof. Er zijn niet twee of meer stoffen door elkaar gemengd. In 'zuiver' sinaasappelsap zit water, vruchtsuiker, vitamine C etc etc. Dat is dus geen zuivere stof scheikundig gezien.