Er zijn drie soorten besluiten van algemene strekking, namelijk algemeen verbindende voorschriften, beleidsregels en concretiserende besluiten van algemene strekking. Art.
Conclusie. Een beschikking is een besluit welke specifiek gericht is op een zaak of op een persoon en kan daarnaast op aanvraag worden afgedragen door een bestuursorgaan. Een afwijzing is op zichzelf een beschikking als er sprake is van een aanvraag die wordt afgewezen.
Een besluit van algemene strekking is daarentegen een beslissing die niet is gericht op een individu of een concreet geval, maar gevolgen heeft voor een groep gevallen. Voorbeelden van besluiten van algemene strekking zijn een verordening of een bestemmingsplan.
In het bestuursrecht staan besluiten van de overheid centraal. Bijvoorbeeld een besluit waarbij een bestuursorgaan een uitkering toekent, exploitatievergunning intrekt of handhavend optreedt.
Onder besluit wordt verstaan: een schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan, inhoudende een publiekrechtelijke rechtshandeling. 2. Onder beschikking wordt verstaan: een besluit dat niet van algemene strekking is, met inbegrip van de afwijzing van een aanvraag daarvan.
Er zijn drie soorten besluiten van algemene strekking, namelijk algemeen verbindende voorschriften, beleidsregels en concretiserende besluiten van algemene strekking.
Een bestemmingsplan lijkt het aangewezen instrument als het gaat om grotere projecten, zoals de realisatie van veertig woningen of de ontwikkeling van een stationslokatie. Aan een omgevingsvergunning ligt een concreet project ten grondslag en er kunnen geen algemene regels in worden opgenomen.
Ieder besluit van een daartoe bevoegd overheidsorgaan dat algemeen verbindende voorschriften bevat, kan worden beschouwd als een wet. Ook niet algemeen verbindende (formele) wetten van regering en Staten-Generaal gezamenlijk zijn wetten.
Bij ruimtelijke ontwikkelingen is er vaak een ruimtelijk besluit nodig, zoals een omgevingsvergunning afwijken of een wijziging van het bestemmingsplan. De wet- en regelgeving biedt verschillende mogelijkheden om ontwikkelingen te kunnen faciliteren.
Een beschikking is een uitspraak van de rechter die gegeven wordt in verzoekschriftprocedures. In een dagvaardingsprocedure wordt de uitspraak van de rechter neergelegd in een vonnis. Beide gevallen houden dan ook de uitspraak van de rechter in.
Wat is een beschikking? In het bestuursrecht: Een beslissing van een overheidsorgaan in een concreet geval, bijvoorbeeld het verlenen van een bouwvergunning. In het civiele recht: een rechterlijke uitspraak in een procedure die begint met een verzoekschrift.
Beschikkingen zijn besluiten die tot één of meer belanghebbenden zijn gericht. Dit soort besluiten wordt, zo bepaalt artikel 3:41, eerste lid, van de Awb, bekendgemaakt door toezending of uitreiking van het besluit aan de belanghebbenden.
Schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan, waarmee een wijziging van rechten of plichten tot stand wordt gebracht.
Beslissen en besluiten zijn synoniemen, maar kunnen niet altijd door elkaar gebruikt worden. Bij beslissen ligt de nadruk op het doorhakken van een knoop, zodat aan bestaande onzekerheid een einde gemaakt wordt. Bij besluiten ligt het accent op na rijp beraad komen tot een keuze tussen alternatieven.
Volgens artikel 47 van de Grondwet: 'Alle wetten en Koninklijke besluiten worden door de Koning en door één of meer ministers of staatssecretarissen ondertekend'.
Een besluit is te omschrijven als een op een rechtsgevolg gerichte beslissing, oftewel een rechtshandeling.
Een besluit is een schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan, inhoudende een publiekrechtelijke rechtshandeling (art. 1:3 Awb).
Een besluit: moet altijd schriftelijk zijn, kan alleen worden genomen door een bestuursorgaan. Een bestuursorgaan is een orgaan van een rechtspersoon die krachtens publiekrecht is ingesteld of een ander persoon of college, met enig openbaar gezag bekleed, zie art.
De gemeente kan een omgevingsvergunning verlenen met als doel af te wijken van het bestemmingsplan. Dit wordt ook wel een “buitenplanse afwijking” genoemd.
Om te mogen bouwen of verbouwen, moet u een omgevingsvergunning aanvragen. Dit doet u via de gemeente.
De gemeente kan een bestemmingsplan herzien. Bijvoorbeeld als het beleid verandert. Als de gemeente dat doet, kan dat ineens botsen met uw plannen om te bouwen of verbouwen. U kunt eerst aan de gemeente vragen of u mag afwijken van het bestemmingsplan.
Het rechtsoordeel wordt dan door de bestuursrechter schriftelijk gelijkgesteld met een besluit in de zin van de Awb. Dit gelijkstellen door de bestuursrechter wordt ook wel een strategisch besluitbegrip genoemd.
Soms mag een ambtenaar zelf een besluit nemen namens het college, zoals het hoofd Belastingen. Soms mag alleen de burgemeester dit, bijvoorbeeld bij overlast. Voor de meeste plannen is een collegebesluit voldoende. Andere plannen gaan ook nog naar de gemeenteraad.
Beleidsregels zijn schriftelijk in een besluit vastgelegd. Dit besluit is een besluit in de zin van de Awb. De algemene beginselen van behoorlijk bestuur uit de Awb zijn daarom van toepassing bij het opstellen van beleidsregels in een besluit.