Wat is de beste vorm voor een lasagneschaal? Een rechthoekige ovenschaal is de beste keuze voor het bereiden van lasagne. Lasagnevellen zijn zelf rechthoekig, waardoor het kiezen van een rechthoekige lasagneschaal het maken van de verschillende lagen eenvoudiger maakt.
Behalve wanneer aardewerk wordt gedecoreerd of beschilderd bovenop de extra glazuurlaag, is aardewerk of keramiek perfect geschikt voor de oven. Porselein: is eigenlijk een specifieke soort van aardewerk of keramiek. Het is een mengeling van verschillende grondstoffen, waaronder witte klei en kwarts.
De afmetingen van 27 x 17 cm is ruim genoeg voor een lekkere ovenschaal lasagne of een hele kip voldoende voor een gezin van vier personen.
Glazen bakplaten zijn gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden. Ze roesten niet en trekken niet krom zoals metalen, dus ze gaan lang mee. De glazen bakplaat heeft ook een antikleeflaag, waardoor je je voedsel gemakkelijker uit de oven kunt halen zonder ook maar enig plakkerig probleem te hebben.
Braadsledes. Vaak kom ik in recepten tegen dat een braadslee (of iets andere benaming: braadslede) wordt gebruikt, zeker als een groot stuk vlees, vis of gevogelte wordt bereid, maar ook bij lasagne kom je het tegen.
Een braadslee is in veel grotere maten verkrijgbaar dan een ovenschaal en vaak zit er een rooster en/of deksel bij. Een braadslede is dus zo goed als hetzelfde als een ovenschaal, maar dan wat groter en zo gemaakt dat ze behalve in de oven, ook op een kookplaat of gasfornuis kunnen worden gebruikt.
Voor een knapperige lasagne kies je een lasagneschaal met het formaat 23 x 33 x 7 cm. De afmetingen zijn niet de enige belangrijke factor bij lasagne. Je moet ook rekening houden met de materiaalkeuze van de lasagneschaal. Kies voor glas of keramiek voor een gelijkmatige garing.
Een ronde ovenschaal is praktischer als je hem wilt laten ronddraaien in de oven, een rechthoekige ovenschaal heeft een grotere inhoud en als je oven rechthoekig is en je de schaal niet laat draaien dan is een rechthoekige ovenschaal je beste keuze.
Een bord van aardewerk, porselein, glas of plastic kan vaak gewoon in de oven. Wanneer een bord beschadigingen heeft, is het beter om het bord niet in de oven te plaatsen. Ook beschilderde of versierde borden kunnen snel beschadigd raken tijdens verhitting.
Goed nieuws: ja, je kunt ovenschotels invriezen!
Gebruik best een schaal van aardewerk of glas die zowel in de oven als in de diepvriezer mag. Je kunt je ovenschotel nu ofwel volledig afbakken, ofwel ongebakken invriezen.
Rood aardewerk kan niet in de magnetron, en is vanwege zijn poreuze oppervlakte niet geschikt voor het bewaren van voedsel in de vriezer.
Een bord van aardewerk, porselein, glas of plastic kan vaak gewoon in de oven. Wanneer een bord beschadigingen heeft, is het beter om het bord niet in de oven te plaatsen. Ook beschilderde of versierde borden kunnen snel beschadigd raken tijdens verhitting. Het is handig om het eten tijdens het verwarmen af te dekken.
Tegenwoordig hebben goed gesorteerde supermarkten ook verse lasagnevellen in de koeling. Groene lasagnevellen worden gekleurd met spinazie. Met een pastamachine kun je lasagne ook zelf maken. De ingrediënten voor het maken van lasagne bestaan uit: bloem, eieren, olijfolie en zout.
Oven: Emaillen producten kunnen altijd gebruikt worden in de oven. (Producten die bijvoorbeeld een kunststof handvat hebben zijn uitgesloten, omdat dit wegsmelt in de oven.) Magnetron: Emaille dat is aangebracht op metaal nooit in de magnetron plaatsen!
Een koperen pan ook, net als een glazen ovenschaal en een aluminium pan. Pannen van aluminium, koper, glas en aardewerk zullen dus niet werken (niet warm worden) op de inductie kookplaat (Lees verder: welke pannen materialen werken op inductie?).
De braadslee kun je vullen met water en kruiden of bouillon. Hierdoor geef je meer smaak aan het product. Het braadvocht dat bij het braden vrijkomt wordt opgevangen door de braadslede, en kan worden gebruikt om het vlees te arroseren of als jus.
Bedenk ook voor je iets gaat kopen dat je misschien al pannen in huis hebt die als ovenschaal kunnen dienen. Een gietijzeren- of plaatstalen pan zonder plastic handvat kan zo de oven in. Bij eigenlijk iedere ovenvorm en braadslee geldt dat je er het beste houten of siliconen keukengerei in kan gebruiken.
De Iittala Tools 36 x 24 cm is volgens ons de beste braadslede. De beste braadslede is gemaakt van roestvrij staal (18/10) en is vaatwasserbestendig. De beste braadslede kan je in combinatie met alle warmtebronnen gebruiken, inclusief inductiewarmtebronnen. Het is vuur- en ovenvast en beschikt over een aluminium kern.
Je kan ook gewoon een ovenschaal gebruiken op de barbecue. Vet de schaal in met wat olijfolie. Rooster groenten voor het vlees of de vis. Groenten krijgen een rijkere smaak als ze wat afgekoeld zijn.
Hittebestendig glas is glaswerk dat bestand is tegen hoge temperaturen. Dit warmte en brandwerende glas kan temperaturen aan tot wel 350°C (Pyrex) of zelf 740 °C Robax) en is daarmee zeer geschikt voor onder andere kachels, ovens, bouwlampen en andere lampen die veel hitte afgeven.
CPET (Crystallized polyethylene terephthalate)
CPET verpakkingen zijn de bakjes die u moeiteloos in de oven kunt plaatsen met een maximale temperatuur van 220ᵒC. Deze plastic soort is een bewerkt soort PET-plastic. Door deze bewerking kan het materiaal veel meer hebben dan gewone PET-verpakkingen.