's Winters eten loslopende kippen graag onkruiden als straatgrasjes (vooral de zaden vinden ze geweldig) en kleine veldkers – dat spaart jou een pak wiedwerk uit in de lente. Als je een moestuin hebt, moet je wel opletten, kippen lusten namelijk graag sla, spinazie, loof van rode bietjes, warmoes, zurkel en aardbeien.
Vooral frambozen, bramen en druiven komen in aanmerking. Voor jouw kippen heeft groen meer dan één voordeel. Bomen en vooral struiken bieden schaduw en een heerlijk luierplekje op warme zomerdagen. Ook bij zachte regen kunnen de kippen onder de struiken schuilen.
Jongere kruiden zijn wellicht te zwak. Andere planten waarvan bekend is dat ze kippen weghouden zijn veelvoorkomende eenjarige planten als waterkers, vlijtige liesjes, schildzaad, petunia's en goudsbloemen. Op plekken waar echter weinig voor de kippen te eten is kunnen loslopende kippen zelfs deze planten aanvreten.
Legkorrels of legmeel bevatten voldoende voedingsstoffen voor legkippen. Aanvullende voeding is vaak niet nodig, alleen om het scharrelgedrag te bevorderen. Als kippen geen legkorrels krijgen, dan is een gevarieerde voeding van granen, zaden, groenvoer, groente, fruit, vlees en kippengrit essentieel.
Keukenafval dat je beter niet aan je kippen geeft: avocado. schillen van citrusvruchten, kiwi, bananen.
Kippen hebben altijd vers water nodig. U dient dagelijks hun water te verversen en te controleren of hun drinkbak schoon is. Bij warm weer kunt u het water het beste in de schaduw zetten en het eens een keer extra controleren omdat ook kippen meer drinken wanneer het warm is.
het voeren van komkommers aan kippen. gevaar brengen. Hoewel komkommers veilig zijn om met mate te eten, verstoort een teveel aan waterig voedsel de balans van voedingsstoffen.
Kippen hebben behoefte aan water en vast kippenvoer. Dat voer kan bestaan uit groenvoer, zaden en granen, wormen en insecten. Ook is er speciaal legvoer voor kippen of onderhoudsvoer. Dit voer kun je het beste onbeperkt aanbieden in een trapbak.
Meestal vormt het zelfs een gevarieerde aanvulling op hun normale voer. Wel bevatten veel voedselresten vaak zout en veel vet en dat is niet goed voor een kip. Zo kan brood bijvoorbeeld gaan gisten in het darmkanaal. Een enkel korstje kan wel, maar niet teveel dus.
Hedera, vlinderstruik en conifeer leveren geen problemen voor kippen op. Ze zullen er hooguit lekkere beestjes uit pikken.
Reacties. klimop is licht giftig. Mijn ervaring is dat kippen heel goed in staat zijn om giftige planten en bessen te vermijden. Als ze dat niet konden dan waren er al lang geen kippen meer geweest.
Wist je dat lavendel niet alleen veilig is voor kippen maar ook voor honden en katten! Heb je slakken in de tuin dan kun je deze plant ook gewoon plaatsen.
Wat je zeker mag geven zijn: fruit, gekookte noedels, rijst en aardappelen. Aardappelschillen mogen ook, tenzij ze groene plekken hebben. Voedingsresten die je niet mag geven zijn: Yoghurt, want dit werkt laxerend bij kippen.
Reacties. Kippen mogen absoluut geen kaas!
Dit mag je de kippen voeren
Onze kippen eten vrijwel alles, het is dus prima als jullie overgebleven etensresten aan de kippen geven. Keukenafval, zoals resten gekookte pasta of rijst, groente- en fruitafval vinden ze erg lekker. Brood mag ook, maar niet te veel.
Om onbewerkte, verse producten zoals afvalrestjes van sla, witlof, wortelen en zelfs een groot deel van het onkruid in je tuin, staan ze letterlijk te springen. Elk levend organisme heeft water nodig, zo ook kippen. Je geeft ze elke dag wat te drinken, tenzij het water niet vervuild is en er genoeg voorradig is.
Als eerste geluid in de morgen, als de kippen nog in hun hok zitten gesloten, zullen de hennen een repetitief, brommend geluid maken, dat luider wordt als de minuten verstrijken en de deur van het hok gesloten blijft. Dit geluid betekent “Laat ons eruit – er moet nog een hoop worden rondgescharreld vandaag!”
Zelf zou je ook geen rauwe aardappelen eten: het is niet lekker en het zou zwaar op de maag liggen. Datzelfde hebben kippen ook. Rauwe aardappelen worden niet goed verteerd en maar slecht opgenomen. Als je ze dit toch voert, kunnen de kippen diarree krijgen of last krijgen van braken.
De Latijnse naam voor de nachtschadefamilie is Solanaceae omdat de leden van deze familie solanine bevatten. Dit is giftig voor kippen. Het solaninegehalte neemt af wanneer de plant wordt gekookt. Het is daarom over het algemeen wel veilig om gekookte aardappelen of tomaten aan uw kippen te geven.
Wanneer moet je kippen eten geven? Geef je kippen eenmaal per dag, bijvoorbeeld 's morgens, het standaard kippenvoer. Dit kan bestaan uit meel of een geperste korrel. Op een zanderige ondergrond is meel minder ideaal, omdat de dieren vaak de helft uit hun voederbakje gooien.
Kippen genieten van zowel kraan- als regenwater. Je kunt hier vitamine of medicijnen aan toevoegen als dit nodig is.
Het kippenhok moet elke week worden uitgemest. Je hoeft het natuurlijk niet iedere keer even grondig te doen, maar zorg er in ieder geval wekelijks voor dat de mest verwijderd wordt. Eens in de zes maanden is een zeer grondige schoonmaakbeurt nodig.
Legkorrels zijn het basisvoer voor kippen en bevatten alle voedingsstoffen die ze nodig hebben om gezond te blijven en voldoende eieren te kunnen leggen. Kippen die geen legkorrels krijgen kunnen minder eieren gaan leggen als het voedingspatroon niet volledig genoeg is.