Sinds 1 mei 2012 is de handel, de verkoop en het in bezit hebben van de volgende (soorten) steekmessen verboden. Vlindermessen: messen met een heft dat uit 2 delen bestaat, die om het lemmet heen geklapt kunnen worden.Valmessen: messen met vooruitspringend lemmet, met of zonder veer.
Als het een opvouwbaar mes is met maar 1 snijkant en deze uitgevouwen niet langer dan 28 cm is, is het toegestaan. Stiletto's, vlindermessen en valmessen zijn geen zakmessen en zijn streng verboden. Lees hier of het toegestaan is om andere messen op zak te hebben.
Een zakmesje mag in de meeste gevallen wel, maar niet als je bijvoorbeeld in de kroeg, of in een voetbalstadion bent. Messen, zoals stiletto's, valmessen en vlindermessen zijn strikt verboden. Heb je een valmes, vlindermes of stiletto op zak, dan krijg je een boete.
In België worden als verboden wapens beschouwd: spring- of valmessen met slot (ook knipmessen of stilleto's genaamd), vlindermessen, en blanke wapens die uiterlijk gelijken op een ander voorwerp (vb. een mes verborgen in een gordel of een pen).
Als je zo'n mes bij je hebt kan je een boete krijgen van 350 euro. Over het algemeen is de regel: is het mes in zijn geheel groter dan 28 centimeter of heeft het twee snijvlakken, dan is die verboden. Een keukenmes, dat ook groter kan zijn dan 28 cm, is niet verboden om te hebben.
Niet-vuurwapens zoals stiletto's, vlindermessen en boksbeugels (I). Militaire wapens zoals volautomatische vuurwapens en handgranaten (II). Wapens als pistolen, revolvers en geweren (III).
In Nederland mag je geen wapens bezitten en je mag ook geen handelingen met wapens verrichten. Er zijn wel uitzonderingen op dit wapenverbod. De uitzonderingen op het wapenverbod staan in: de Wet wapens en munitie, de Wet natuurbescherming, de Regeling wapens en munitie en de Circulaire wapens en munitie.
Een Karambit mes is niet verboden als het mes niet aan twee kanten een snijgedeelte heeft of (in uitgevouwen toestand) niet langer dan 27 centimeter is. Het Karambit mes kan door feiten en omstandigheden van aantreffen wel onder de Wet Wapens en Munitie categorie 4 vallen. Bijvoorbeeld als het als wapen wordt gebruikt.
Een zakmes mag je bij je hebben als hij: Geopend niet langer is dan 28 cm. Geopend wordt door het lemmet te bewegen, dus niet via een knop zoals een automatisch mes. Het lemmet niet uit de voorkant van de greep springt.
De Kubotan is - in tegenstelling tot andere zelfverdedigings middelen zoals pepperspray en traangas - volkomen legaal.
Het doel van het verbod op vlindermessen, valmessen en stiletto's is steekincidenten voorkomen. Het verbod geeft bovendien duidelijkheid aan verkopers en kopers over wat wel en niet is toegestaan.
Of dat iemand er echt mee wordt verwond of zelfs gedood? Het vlindermes is daarom verboden. Je mag het niet bij je hebben op straat, je mag het niet (laten) vervoeren en je mag het niet hebben liggen. Ook thuis bewaren, mag niet.
De maximumstraffen lopen bij een overtreding van de Wet Wapens en Munitie van enkel een geldboete (maximaal 7800 euro) tot een maximale gevangenisstraf van acht jaar.
De wetsaanpassing houdt ook in dat messen met een lemmetlengte van meer dan 6 centimeter niet langer in het openbaar mogen worden gedragen. Tot nu is een maximum van 12 centimeter toegestaan. Het hanteren van stiletto's moet volledig worden verbannen, ongeacht de lengte van het lemmet.
Die leatherman is een beetje vergelijkbaar met een uitgebreid (Zwitsers) zakmes en valt, puur als voorwerp, niet onder werking van de Wet wapens en munitie, dus die mag je gewoon bezitten en op straat bij je hebben.
Ja, een trainer is verboden. Het is een ongeslepen mes met afgeronde punt die gebruikt wordt voor oefeningen bij vechtsporten. Deze kan van metaal zijn, maar is meestal van rubber. Het wordt ook wel eens een bot oefenvlindermes genoemd.
Dus … Gewone zakmessen, tafelmessen, keukenmessen, dolken en jachtmessen mogen dus, met inachtneming van de regels voor 'goed gedrag', gedragen worden. Om twijfel te voorkomen draag je dit soort messen niet op een duidelijk zichtbare en mogelijk intimiderende wijze, maar in een broekzak, tas of rugzak.
Reacties. Vanaf 18 jaar. De wetgever heeft de wapens ingedeeld in verschillende categorieën, met verschillende bepalingen. Voor messen die niet in een categorie vallen gelden in principe geen bepalingen.
Zo blijft tevens het dragen van een Zwitsers zakmes in beginsel toegestaan. Echter, ook hier geldt dat het dragen van het zakmes niet aanvaardbaar kan zijn gelet op de omstandigheden waaronder het wordt aangetroffen, zoals bijvoorbeeld bij een risicovolle voetbalwedstrijd.
Een goedkoop karambit mes kopen doe je al vanaf een tientje of meer. Top karambit messen kunnen behoorlijk prijzig zijn, maar dan haal je ook wel een prachtexemplaar in huis waar je jarenlang van kunt genieten.
In Nederland is een machete volgens de Wet wapens en munitie een zwaard en valt daardoor onder categorie IV sub 2°: degens, zwaarden, sabels en bajonetten. Het bezit daarvan is niet strafbaar, mits de bezitter ouder is dan achttien jaar. Ermee op straat rondlopen is verboden, maar vervoeren mag wel.
Categorie 1 wapens - geheel verboden
Valmessen: messen met vooruitspringend lemmet (met of zonder veer) Vlindermessen: messen met een heft dat uit twee delen bestaat, die om het lemmet heen geklapt kunnen worden (zie opmerking beneden) Dichtklapbare messen met een totale, uitgeklapte lengte boven 28 cm.
Je mag jezelf of een ander verdedigen als er direct gevaar is. Als er direct geweld tegen je wordt gebruikt, dan mag je jezelf verdedigen om dit geweld te stoppen. Je moet wel opletten dat de zelfverdediging op de juiste wijze en in beperkte mate gebruikt wordt.
Straf verboden wapenbezit
Zo worden voor het in bezit hebben van pepperspray of een imitatiewapen aanzienlijk lagere straffen opgelegd dan voor het in bezit hebben van een vuurwapen. De maximumstraffen bij illegaal wapenbezit en wapenhandel: Voorhanden hebben van stiletto: 9 maanden gevangenisstraf of €4.500 boete.
Volgens de Nederlandse wet mag je jezelf verdedigen wanneer je wordt aangevallen door een belager. Wordt er gepast geweld gebruikt om de aanval te stoppen, dan valt dat onder zelfverdediging.