Bij chipszakken is er een laagje aluminium op de plastic folie gedampt. Dat maakt het moeilijker, maar niet onmogelijk. Het metalen laagje aan de binnenkant van de zakken voorkomt dat er licht en lucht in de verpakking komt. Het product, chips bijvoorbeeld, blijft dan veel langer vers.
Deze zakken zijn van plastic, en de meeste hebben van binnen een zilverkleurig aluminiumlaagje. Die laag vermindert de doorgang van licht, zuurstof en vocht. En maakt de chips langer houdbaar. Licht kan de chips muffer laten smaken.
Chipszakken zijn plastic verpakkingen, waarbij een aluminium kleurtje op 'verdampt' is. Het gaat hier dus niet om een samenstelling van een plastic laag en een aluminium laag, maar om één plastic laag die gekleurd is. Chipszakken mag je dus sorteren in de PMD-zak.
Chipszakken bestaan uit een laagje plastic gecombineerd met aluminium om de chips vers te houden. Deze combinatie kan nog niet worden gerecycled en daarom horen chipszakken in het restafval.
De reden dat de chipszak nooit in het PMD mocht is vanwege het metaallaagje aan de binnenkant van de zak. Doordat deze verlijmd is met de plastic buitenkant, is de chipszak niet recyclebaar.
Bij chipszakken is er een laagje aluminium op de plastic folie gedampt. Dat maakt het moeilijker, maar niet onmogelijk. Het metalen laagje aan de binnenkant van de zakken voorkomt dat er licht en lucht in de verpakking komt. Het product, chips bijvoorbeeld, blijft dan veel langer vers.
Waarom mogen borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium in de PMD-zak en aluminiumpapier niet? Borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium kunnen opnieuw worden gesmolten en gerecycleerd. Aluminiumpapier is echter te dun, waardoor het in de ovens niet smelt, maar gewoon verbrandt. Gooi aluminiumfolie in de restafvalzak.
Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd). De verpakkingen worden vaak gerecycled tot nieuwe producten, zoals bermpaaltjes.
Is dit een plastic verpakking of een plastic product? Plastic verpakkingen mogen bijna altijd in de plasticbak, maar plastic producten (bijv. een plastic strandemmer of badeend) nooit: die horen bij het restafval. In het geval van een verpakking is het het belangrijkst dat de verpakking leeg is.
Plastic verpakkingsafval, metalen ver- pakkingen en kartonnen drinkpakken horen van- af nu thuis in de grijze PMD-container met oranje deksel, of in de ondergrondse plastic-verzamel- containers. Hoe minder restafval je daarmee overhoudt, hoe goedkoper je straks uit bent.
Het plastic deksel op de chipskoker dien je er wel af te halen en te sorteren bij PMD. Zo is de volledige verpakking vanaf nu recycleerbaar.
De nieuwe verpakkingen hebben nog altijd een aluminiumlaagje aan de binnenkant, als barrière tegen zuurstof. Omdat ze voor meer dan 90 procent uit papier bestaan, is met de afval-vzw Fost Plus afgesproken dat je ze bij het oud papier mag gooien.
Dat komt doordat het zuurstofgas in de lucht reageert met de chips. Door die chemische reactie bederven veel voedingsmiddelen snel. In een gesloten zak daarentegen blijft chips veel langer lekker, omdat daar enkel stikstofgas in zit.
Tip. Restjes (tot 10 procent van een verpakking) van schoonmaakmiddelen, shampoo, doucheschuim, conditioner, tandpasta en andere producten die bij normaal gebruik door de gootsteen wegspoelen, mogen door de gootsteen. Lever de lege fles of lege tube gescheiden in bij de plastic- of glasinzameling.
Een melkpak of ander drinkpak gescheiden weggooien is heel simpel: opvouwen, dop erop en in de zak of bak voor het plastic afval doen. De ene gemeente haalt het op aan huis, bij de andere breng je het zelf naar de inzamelbak. Check bij je gemeente hoe het bij jou is geregeld.
Tip. Plastic voorwerpen van zowel zacht als hard plastic kun je weggooien in de bak of zak voor plastic, metalen en drinkpakken (pmd). Op sommige plaatsen kun je CD-hoesjes ook in speciale bakken, zogenaamde 'blipverts', gescheiden inzamelen. Je kan de locaties online vinden.
Tip. Aluminiumfolie als verpakking gooi je weg bij de gescheiden inzameling van metalen. Aluminium wordt na verbranding deels uit de verbrandingsresten van het restafval gehaald en gerecycled, maar dunne delen zoals folie verbranden en die ben je dan dus kwijt.
Tip. Koffiepads en theezakjes mogen (met label en touwtje) bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Gooi de zakjes en pads niet op je eigen composthoop, daar vergaan ze vaak niet snel genoeg. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak of op je eigen composthoop.
Aluminiumfolie wordt gemaakt van hoogwaardig aluminium en additieven. Het is 100% recyclebaar en moet indien mogelijk naar een recyclingcentrum worden gebracht. Je gooit aluminiumfolie dus het best weg bij het PMD-afval.
Spuitbussen: bij restafval
Spuitbussen (deodorant, slagroom) mogen in de meeste gemeentes niet in de bak of zak voor plastic, blik en drinkpakken, maar kunnen bij het restafval.
Metalen verpakkingen zijn bijvoorbeeld bierblikjes, frisdrankblikjes, conservenblikken en aluminium schaaltjes. Ook cupjes van waxinelichtjes en aluminiumfolie vallen onder metalen verpakkingen. In de meeste gemeenten gooi je deze metalen samen met plastic en drinkpakken weg.
Metalen verpakkingen zoals conservenblikken, drankblikjes, spuitbussen, aluminium bakjes, deksels en doppen mag je in de blauwe PMD-zak sorteren, die vervolgens bij jou thuis wordt opgehaald. Dat is niet alleen handig, het garandeert ook een maximale recyclage.