Voor reguliere auto's kies je een thermo-elektrische koelbox met 12 volt aansluiting, in een truck gebruik je een 24 volt stekker. Een goede koelbox voor onderweg heeft bekerhouders op het deksel. Daarnaast zijn er koelboxen met een warmhoudfunctie, om je warme eten of de koffie onderweg op temperatuur te houden.
Een goede indicatie is het aantal flessen, in een koelbox van twintig liter kunnen ongeveer zes flessen van anderhalf liter worden vervoerd. In een koelbox van veertig liter kun je ongeveer dertien flessen van anderhalf liter meenemen.
Een compressor koelbox kan tot maximaal -18 ºC koelen ongeacht de omgevingstemperatuur. In onze test was de Dometic CK 40D de beste koeler van de compressor koelboxen. Deze koelboxen maken nog wel hoorbaar geluid, de Obelink Coolmove 42 werd als stilste getest.
De thermo-elektrische koelbox wordt vaak gebruikt in de auto, aangezien deze koelbox vaak aangesloten wordt op 12V of 24V. Sommige thermo-elektrische koelboxen kunnen ook op 230V worden aangesloten, maar dan is hier wel een omvormer voor nodig. Een thermo-elektrische koelbox is luidruchtiger dan andere koelboxen.
Ze kosten meestal tussen de 25 en 80 euro, maar zijn ook te koop voor 120 of zelfs 240 euro. De koelboxen die op stroom werken, die met een elektrisch of thermo-elektrisch koelsysteem, zijn meestal het duurst. Koelboxen die koelen door middel van een isolerend laagje producten koel houden, zijn goedkoper.
Compressor koelbox
De koelbox koelt zelf (zonder koelelementen) op een constante temperatuur. De omgevingstemperatuur heeft immers geen invloed op de temperatuur in de koelbox. De compressor koelbox koelt en vriest. Onafhankelijk van de omgevingstemperatuur.
Hoe lang koelt een koelelement eigenlijk? Wanneer je een koelelement gebruikt, blijft hij natuurlijk niet eeuwig koelen. Dit is vaak maar een aantal uur.
Een koeltas is prima voor een fietstocht of middagje weg, maar voor je vakantie of een warme dag aan het strand is een koelbox fijner. Veel mensen denken bij een koelbox aan een zware box die je liever niet wilt tillen.
De omgevingstemperatuur van een passieve koelbox heeft altijd invloed op hoe lang iets koel blijft. Je kunt je voorstellen dat een koelbox in de zon sneller warm wordt van binnen dan een koelbox in de schaduw. Zoek dus altijd een koel plekje op in de schaduw!
Een thermo elektrische koelbox heeft een ventilator, welke de warme lucht naar buiten blaast. Onder heel gunstige omstandigheden koelt deze tot zo'n 20 graden onder de omgevingstemperatuur.
Een actieve koelbox heeft een koelvermogen van 20 graden ten opzichte van de omgevingstemperatuur. Dat wil zeggen dat als de koelbox in de caravan staat en de temperatuur in de caravan is 25 graden, deze koelbox tot minimaal 5 graden kan koelen.
Koelkastje / koelbox: 70 watt. Bakplaatje: 1400 watt. Oventje: 600 – 800 watt.
Re: Gebruik 12 volt koelbox
48 watt bij 12 volt is dus een verbruik van 4 ampère. Je hebt een batterij capaciteit van 2 x 90 Ah is 180 Ah. Die 180 kun je maar voor de helft gebruiken dus 90 beschikbaar. In theorie kun je dus 22½ uur de koelbox laten draaien.
De compressor koelbox beschikt namelijk over een zeer goede koelfunctie. Zo kan hij temperaturen van +10° C tot -18° C bereiken. Hij kan dus zowel koelen als bevriezen. Nadeel van de compressor koelbox is, dat hij relatief veel geluid produceert door de compressor.
Hoelang blijven ijsjes goed in een koeltas? Gebruik een bak of een emmer in een lichte kleur. Een koelbox of ijsemmer gemaakt van nylon of piepschuim zal het ijs tenminste een dag lang goed houden. Een plastic bak zal het ijs een nacht lang goed koud houden, als je de bak maar niet in direct zonlicht neerzet.
De beste compressor koelbox is volgens ons de Dometic CFX3 35. Deze koelbox kan je ook als vriezer gebruiken en heeft een instelbare temperatuur die tot -22°C in te stellen is. Het heeft een handig schermpje om dit in te stellen, maar je kan de beste compressor koelbox ook met de app gebruiken.
Denk er daarom aan dat het apparaat niet aan regen of andere vloeistoffen mag worden blootgesteld. Het gebruik van een isolerende en beschermende hoes helpt tegen lichte waterspatten of korte lichte regenbuien, maar zelfs dan bestaat het risico dat er water via de ventilatiesleuven binnenkomt.
Een hybride koelbox is een mix van twee verschillende koelboxen; de compressor koelbox en de thermo-elektrische koelbox. De koelbox is dus ook te gebruiken op 12V en op 230V. Op 12V is het een thermo-elektrische koelbox die tot 20 graden onder de omgevingstemperatuur kan koelen.
Thermo-elektrische koelbox
Vaak is dit ingebouwd in het deksel, waarin een peltier element zit dat een warmtestroom creert. Hij haalt warme lucht uit de binnenkant en verplaats deze naar de andere kant. Die warme lucht wordt vervolgens afgevoerd door een ventilator. Ze werken vaak op zowel 12V als 230V.
Enkele tips voor een koelbox koel te houden
Voorkoelen: Leg er al ijs of koelelementen in voordat u naar de winkel gaat, zo kan u uw aankopen meteen in een frisse omgeving bewaren. Ook het drinken en eten dat u in de koelbox legt koelt u best op voorhand. Hoe kouder de interne temperatuur is, hoe beter.
De temperatuur mag maximaal -18° bedragen, zo blijven de etenswaren 48 uur lang diepgevroren zolang u de deur van de diepvriezer niet opendoet en deze goed gevuld is. Diepgevroren producten koelen elkaar immers ook, waardoor ze langer goed blijven. Opgelet!
Een compressorkoelkast verbruikt, afhankelijk van de grootte, tussen de 40 en 65 watt. Een absorptiekoelkast verbruikt weliswaar zo'n 250 watt, maar enkel tijdens het rijden, verder is het een stuk voordeliger om een absorber op gas te laten werken.
Ze kunnen gebruikt worden op gas/LPG. Dit vinden erg veel mensen een voordeel omdat vele (nog) geen zonnepanelen hebben en graag off-grid willen reizen. Met een gastank kun je dus rijden en koken, maar ook koelen! Absorptie is een erg duurzaam systeem, absorptie koelkasten kunnen erg, heel erg lang mee gaan!
Een gemiddelde auto accu houd dat maar een paar uur vol en geen paar dagen. Met een kleine gasfles houd je het wel een paar dagen vol.