Oplosbare hechtingen hoeven niet te worden verwijderd; deze lossen vanzelf op. U herkent oplosbare hechtingen aan het doorzichtige materiaal (soort 'visdraad'). Zwarte hechtingen en krammen moeten door de huisarts worden verwijderd na de afgesproken periode.
De hechting glijdt goed door het weefsel. De kleur van ethicon ethilon hechtdraad is meestal zwart of blauw.
Voor het hechten van huidwonden wordt op meeste Spoedeisende hulp afdelingen gebruik gemaakt van niet-oplosbaar hechtmateriaal (vaak blauw of zwart van kleur). Niet oplosbare hechtingen zijn sterker en geven minder littekenreactie vergeleken met oplosbare hechtingen.
Hechtingen of hechtstrips
Voor de hechtingen kunnen (doorzichtige) oplosbare of (blauwe) niet-oplosbare hechtingen zijn gebruikt. Voor de niet-oplosbare hechtingen en voor de knoopjes van de oplosbare hechtingen geldt dat u die op de tiende dag na de operatie bij de huisarts kunt laten verwijderen.
Vicryl hechtraad is het meest gebruikte oplosbare hechtdraad. Hechtdraad van vicryl zijn speciaal gevlochten om goed hanteerbaar en knoopbaar te zijn. Vicryl hechtdraad is resorbeerbaar en verliest zijn treksterkte over de duur van ca. 3- 5 weken.
Wondverzorging Uw wonden zijn gehecht met oplosbare hechtingen. Na ongeveer 10 dagen is de wond genezen en na ongeveer 8 weken zijn de hechtingen opgelost. Bij uitzondering worden niet-oplosbare hechtingen gebruikt. Wanneer dit bij u het geval is, krijgt u aanvullende informatie over de verzorging van de wond.
De meeste wonden worden gehecht met hechtdraad dat na enkele dagen vanzelf oplost en uit de wond verdwijnt. Dit kan variëren tussen de 2 en 14 dagen. Het vroegtijdig verlies van draden is dus niet verontrustend.
Oplosbare hechtingen in de wond verdwijnen vanzelf.
Gehechtheidsrelaties kunnen onderverdeeld worden in vier categorieën: veilig, onveilig vermijdend, onveilig ambivalent en gedesorganiseerd.
Oplosbare hechtingen in de wond verdwijnen vanzelf. Als de uiteinden van de hechtingen niet oplossen en gaan irriteren of ontsteken, laat deze dan na twee weken bij uw huisarts verwijderen.
Ethilon hechtdraad
Dit hechtdraad is niet oplosbaar dus moet als de hechting geheeld is eruit worden gehaald. Wel is het zo dat dit hechtdraad bacteriegroei minimaliseert en dat het weefsel niet heel erg wordt aangetast. Ethilon is polyamide 6 en 66 en is een synthetische stof.
Neem contact op met uw huisarts: als de hechtingen los zijn gegaan en de wond niet goed sluit. als de wondranden rood, dik en warm worden en pijn doen. als er (wit)geel vocht (pus) uit de wond komt.
Resorbeerbaar en niet-resorbeerbaar hechtdraad
Chirurgisch hechtmateriaal dat uit zichzelf oplost en niet handmatig behoeft te worden verwijderd wordt resorbeerbaar genoemd. Als de draden na een paar dagen handmatig uit de wond moeten worden verwijderd is het niet-resorbeerbaar hechtdraad.
Een wondinfectie herkent u aan een erg rode en gezwollen huid. De wond gaat meer pijn doen en kan een kloppend gevoel geven. Ook kunt u koorts krijgen. Openbarsten van de hechtingen De wond kan openbarsten.
Oplosbare hechtingen Deze hechtingen hoeven niet verwijderd te worden. Soms lost het knoopje van de hechting niet op. In dat geval kunt u twee weken na de operatie de huisarts vragen om het knoopje te verwijderen of u kunt het eventueel zelf afknippen.
Onderhuidse hechtingen
Onderhuids gebruikt de dermatoloog oplosbare hechtingen. Deze hoeven niet verwijderd te worden. Wel kan soms een draadje boven de huid komen en irriteren. U kunt deze bij de huisarts boven de huid af laten knippen.
Adviezen na een hechting
Het is beter om de wond minstens 72 uur (3 dagen) droog te houden. Nadat de wond nat is geworden, mag je de hechtingen droogdeppen (niet droogwrijven!) Een pleister over de hechtingen is niet nodig, maar het mag wel. Zorg dat de plek waar de wond zit, rust krijgt.
Voor oplosbare hechtingen wordt nu meestal polymelkzuur (vicryl) gebruikt, voor onoplosbare hechtingen kunststof monofilament van nylon of polypropeen. Ook zijde en katoen (die niet oplossen en goed knoopbaar zijn maar vrij veel weefselreactie geven) worden niet veel meer gebruikt.
Soms worden er oplosbare hechtingen gebruikt, deze hoeven niet te worden verwijderd. Het gebied rondom de plaats van de operatie moet één of twee dagen droog blijven. U kunt gerust douchen als u wat voorzorgsmaatregelen neemt. Na sommige operaties kunt u wat napijn hebben.
Als de hechtingen te strak zitten, kan littekenvorming onregelmatig ogen en kan de vorm van de wond nadelig beïnvloed worden.
Meestal mogen de hechtingen eruit na 7 tot 14 dagen. De hechting wordt verwijderd door lichtjes aan een uiteinde te trekken en het draadje door te knippen. De ingreep is pijnloos maar kan ongemakkelijk zijn als de hechtingen wat strak zitten. Na het verwijderen, houdt de wond nog één dag droog.
Onder oplossen verstaan wij het afbreken van de hechtingen door het weefsel dat hier omheen zit. Dit proces kun je niet versnellen door iets te doen. Je kunt jouw huisdier na een paar dagen wel in bad doen om zo de hechtingsdraden soepel te houden. Hierbij is het van belang dat je het niet te vaak doet.
Een draadje dat tevoorschijn komt
De oppervlakkige laag met verteerbare of niet-verteerbare hechtingen. De hechtingen in de oppervlakkige laag worden na 1 à 2 weken verwijderd.
Na het trekken van de tand of kies ontstaat een gaatje. Dit gaatje gaat dicht doordat het tandvlees dicht groeit. Dit proces duurt ongeveer 2 weken.