Wanneer u zelf een fundering gaat storten, dan is het nodig om een juiste materiaalkeuze voor de bekisting te maken. Voor kleinere funderingen voldoen steigerplanken.Gaat het om een grotere oppervlakte, kies dan voor betontriplex (ook wel betonplex).
Omdat verloren bekisting per definitie eenmaal wordt gebruikt, kan worden volstaan met de toepassing van een goedkoop, weinig duurzaam materiaal, zoals board, piepschuim en dergelijke. Het komt ook voor dat een verloren bekisting gemaakt is van prefab beton.
Voor het maken van een fundering van beton, baken je allereerst de omtrek van de fundering af met tentharingen en koorden. Graaf het oppervlak vervolgens tot een diepte van 30 cm uit, met rondom 10 cm extra voor de bekisting. Nu breng je een 15 cm dikke laag van kiezels in de uitgraving aan.
De droogtijd van beton is ongeveer één dag. Dan kan de bekisting verwijderd worden. Na circa vier weken is het beton helemaal uitgehard en de vloer, wand of het dak op volle sterkte.
Betonspecie verschilt van betonmortel omdat er in betonmortel geen gebruik wordt gemaakt van grind. De metselmortel samenstelling is net even anders dan die van betonspecie. Betonmortel kent verschillende toepassingen zoals het metselen van stenen of het afwerken van pleisterwerk.
Beton heeft de eigenschap dat het zich na verharden uitstekend hecht aan andere materialen. Bijvoorbeeld aan beton zelf, maar ook aan staal, hout en zelfs kunststoffen. De hechting aan staal is wenselijk bij gewapend beton. Echter, als het bekistingsmateriaal van staal is, dan wil je de hechting met beton weer niet.
De bovenkant van de fundering moet boven het maaiveld uitkomen. Voor de randen van de betonplaat maak je een bekisting met rechte, horizontaal bevestigde planken. De bovenrand van de bekisting komt overeen met de bovenkant van de betonplaat. Zorg ervoor dat de bekisting niet weggedrukt wordt tijdens het storten.
Traditionele bekisting
Deze bekisting bestaat voornamelijk uit een houten bekistingplaat, gesteund door houten staanders en gordingen. De bekisting wordt meestal op de bouwplaats samengesteld en wordt vaak maar éénmaal gebruikt.
hout neemt vocht op en droogt ook uit. Dus je beton kan beschadigd worden door het uitzetten en krimpen van deze houten klossen.
Indien je geen wapening in de fundering aanbrengt dan moet deze rond de 30 cm dik zijn. Door wapening toe te voegen kan je de dikte beperken tot zo'n 10 a 15 cm. Het maken van beton voor de fundering is eigenlijk heel simpel.
Betonplex is een stevig plaatmateriaal die in twee varianten vervaardigd wordt. Betonplex platen zijn voorzien van een epoxy toplaag van kunsthars. Hierdoor is het plaatmateriaal slagvast, krasvast en watervast.
Betonplex platen worden veel gebruikt bij het maken van bekistingen. Bekistingen worden weer gebruikt bij het storten van beton. Door de gladde afwerking van het betonplex is het plaatmateriaal uitermate geschikt voor het storten van beton. Niet alleen voor betonstorten is het materiaal erg geschikt.
Een tuinhuis heeft een solide basis nodig, omdat een goede fundering cruciaal is voor de stabiliteit en duurzaamheid van uw tuinhuis. Zonder fundering staat het hout direct in contact met de grond, waardoor er een grote kans is op houtrot.
Betonvloer op zand storten
Direct beton gieten op je zandlaag is geen goed idee: het water van de betonmortel loopt weg doorheen de zandlaag. Je beton zal al snel scheuren vertonen. Een tussenlaag (bijvoorbeeld een folielaag) zal je beton beschermen en is daarom een goede oplossing.
De fundering voor een houten blokhut, berging of garage maak je van beton of tegels. Afhankelijk van de ondergrond dient de grond circa 20 tot cm te worden afgegraven. Vervolgens ophoogzand opbrengen, waarna het geheel goed moet worden aangetrild (zodat het niet kan nazakken).
Beton kan grote drukkrachten weerstaan, maar is niet goed bestand tegen trekkracht, omdat het een (brosse) korrelachtige structuur heeft. Bij een te grote trekkracht vormen zich scheuren in het materiaal.
En dit houd in, is de steen glad of is die ruw. Bij een gladde steen heeft de specie als het ware geen grip. En vaak is het zo dat men bij een ruwe steen de zuigvermogen ook groter is. Doordat de steen zoveel water aan de metselspecie ontrekt stopt het chemische proces tussen cement en het water.
Het beton is niet goed uitgehard. Als je je beton niet genoeg tijd geeft om te drogen, kan het te nat zijn als het wordt losgemaakt van de mal. Door het vocht trekt het beton vacuüm bij het verwijderen van de mal, waardoor resten blijven vastkleven.
Voor 1 kuub is zelf beton maken weliswaar goedkoper maar dan moet je wel zelf slepen met alle zakken zand en cement, mixen en vergeet niet het slepen met een zware betonmolen. Voor een paar tientjes meer krijg je het beton dus kant-en-klaar op uw locatie gestort.
Voeg 2 to 3 liter schoon leidingwater toe aan 25kg Betonmortel, afhankelijk van de gewenste consistentie. Voeg deze niet meteen in zijn geheel toe maar meng 75% van het water met de betonmortel in een schone kuip.