Meest toegepast is 9mm multiplex, underlayment of osb.
Door de combinatie van plaatmaterialen met een verschillende basissamenstelling (hout en gipskarton), kunnen er spanningen en nadelige gevolgen ontstaan. Gyproc® raadt af om een combinatie van een OSB-plaat en een Gyproc® plaat te gebruiken.
Hiervoor worden vaak balken van Vurenhout gebruikt. De dikte van de te gebruiken balken is afhankelijk van de dikte van het deurkozijn en de te gebruiken MPF platen en gipsplaten.
Je kiest meestal voor balken en staanders van 5 cm dik hout. Je kunt dan ook isolatiemateriaal van 5 cm dik gebruiken, bijvoorbeeld glaswol. Ideaal gezien heeft dit een breedte van 55 cm en past dat dan precies tussen de staanders in. De wand moet aan beide kanten worden afgedekt met gipsplaten van 60 cm breed.
Het Metal Stud®-systeem is net zoals hout licht in gewicht waardoor je je vloeren niet zwaar belast. Je kunt perfect isolatiematten tussen de profielen plaatsen. Dit levert in vergelijking met een valse wand in hout theoretisch een isolatiewaarde op die 6dB beter is.
Welke dikte van gipsplaat gebruik je? Gyproc wanden die verstevigd zijn met een houten plaat kunnen bekleed worden met platen van 9,5mm. De OSB platen geven zoveel sterkte dat de sterkte van een 12,5 mm plaat niet meer nodig is. Hetzelfde geldt uiteraard voor multiplex platen, die nog sterker zijn.
Prijs metalstudwand
De prijs van een metalstudwand is sterk afhankelijk van het type gipsplaat, de opbouw, de profielen en de isolatie. Reken voor een standaard wand zonder specifieke eisen en een dikte van 75 mm à 100 mm ongeveer op € 55 à € 75 per m² (inclusief btw & plaatsing).
Standaardmaten voor tussenwanden die geschikt zijn voor kozijnen, zijn 7 en 10 cm. Voor een wand van circa 7 cm plaats je de 44 mm kant van de balk op de vloer. Voor een muur van circa 10 cm plaats je de kant van 69 mm op de vloer. Bevestig de balken door middel van slagpluggen bij beton, of schroeven bij hout.
Heeft jouw project dus stevigheid nodig dan kan je beter gaan voor multiplex. Dit materiaal is steviger en is daarom ook duurder dan MDF. MDF is weer relatief goedkoop en makkelijk te bewerken.
Multiplex is een plaatmateriaal wat qua opbouw erg verschilt van MDF. Toch wordt het voor vergelijkbare doeleinden gebruikt. Dit materiaal wordt gemaakt van dunne lagen houtfineer en heeft dus een natuurlijkere uitstraling dan MDF. Het is ook sterker dan MDF.
Zo is multiplex sterker dan OSB. Dit komt door de natuurlijke structuur van het hout dat gebruikt wordt in de multiplex platen. Dit houdt trekbelasting beter vast dat de OSB-platen, die bestaan uit houtsnippers en een bindmiddel.
Rekenend met de karakteristieke sterkte en stijfheid van OSB/2bij 18 mm dikte (bron: houtinfo.nl) zal de plaat ca. 400 kg kunnen dragen.
Voor houten bouwplaten als MDF, OSB en Multiplex gebruik je houtschroeven of spaanplaatschroeven. Deze schroeven bevatten een platte kop. Wanneer je twee elementen op een bepaalde afstand van elkaar wil bevestigen, gebruik je daarvoor speciale afstandsschroeven.
Waterwerende gipsplaten zijn gipsplaten die gebruikt worden om wanden en verlaagde plafonds van vochtige ruimtes te beplaten. De groene gipsplaten zijn waterwerend, waardoor de toepassing hiervan in kamers waarin vocht heerst geschikt is. De waterwerende gipskartonplaten zijn herkenbaar aan de groene kleur.
te bevestigen zijn schilderijhaakjes het meest geschikt. Gebruik schroefpluggen voor gipskartonplaten. Hiermee kunnen belastingen tot ongeveer 20 kg tegen de wand worden bevestigd. Middelzware voorwerpen tussen de 20 en 30 kg kunt u met metalen wandpluggen (paraplupluggen) voor gipsplaten bevestigen.
Het papier van gipsplaten is sterk, maar kan heel broos worden als je het met gereedschap behandelt. Als je te vaak met je plamuurmes over het papier schuurt en daar kracht bij gebruikt, dan gaat het papier dunner en dunner worden tot het lost en je door het papier zit.
Pluggen voor gipsplaat
Voor muren of plafonds van gipsplaten adviseren wij gipsplaatpluggen te gebruiken. Deze soort pluggen is spreciaal geschikt voor gipsplaten en niet voor gipspblokken. Omdat gipsplaten dunner en zachter zijn dan gipsblokken zorgen gipsplaatpluggen in gipsplaten voor een stevigere bevestiging.
De naden van de gipsplaten kunt u met een brede spaan of plamuurmes dichten nadat u er gaas ( tegen de scheurvorming ) op heeft aangebracht. Snel een prijsindicatie? Als u alles gedicht heeft met een laagje gipsmortel kunt u na het drogen dit nog eens herhalen. Dit in verband met inkrimpen van de gips.
Een scheidingswand maak je met blokken van 7 tot 10 cm dik. De blokken lijm je met een blokkenlijm aan elkaar. Je kunt gasbetonblokken op maat maken met een grofgetande blokkenzaag.
Een metal stud wand is een niet dragende binnenwand die opgebouwd is uit metalen profielen met daar tegenaan beplating geschroefd. Eventueel kan de metal stud wand opgevuld worden met isolatieplaten die u tussen de verticale metal stud profielen plaatst.
dubbel skelet, scheidingswanden. Een dubbel skelet is een vorm van wandbouw waarbij twee meestal identieke wanddelen achter elkaar samen één wand vormen. - de dubbele uitvoering van de gipsplaten aan elke wand. - soms ontkoppelen van koudebruggen.