In de Griekse mythologie is Aphrodite de godin van de liefde en de vruchtbaarheid. De Romeinen noemden haar Venus. In de beeldende kunst wordt ze vaak vergezeld door haar hulpje Eros, wiens liefdespijlen onweerstaanbaar zijn. Aphrodite was de dochter van oppergod Zeus en Dione.
Venus wordt vaak afgebeeld met haar zoontje Cupido. (De cupido die je verliefd maakt met zijn pijl en boog. ) Vroeger was ze ook de godin van de planten, waardoor ze de beschermster van de tuinen en wijngaarden was. Later werd ze gelijk verklaard aan haar Griekse versie, Aphrodite.
Venus is de Romeinse godin van liefde, schoonheid, verlangen, seks, vruchtbaarheid, welvaart en overwinning. In de Romeinse mythologie is ze de voorouder van het Romeinse volk via haar zoon, Aeneas, die de val van Troje overleeft om naar Italië te vluchten.
Venus is te herkennen aan haar lange, golvende haar, dat vaak tot aan haar heupen liep. Toch droeg ze het soms gebonden, vooral omdat dit op beelden makkelijkere te maken was. Venus had niet echt vaste attributen. Vaak werd ze afbeeld met een appel, een spiegel, een roer of een dolfijn.
Eros was de Griekse god van de vleselijke liefde. In het Latijn heet hij Amor (liefde) of Cupido (begeerte). Eros was het hulpje (volgens sommigen de zoon) van Aphrodite, de godin van de liefde en de vruchtbaarheid.
Zeus was hun oppergod, de baas van alle andere goden.
Venus lijkt wat afmetingen en opbouw betreft veel meer op de aarde, maar de omstandigheden aan het oppervlak zijn onvergelijkbaar. De luchtdruk is er negentig maal zo hoog als de luchtdruk op aarde, en als gevolg van een supersterk broeikaseffect is de oppervlaktetemperatuur bijna vijfhonderd graden Celsius.
Venus is vanaf de aarde de dichtstbijzijnde en de helderste planeet. "Die heeft een erg dik wolkendek waar licht makkelijk op kan weerkaatsen. Het is eigenlijk een soort spiegel." Jupiter ligt veel verder van de aarde, maar is ontzettend groot: de aarde past er wel duizend keer in.
Botticelli refereert met het schilderij aan de Griekse mythe van de Geboorte van Venus. In deze mythe wordt verteld over de god Uranus en hoe hij wordt gecastreerd door zijn zoon, de Titaan Kronos. Kronos gooit de genitaliën van zijn vader vervolgens in zee, waaruit schuim ontstaat dat leidt tot de geboorte van Venus.
Jupiter (Latijn: Iuppiter of Iupiter; in dichterlijk Nederlands vroeger ook Jupijn), is een figuur uit de Romeinse mythologie. Hij is de oppergod en god van de hemel en het onweer. Hij is de zoon van Rhea en Saturnus, en de jongste broer van Ceres, Vesta, Pluto, Neptunus en Juno.
Venus. Venus de tweede planeet van ons zonnestelsel is vernoemd naar Venus; de Romeinse godin van de liefde.
De kleuren van de acht planeten in ons zonnestelsel zijn al langer bekend: Mercurius is grijs, Venus is beige, de aarde is blauw, Mars is rood, Jupiter is oranje-wit, Saturnus is geel en Uranus en Neptunus zijn blauw. De kleur wordt bepaald door de samenstelling van het oppervlak en de atmosfeer.
Venus. Venus is de heetste planeet. Het is daar rond de 480 graden. Mercurius ligt wel dichterbij de zon maar Venus is bedekt met een dikke laag wolken zodat de warmte niet ontsnapt.
De geelachtige wolken op Venus bestaan uit zwavel en zwavelzuur. Je zou Venus het tweelingzusje van de aarde kunnen noemen. Ze is ongeveer even groot en opgebouwd uit hetzelfde rotsmateriaal. Venus komt dichter in onze buurt dan alle andere planeten.
Freya, ook wel Frea of Freyja genoemd, is de noordse godin van de vruchtbaarheid, de liefde en de wellust. Freya was mooi en machtig (zo'n vrouw wordt frova genoemd). Ze was tegelijk ook een vechtersbaas.
Venus heeft geen manen of ringen. Venus heeft de langste dag van elke planeet in het zonnestelsel — het duurt ongeveer 243 aardse dagen. Een Venusiaans jaar (dat ongeveer 225 aardse dagen duurt) is korter dan een Venusiaanse dag. De atmosferische druk op Venus is ongeveer 92 keer groter dan op de Aarde.
Venus wordt ook wel de avondster genoemd, omdat deze planeet in de lente 's avonds heel goed te zien is. Vlak na zonsondergang zie je een object in het westen aan de hemel: dat is dus een planeet, geen ster.
Venus is de helderste planeet aan onze sterrenhemel. Doordat de planeet binnen de aardbaan om de Zon draait, staat Venus vanaf de Aarde gezien nooit al te ver van de Zon aan de hemel, al kan zij —in tegenstelling tot Mercurius— nog rond middernacht worden waargenomen wanneer zij op grote hoekafstand van de Zon staat.
Venus regelt romantische relaties, seks, huwelijk en zakelijke partnerschappen, kunst, mode en het sociale leven. Venus heerst over de tekens Stier en Weegschaal, en is heerser van het tweede en zevende huis van de horoscoop.
De binnenplaneten Mercurius en Venus hebben geen manen; de rode planeet Mars heeft twee kleine maantjes, Phobos en Deimos. De vier reuzenplaneten in het zonnestelsel - Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus - hebben het grootste aantal manen.
Venus is de tweede planeet vanaf de zon en staat op 108 miljoen kilometer. Een jaar op Venus is korter dan op aarde en duurt maar 225 dagen. Doordat Venus heel langzaam om haar as draait, duurt een dag juist langer, wel 117 aarddagen!
God van de farao en de moedigen. Taken: Bescherming en rechtvaardigheid. Straf: Als de farao Horus niet eerde, werd Egypte in het verderf gestort. Algemeen: De valkgod was de god van de farao en droeg de dubbele kroon van het rijk.
Een andere legende rond Aphrodite is het verhaal van Pygmalion. Deze had een ivoren vrouwenbeeld in zijn paleis dat zo perfect was dat hij er verliefd op werd. Aphrodite had medelijden met hem en schonk het leven aan het beeld en dat werd Galatea, Pygmalion's vrouw.
Saturnus is een godheid uit de Romeinse mythologie, de Romeinse god van tijd, rijkdom en landbouw en het uitgezaaide graan. Saturnus is gebaseerd op de Griekse god Kronos, wiens mythes zijn geadapteerd voor Latijnse literatuur en kunst.