Ligt de zandlaag dieper dan 3 meter? Dan moet je een fundering op palen plaatsen. Het voordeel van deze fundering is dat de palen veel dieper de grond in kunnen en dus diepere zandlagen kunnen bereiken. Hierdoor wordt de fundering altijd beschouwd als steviger dan de fundering op staal.
Welke fundering dat moet worden? Dat ligt aan wat je gaat bouwen, waar je woont en hoe je het bouwwerk wil gaan gebruiken. Zodra je een bouwvergunning moet aanvragen moet je verplicht een funderingsplan indienen. Het funderingsplan bestaat onder andere uit de constructieberekening en de constructietekening.
Meestal worden er betonnen palen in de grond geschroefd, geheid of geboord; een betonnen paalfundering is een zeer degelijke, maar relatief dure fundering. Fundering op houten palen met betonnen oplanger vindt ook plaats. Paalfundering zonder oplanger komt nog voor bij oudere gebouwen.
Sneak preview 1: in Nederland heb je grofweg 2 type funderingen. Funderingen op palen en fundering op staal. In het Westen en Noorden wordt er vaker op palen gefundeerd, terwijl in het Oosten van Nederland er vaker op staal wordt gefundeerd.
ZANDBED ALS FUNDERING
Betonnen platen zetten zich namelijk beter af in grove zand. Tegelijkertijd dient het grove zand als goede afwatering voor het terrein. De belangrijkste functie van het zandbed is het spreiden van de belasting dat over de betonplaten rijdt.
Ligt de zandlaag dieper dan 3 meter? Dan moet je een fundering op palen plaatsen. Het voordeel van deze fundering is dat de palen veel dieper de grond in kunnen en dus diepere zandlagen kunnen bereiken. Hierdoor wordt de fundering altijd beschouwd als steviger dan de fundering op staal.
Betonvloer op zand storten
Direct beton gieten op je zandlaag is geen goed idee: het water van de betonmortel loopt weg doorheen de zandlaag. Je beton zal al snel scheuren vertonen. Een tussenlaag (bijvoorbeeld een folielaag) zal je beton beschermen en is daarom een goede oplossing.
Funderen op staal met betonstroken is vaak goedkoper dan een fundering op palen, maar is niet voor elke ondergrond geschikt. Op bijvoorbeeld klei en veenachtige grond is het vaak niet mogelijk om het fundament direct op de grond te plaatsen.
Indien je geen wapening in de fundering aanbrengt dan moet deze rond de 30 cm dik zijn. Door wapening toe te voegen kan je de dikte beperken tot zo'n 10 a 15 cm. Het maken van beton voor de fundering is eigenlijk heel simpel.
Een fundering is noodzakelijk om verzakking te voorkomen: zij brengt het gewicht van het bouwwerk op de grond over en verdeelt het. Vroeger werd een fundering in baksteen uitgevoerd. Tegenwoordig kan je kiezen voor een fundering uit beton. De fundering moet ten allen tijde op vaste grond en minimum 60 cm diep zijn.
Wat kost een fundering per m2? Dat ligt eraan wat voor soort fundering er geplaatst wordt. Een fundering op staal zal rond de €225,- per m2 kunnen kosten de een fundering op palen ongeveer €1250,- per m2. Maar dit hangt natuurlijk af van de afmetingen en bouwmaterialen die gebruikt worden.
Voor een fundering plaatsen schuur wordt het vaakst gekozen voor een betonnen plaat. Dit is een relatief gemakkelijk manier van een fundering maken tuinhuis en schuur. Dit is zowel een goede methode voor een fundering houten schuur als stenen schuur. Zo kun je de volledige schuur of tuinhuis plaatsen op beton.
De fundering voor een houten blokhut, berging of garage maak je van beton of tegels. Afhankelijk van de ondergrond dient de grond circa 20 tot cm te worden afgegraven. Vervolgens ophoogzand opbrengen, waarna het geheel goed moet worden aangetrild (zodat het niet kan nazakken).
Bij het storten van betonmortel voor een vloer of bij het leggen van een fundering voor een muur of tuinhuisje heb je een bekisting nodig.
Betonvloer op zand: de dikte
Voor een betonvloer op zand hanteren wij een minimale dikte van 12 centimeter. Deze dikte is nodig zodat de betonvloer ook constructief is. In een constructieve betonvloer op zand leggen wij een dubbele bewapening.
Een fundering van tegels of stenen (straatwerk)
Het is ook de meest toegepaste fundering voor een tuinhuis e.d. Hiervoor dient u een zandbed van geel zand (ophoogzand) aan te leggen. Graaf ca. 25-30 cm uit, vul dit met zand en tril het goed aan.
Als er geen kelder is, moet de funderingsplaat minimaal 80 cm onder het maaiveld (vorstvrije aanleg) liggen. Onder de funderingsplaat kunnen, in bepaalde gevallen, isolatieplaten worden gelegd, bijvoorbeeld van foamglas.
Voorbereiding, grondwerken en funderingen
De vereiste grondwerken worden ook uitgevoerd (uitgraving en nivellering van de omtrek van het gebouw) en daarnaast worden de funderingen voor de ruwbouw aangelegd. Deze preliminaire fase van de werken neemt ongeveer drie weken in beslag.
Voor het maken van een fundering van beton, baken je allereerst de omtrek van de fundering af met tentharingen en koorden. Graaf het oppervlak vervolgens tot een diepte van 30 cm uit, met rondom 10 cm extra voor de bekisting. Nu breng je een 15 cm dikke laag van kiezels in de uitgraving aan.
Plaatfundering is een vorm van fundering op staal waarbij een horizontale plaat uit gewapend beton als dragend structuurelement voor de gehele verdere bovenbouw fungeert. Plaatfundering wordt uitsluitend toegepast bij minder "zware" gebouwen.
De folie dient als beschermlaag tussen het beton en de ondergrond. Doordat de bouwfolie het vochttransport tegenhoudt, hardt het beton ook niet snel uit. Let wel op dat het beton niet te veel uitdroogt, hierdoor kan scheurvorming ontstaan.
Een betonvloer op zand isoleren doe je met isolatieplaten. Daarbij kun je kiezen uit EPS (piepschuim), XPS of PIR. Deze drie soorten isolatieplaten zijn oplopend in prijs én kwaliteit. EPS is het goedkoopst, maar ook het dikst.
De uitgraafdiepte moet minimaal 32 cm zijn. Met minder cm dikte verkrijg je zelfde isolatiewaarde als bij Betopor® .
Het zand met de meeste draagkracht zit op 15 en 20 meter diepte. De draagkracht van veen (oranje), klei (paars) en leem (roze) is heel klein; daarom wordt bij deze bodemopbouw geheid tot in de diepe zandlagen.