Een hamster is dol op vers groente en fruit zoals wortel, sla, andijvie, appel, witlof, paprika, komkommer, tomaat, peer, banaan, etc. Geef dit wel in beperkte mate.
Dwerghamsters eten van nature weinig tot geen groenten. Het voeren van gedroogde groenten wordt alleen gedaan als traktatie. Geschikte, gedroogde groenten zijn bijvoorbeeld courgette, broccoli, komkommer en pastinaak. Gedroogd fruit wordt liever vermeden.
Naast hamstersnacks kun je ook gedroogde of levende meelwormen voeren. Hier zijn ze erg dol op en vaak worden ze helemaal gek wanneer je ze een wormpje aanbied! Bovendien bevatten gedroogde meelwormen veel eiwit en proteïne! Daarnaast kun je je hamster ook af en toe eens groente of fruit aanbieden.
Mogen hamsters banaan? Ja, maar niet te veel en niet te vaak. Hamsters mogen een klein beetje banaan (vers of gedroogd) wanneer er geen suikers of conserveringsmiddelen aan toe zijn gevoegd.
Uw diertje moet een volledig hamstervoer krijgen (te verkrijgen in iedere goede dierenspeciaalzaak). Dit kan aangevuld worden met goed gewassen groenten, fruit, brood, stukjes vlees, ei, kaas, ... De hamster is een liefhebber van rozijnen en noten.
Daarnaast staat de Voedsel- en Warenautoriteit toe dat 100 gram pindakaas 1 knaagdier haar mag bevatten.
Beloon je hamster meermaals per week met een traktatie.Favorieten zijn onder andere wortelen, komkommer, appels, bananen, paprika's, sla, selderij, boerenkool en paardenbloemgroen. Overdrijf zeker niet met fruit, want dat bevat vaak veel natuurlijke suikers. Er bestaan ook kant-en-klare snacks.
Hoe vaak moet je de volledige hamsterkooi verschonen? Dit kan wekelijks, tenzij de kooi vol zit met urinevlekken en keutels. Omdat je iedere dag het vieze strooisel verwijdert zal de kooi minder snel gaan stinken. Je ruikt het meteen als je de kooi toch beter direct kunt schoonmaken!
Hamsters zijn heel blij als je één of twee velletjes (zachte) wc-papier geeft. Ze versnipperen dit en gebruiken dit als nestmateriaal. Ze vinden dit lekker zacht en aangenaam om in te slapen. Maar pas op als je een waterbakje in de kooi hebt staan.
Syrische hamsters hebben ongeveer een klein handje voer per 2 dagen nodig, dwerghamsters nog minder. De meeste hamsters zullen hun voer in hun wangzakken meenemen naar hun nest om het daar te verzamelen (“hamsteren”). Als de voerbak leeg is wil dat dus niet zeggen dat er geen voer meer aanwezig is.
Geef geen zuivelproducten, dit is slecht verteerbaar voor de hamster! Wat de hamster niet mag krijgen: chips, chocolade etc, dus alles met veel zout en suiker. Ook geen zuivelproducten, dus ook geen kaas!
Een dwerghamster eet ongeveer 6 gram voer per dag. Voor een goudhamster ofwel Syrische hamster houden we ongeveer 10 gram per dag aan. Het is belangrijk om elke dag vers voer aan hamsters te geven in ongeveer de hoeveelheid dat een hamster per dag opeet. Ze leggen van nature een voorraad aan voedsel aan.
Geef als basisvoeding een compleet pelletvoer voor hamsters, daarin zitten alle voedingsstoffen die de hamster nodig heeft. Geef ook steeds hooi van een goede kwaliteit. Je kan dit aanvullen met muesli met noten en zaden, droge kattenbrokken, levende krekels en gewassen en versneden groenten en fruit.
Een hamster is dol op vers groente en fruit zoals wortel, sla, andijvie, appel, witlof, paprika, komkommer, tomaat, peer, banaan, etc. Geef dit wel in beperkte mate. Overmatige compsumptie kan namelijk schadelijk zijn.
Hieronder ziet u wat hamsters dagelijks nodig hebben: Vers water: noodzakelijk. Krachtvoer: brokjes of mix (nodig voor een goede voedingsbalans) Verse groenten zoals asperges, broccoli, bloemkool, wortelen, selderij, snijbiet, suikermaïs, boerenkool, tuinkers en courgette.
Op de bodem mag een lekker dikke laag bodembedekking liggen. Hamsters graven namelijk graag tunnels en houden er van om ondergrondse kamers te bouwen. Houtvezel en Supreme bedding zijn goede voorbeelden hiervan.
Katten kunnen wel 16-20u per dag slapen, honden 12-14u per dag,een paard 2-3u per nacht een diepe (REM) slaap en meerdere keren 10-20min verdeeld over de nacht, een hamster 14u per dag en natuurlijk vooral overdag, een tijger 16u per dag, een vleermuis 18-19u per dag en een winterslaap van 3 maanden lang, een python 18 ...
Wanneer u van plan bent twee of meer hamsters samen te houden, dan kunt u het beste kiezen voor dwerghamsters. Deze soort kan als paar of in een groep worden gehouden zolang ze maar voldoende ruimte hebben.
Drukt je hamster zijn lijfje tegen de grond?Dan is hij angstig of onzeker. Het is nu aan jou om uit te zoeken waar je hamster zo bang voor is. Wacht geduldig tot hij zich weer ontspant.
Van nature zijn hamsters schuwe dieren die het niet fijn vinden om rond te lopen waar iedereen ze kan zien. Beschutting is daarom erg belangrijk.
Hamsters praten met elkaar door middel van geluiden, lichaamstaal en geur. Een hamster piept en krijst. Ze krijsen als ze denken dat ze worden aangevallen. Als een hamster zich uitrekt en wast, voelt hij zich op zijn gemak.
Snacktime! Geef je hamster dagelijks een portie vers groenvoer zoals groente, kruiden en paardenbloemen. Vers fruit en noten kun je ook aan je knaagdier geven, maar geef hiervan alleen kleine beetjes vanwege het hoge suiker- en vetgehalte.
Hamsters drinken niet veel, soms lijkt het zelfs helemaal niets. Toch hebben ze het wel nodig, dus zorg altijd voor vers water in de kooi, liefst in een flesje (hygiënischer). Ververs het drinkwater om de paar dagen. Gewoon kraanwater is prima, tenzij je in een omgeving woont waar dat niet zo goed is.
De eerste stappen van tam maken
Na een paar dagen kun je beginnen zachtjes tegen je hamster te praten en je te bewegen in de ruimte waar je hamster staat. Zo raakt hij beetje bij beetje gewend aan je aanwezigheid. Blijf dit net zo lang doen, tot je ziet dat je hamster zich op zijn gemak voelt.