Een hamster is dol op vers groente en fruit zoals wortel, sla, andijvie, appel, witlof, paprika, komkommer, tomaat, peer, banaan, etc. Geef dit wel in beperkte mate. Overmaat kan namelijk schadelijk zijn. Daarnaast hamsteren zij en wanneer ze vers groente of fruit hamsteren, kan dit gaan rotten.
Fruit is niet gezond voor ze, dat kan diabetes veroorzaken. Tropisch fruit zoals ananas, papaya en mango bevatten een bepaald enzym dat moeilijk te verteren is door hamsters.
Een Syrische hamster eet ongeveer 10-20 gram per dag, terwijl een dwerghamster 5-10 gram per dag eet. Dit zijn slechts twee theelepels vol. Naast het hamstervoer eet een hamster een beetje groenten voor de vezels, gedroogde insecten voor de dierlijke eiwitten en af en toe een yoghurtdrop voor de darmen.
Naast hamstersnacks kun je ook gedroogde of levende meelwormen voeren. Hier zijn ze erg dol op en vaak worden ze helemaal gek wanneer je ze een wormpje aanbied! Bovendien bevatten gedroogde meelwormen veel eiwit en proteïne! Daarnaast kun je je hamster ook af en toe eens groente of fruit aanbieden.
Kaas is een perfect veilig tussendoortje om uw hamster te geven, want het zit vol met eiwitten, vitaminen en mineralen. Hamsters kunnen kaas eten met een laag vetgehalte en een milde smaak, op voorwaarde dat het met mate wordt gegeven, omdat deze kazen veel calorieën bevatten.
Als een hamster zich wast, zijn voetjes en vacht schoonmaakt, dan betekent dit dat hij zich op zijn gemak voelt en tevreden is.
Ja, je hamster mag stukjes appel eten. De wat zuurdere appels zijn het beste en als het kan: neem een appeltje van biologische afkomst dan weet je zeker dat er geen pesticiden zijn gebruikt.
Een hamsterkooi waar een dikke laag bodembedekking in zit, hoef je slechts eens per 3 tot 4 maanden schoon te maken. Maak de plasplekjes, het nestje, het loopwiel en de zandbakjes om de paar dagen schoon en controleer of de hamster een voervoorraad heeft die mogelijk gaat bederven.
Ja, komkommers zijn veilig om uw hamster met mate te voeden, maar deze kleine jongens zullen zoveel mogelijk eten. Het is belangrijk om ze niet te veel van één soort voedsel te geven. Zorg ervoor dat je de komkommer in kleine stukjes snijdt, zodat ze goed kunnen kauwen en geen spijsverteringsproblemen veroorzaken.
Mijn hamster bijt alleen maar, ze doet het echt al zolang we haar hebben en het houdt maar niet op. Soms bijt ze ook echt door, dan krijg ik er echt zo'n klein wondje van. Ze heeft best scherpe tanden dus het doet best wel pijn als ze bijt.
Je zou graag een verfrissende verwennerij delen met je harige vriend, maar kunnen hamsters watermeloen eten? Het snelle antwoord op de vraag is “ja”, maar het volledige antwoord is, “slechts met mate” Watermeloen is robijnrood, knapperig, zoet en sappig.
Een hamster is dol op vers groente en fruit zoals wortel, sla, andijvie, appel, witlof, paprika, komkommer, tomaat, peer, banaan, etc. Geef dit wel in beperkte mate. Overmaat kan namelijk schadelijk zijn. Daarnaast hamsteren zij en wanneer ze vers groente of fruit hamsteren, kan dit gaan rotten.
Naast het hamstervoer eet een hamster een beetje hooi voor de vezels, een honden- of kattenbrokje voor de dierlijke eiwitten en af en toe een beetje yoghurt voor de darmen. Fruit en groenten vindt een hamster lekker, maar mag dit slechts beperkt eten. Hamsters zijn van nature niet gewend aan vochtrijk eten.
Hamsters drinken niet veel, soms lijkt het zelfs helemaal niets. Toch hebben ze het wel nodig, dus zorg altijd voor vers water in de kooi, liefst in een flesje (hygiënischer). Ververs het drinkwater om de paar dagen. Gewoon kraanwater is prima, tenzij je in een omgeving woont waar dat niet zo goed is.
Hamsters stinken niet, omdat ze zichzelf goed schoon houden. Zorg voor een dikke laag bodembedekking en maak de kooi niet te vaak schoon. In een schone omgeving probeert een hamster meer zijn geur achter te laten. Als een hamster toch stinkt, kan hij zich wassen in chinchilla zand, nooit met water.
Hamsters kunnen het snel te warm of te koud krijgen. Heel belangrijk is dat de hamsterkooi nooit in direct zonlicht wordt geplaatst, niet in de buurt van de verwarming, haard of ventilator staat, niet in een badkamer wordt geplaatst of op plaatsen waar het vochtig is of waar het tocht.
'Een slapende hamster moet je nooit wakker maken' wordt er altijd gezegd. Nou dit valt reuze mee hoor, je mag het beestje zo nu en dan best wel een keer wakker maken., maar doe dit altijd rustig en voorzichtig door middel van je stem.
Ja – maar alleen in kleine hoeveelheden en niet erg vaak. Geef uw hamster alleen verse banaan of gedroogde banaan waaraan geen suiker of conserveringsmiddelen zijn toegevoegd. Bied nooit banaan met extra suiker aan – dat is echt slecht voor uw huisdier.
Ja, hamsters kunnen brood eten. Ze moeten er echter niet veel van hebben, want ze krijgen weinig voeding van gewoon, wit brood. Dus ja, je kunt je hamster wat stukjes brood geven.
Kunnen hamsters tomaat hebben? Ja – maar niet in grote hoeveelheden, en niet al te vaak. Er is meer: Voed uw hamster rijpe tomaten alleen omdat de groene porties, stengels en bladeren giftige stoffen bevatten.
Je hamster veel verwennen en aandacht geven. Een groot hok,en veel buiten ze kooi spelen. en in/uit ze kooi kun je hapjes verstoppen. en je handen door het zaagsel halen,omdat je anders naar zeep enzo ruikt en dat vinden hamsters niet lekker.
Omdat hamsters nachtdieren zijn, zijn ze voornamelijk 's nachts actief. Het is geen goed idee om een hamster 's ochtends of in de loop van de middag wakker te maken. Sommige dieren zullen echter in staat zijn hun natuurlijke ritme een beetje aan te passen en al tegen in de namiddag actief te worden.
Knagen aan de kooi kan verschillende oorzaken hebben
Als u ziet dat uw hamster aan de spijlen van zijn kooi knaagt, dan is het eerste wat u hiertegen kunt doen het dier uit zijn kooi halen om met hem te spelen. Probeer wat vaker met uw hamster te spelen en kijk of dit ervoor zorgt dat hij minder aan zijn kooi knaagt.