Het zoemende geluid van bijen wordt eigenlijk veroorzaakt door hun uitwendige skelet en niet door hun vleugels. Door het skelet heel snel te bewegen gaan hun vleugels wel slaan (zo'n 190x per minuut), maar wat je vooral hoort is het trillende geluid van het harde skelet.
Bijen zoemen, dat weet iedereen. Maar niet alle bijen zoemen wanneer ze pollen verzamelen. Iets meer dan de helft van alle bijensoorten, 58 procent om precies te zijn, zoemt wanneer ze in een bloem kruipen om pollen te zoeken.
'Bijen kunnen horen, maar ze hebben geen oren,' zegt Biesmeijer. 'Ze horen met hun voelsprieten en hun pootjes. In hun voeten zitten haartjes waarmee ze de trillingen van geluid kunnen voelen. ' Bijen kunnen ook ruiken, daarmee vinden ze de bloemen die lekker zijn.
Wat voor geluid maakt een wesp eigenlijk? Wespen maken een zoemend geluid. Bijvoorbeeld als ze om je hoofd cirkelen. Van alle wespensoorten is het gezoem van de hoornaar misschien nog wel het luidst.
Je kunt bijen die slapen herkennen aan hun ontspannen houding: ze zakken door de pootjes, vallen soms om en laten met name de antennes, de voelsprieten, zakken. In de bijenwoning tref je ze aan de rand van het nest, soms massaal, slapend aan.
Het lijkt ook wel of ze altijd rond je hoofd vliegen. Weet je waarom ze dat doen? Muggen 'ruiken' de kooldioxide die wij uitademen op zo'n 50 meter afstand en blijven daarom zo boven ons hoofd cirkelen.
Een bijennest zit vrijwel nooit op een standaard locatie. De plek waar een bij haar nest bouwt hangt namelijk af van de soort waartoe het behoort. Zo zijn er bijvoorbeeld bijensoorten die een nest in de grond graven. In dit geval zie je vaak een hoopje zand rond de ingang van het nest liggen.
Dikke, zware insecten zoals vlieg, bijen, kevers en hommels, gaan met hun opvallende gebrom niet ongezien aan ons voorbij. Ze bewegen hun vleugels heel snel wanneer ze vliegen. Deze bewegingen veroorzaken trillingen in de lucht die wij horen als een gezoem.
Bij insecten die geluid horen, zitten de “oren” niet altijd op hun poten. Ze kunnen zich bijna overal op het lichaam bevinden. Bij de grote wasmot zitten de oren aan de onderkant (de kant waar ook de poten zitten) van het achterlijf. Deze motten zijn in staat om hele hoge geluiden te horen.
De vlieg maakt spectaculaire vliegmanoeuvres, past zijn snelheid in een fractie van een seconde aan, weet obstakels te ontwijken, en gaat gevaar moeiteloos uit de weg. Niet zo boeiend, zou je denken… totdat je beseft dat de vlieg dat alles doet met een minuscuul brein van slechts honderdduizend neuronen.
In tegenstelling tot de bromvlieg kan je de huisvlieg amper horen voorbijvliegen; enkel wanneer ze echt rakelings langs je oren vliegt, zal je haar vleugels horen zoemen.
Bijen in de spouwmuur
Het in en uitvliegen van het nest dit is meestal van korte duur (maand). Solitaire bijen zijn zachtaardig en storen de mensen niet.
Bijennest verwijderen en de gevolgen
In principe kan een nest weinig kwaad. Echter kan de ingang van het nest op een plek zitten die ervoor zorgt dat je door de aanvliegroute heenloopt. Om zichzelf of het nest te verdedigen kunnen bijen gaan steken.
Gebruik bittere amandelolie. Bittere amandelolie, of het hoofdbestanddeel benzaldehyde, kan gebruikt worden om bijen mee te weren. Giet een kleine hoeveelheid op een doek en bewaar deze op een warme, winderige plek buitenshuis waar het snel zal verdampen.
Zo blijkt dat ze behoorlijk veel sliepen; gemiddeld tussen de 16 en 19 uur per dag. Deze resultaten suggereren dat vermoeide muggen dus slaap boven eten verkiezen.
Niemand had verwacht dat muggen zo'n goed gehoor hadden. Muggen kunnen veel beter horen over lange afstanden dan onderzoekers tot nu toe vermoedden. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology.
Muggen voelen zich aangetrokken tot een bepaalde lichaamsgeur. Als je alleen slaapt ben je vrijwel altijd de pineut. Slaap je echter met je partner dan kun je gespaard worden.
Bijen bestrijden is in Nederland niet toegestaan. Bijen zijn een beschermde diersoort en mogen daarom alleen maar preventief geweerd worden of verwijderd worden door een imker. Ga nooit zelf proberen het nest te verwijderen, want bijen kunnen dan aanvallen.
Het beste is om de bij zo snel mogelijk dood te maken. Hitte is daarom het beste: in de zon in een buisje sterven de bijen binnen no time. Een hoge concentratie CO2 ook. Koude werkt ook prima..Zelf werk ik liever zo simpel mogelijk: dus het liefst met de methode van Jan kruit.
Vrouwtjes zijn vaak druk met nestbouw en het verzamelen van stuifmeel. Nesten worden in allerlei holle stengels en gaten in dood hout aangelegd. De nestwanden maakt het vrouwtje van lemige modder, die zij tussen haar kaken klemt terwijl zij naar het nest vliegt. Stuifmeel verzamelt ze in haar 'buikschuier'.
Hoe krijg je een bijenzwerm uit je tuin
Laat ze met rust en ze zullen niemand kwaad doen. Gebruik vooral geen anti-insectenspray om ze weg te jagen. Daar worden ze agressief van. Nog beter is het om contact te zoeken met de plaatselijke imker of vereniging, zodat ze de bijenzwerm kunnen komen vangen.
Het belangrijkste verschil tussen bij en wesp is dat de bij haar angel verliest bij het steken en daardoor sterft. De wesp niet, die steekt en vliegt rustig weg. Ze kan tot wel tien keer steken. Bijen steken alleen als zij zich bedreigd voelen.
Zij maken hun nest vaak in een holle boom of spleet in de muur. Daarin bouwen ze raten met aan elke kant de kenmerkende zeshoekige cellen. Die gebruiken ze als opslag voor honing en stuifmeel. De raten zijn gemaakt van bijenwas: een vettige stof die werkbijen uitscheiden uit de wasklieren achter in hun lijf.
Elk insect heeft de volgende inwendige organen: hersenen, darmkanaal, uitscheidingsorganen (buizen van Malpighi), eierstok, buisvormig hart, buikzenuwstreng. Het bloed van insecten dient niet voor het transport van zuurstof en is meestal kleurloos. Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart.
Insecten hebben geen centraal zenuwstelsel, een voorwaarde om pijn te kunnen voelen. Daarom nemen wetenschappers aan dat insecten in ieder geval niet hetzelfde gevoel hebben als zoogdieren. Onderzoek toont aan dat insecten zich wel bewust zijn van beschadiging van hun lichaam.