Welke chocolade kun je gebruiken bij een chocolade fontein? Bij een chocolade fontein is het belangrijk dat de chocolade gebruikt dat wat dunner is dan normaal. Gebruik dus zeker geen chocolade ganache, want dat is juist een wat dikkere substantie. Het beste kun je speciale fontein chocolade gebruiken.
Melkchocolade van Callebaut voor je chocoladefontein
Hiervoor gebruik je speciale smeltchocolade, die bedoeld is voor het vullen van een chocolade fontein. De chocolade wordt extra gemakkelijk vloeibaar en daardoor zal de fontein zeker een succes worden.
Als u de meest consistente textuur en smaak voor uw chocoladefontein wilt, moet u couverturechocolade gebruiken, ook wel fonduechocolade genoemd . Couverturechocolade is speciaal ontworpen om te smelten, terwijl normale chocolade korrelig en hobbelig wordt, wat niet ideaal is.
Chocolade kun je op verschillende manieren smelten: au bain-maire, in de oven of in de magnetron. Hiervoor kun je melkchocolade, pure chocolade, en witte chocolade gebruiken. Belangrijk bij het smelten van chocolade is dat je het niet laat aanbranden.
Gebruiksaanwijzing: Plaats het apparaat op een stevige, vlakke ondergrond. Pak een kom die geschikt is voor de magnetron en vul deze met 700 gram chocolade en ¾ kopje olie (canola of plantaardig). Plaats de kom in de magnetron en roer de chocolade tot je een gladde massa hebt.
Denk aan koekjes, zoals lange vingers, wafeltjes, speculoosjes of zandkoekjes. Maar ook kleine stukjes cake, grotere wafels of biscuit zijn heerlijk om in de chocolade te dopen. En wat ook zeker niet mag ontbreken voor de echte zoetekauwen onder ons: marshmallows.
Chocoladefonteinen koop je online bij Blokker.
De beste keuze is couverture , dat favoriet is bij snoepmakers. Chocolade is verkrijgbaar in vaste repen of verschillende formaten chips en schijfjes. Als u chocoladerepen gebruikt, hak ze dan in gelijke stukken zodat ze gelijkmatig smelten. Chocoladechips hebben al de ideale grootte om te smelten.
Om het vloeibaar te houden, moet je het in een container doen die het warm houdt, zoals die kleine chocolade fonduepotjes met een kaars eronder, of je moet er iets aan toevoegen dat het smeltpunt verlaagt.
In principe smelt alle chocolade, maar witte chocolade staat erom bekend dat het snel korrelig wordt. Je kunt dus het beste melkchocolade of pure chocolade gebruiken als je chocolade wilt smelten. Wil je je chocolade kleuren, dan kun je hiervoor wel het beste witte chocolade gebruiken.
Een van de vragen die we vaak krijgen is, kan ik elke chocolade in een chocoladefontein doen? Het antwoord is ja… en nee. Ja, je kunt elke chocolade in een chocoladefontein doen, maar het moet zo geformuleerd zijn dat het een lagere viscositeit heeft, of, simpeler gezegd, vloeibaarder maakt .
Met de ingebouwde verwarmingsfunctie kun je de temperatuur van de chocolade nauwkeurig instellen tot wel 150 °C. Dit zorgt ervoor dat de chocolade altijd de perfecte consistentie heeft om soepel over de lagen te stromen.
Chocola vind je vaak zo lekker omdat je de zoete smaak associeert met de grote hoeveelheid calorieën en de belonende waarde van cafeïne-achtige stoffen in de cacao.
U heeft minstens 1,8 kg nodig om deze chocoladefontein te kunnen vullen. Wij adviseren om één of meerdere zakken van 2,5kg te bestellen zodat u de chocoladefontein kunt bijvullen indien nodig. Indien de verpakking van de chocolade onaangebroken blijft kunt u deze kosteloos retourneren.
Tip: de smeltchocolade van Jumbo is perfect om te gebruiken voor chocoladefondue of -fontein.
Chocoladefontein reinigen
Haal de verschillende onderdelen van de fontein los (niet de motor!)en was die gewoon af in een sopje. De schaal was je ook af en daarna maak je alle onderdelen goed droog. Tip: sommige onderdelen kunnen in de vaatwasser, zeker als ze los aan of op een apparaat zitten.
Is alle chocolade geschikt om te smelten? Ja in principe wel, dus of je nu melk, puur of wit hebt, het zal allemaal smelten. Pure chocolade en melkchocolade kan je prima van een huismerk kopen. Goedkope witte chocolade daarentegen smelt niet goed en wordt vaak korrelig.
Allereerst smelt je de chocolade en verwarmt deze tot een temperatuur van ca. 40°C. Bij deze temperatuur zijn alle kristallen gesmolten. Komt de temperatuur echter boven de 50°C, dan raken de kristallen blijvend beschadigd en zal de chocolade nooit meer hard worden.
Breek de chocolade in kleine stukjes en doe ze in de bovenste pan van een dubbele boiler met heet, maar niet kokend, water . Een glazen of metalen mengkom op een steelpan halfvol water werkt als vervanging als je geen dubbele boiler bij de hand hebt. Laat de chocolade smelten, af en toe roerend, tot het glad is.
Pure chocolade – met name pure chocolade met 86% cacaobestanddelen of meer – begint pas te smelten als het 46°C bereikt. Het duurt langer om je chocolade op deze temperatuur te krijgen, wat natuurlijk betekent dat het risico op verbranding groter is, dus wees extra voorzichtig bij het smelten van pure chocolade.
In bakvaste chocolade zit minder cacaoboter zodat deze chocolade bestand is tegen oventemperaturen tot 200 °C.
Ingrediënten voor snoepvormen
Dus, welk type chocolade is het beste om uw snoepgoed te maken? Het korte antwoord is kwaliteit of couverture chocolade . Hoe beter uw product is, hoe makkelijker het zal zijn om te smelten en te temperen om onvergetelijk heerlijke lekkernijen te creëren.
Welke chocolade kun je gebruiken bij een chocolade fontein? Bij een chocolade fontein is het belangrijk dat de chocolade gebruikt dat wat dunner is dan normaal. Gebruik dus zeker geen chocolade ganache, want dat is juist een wat dikkere substantie. Het beste kun je speciale fontein chocolade gebruiken.
De chocoladefontein bestaat uit een elektrisch verwarmde pan met een roterende spiraal in het midden die de gesmolten chocolade omhoog voert. Net als bij de chocoladefondue kunnen stukjes fruit of marshmallows bij de fontein gehouden worden, zodat er een laagje chocolade omheen komt.