Voor het boren in tegels met een gemiddelde hardheid (klasse drie tot zes) moet je een steenboor gebruiken. En voor alle tegels vanaf hardheidsklasse zes heb je een diamantboor nodig.
Een gewone boor voor het boren in steen of hout zal niet voldoende zijn om door het harde oppervlak van de tegel te dringen zonder deze te doen barsten. Gebruik daarom een tegelboor om in tegels te gaan boren. Boren met diamantpunt is zeker aan te raden maar zal je wel wat extra kosten.
Een gat boren in de tegel
Steek de boor in de (klop)boormachine en zet deze goed vast. Schakel het klopboormechanisme uit. Zet de boor op het kruisje en laat de boor langzaam lopen tot je het gat volledig hebt geboord. Terwijl je boort mag de snelheid steeds iets toenemen.
Als je wilt gaan boren in keramische tegels dan raden wij aan om een klopboormachine met een verstelbaar toerental te gebruiken. Voor ieder materiaal is er in principe een boortje te krijgen. Gebruik bij keramische wandtegels altijd een diamantboor en zeker geen steenboor.
Bij het boren in badkamertegels is het verstandig om gebruik te maken van een speciale tegelboor. Met dit type boormachine kom je zonder al te veel problemen door de eerste keiharde laag op de tegels heen. Een tegelboor heeft namelijk een zeer scherpe punt, wat gemakkelijk door het materiaal heen kan komen.
Diamant tegelboor
Een diamantboor is de beste optie voor het boren van tegels. Omdat diamantboren zo moeilijk is, kan het elke klus aan. Hierdoor is deze boor ideaal om door extreem harde materialen te boren.
Een Rubi diamantboor wordt veel gebruikt voor het boren van grote en kleine gaten in harde keramische tegels of natuursteen zoals graniet of hardsteen. Doordat de boren zijn voorzien zijn van diamant, boren deze moeiteloos door bijna elk materiaal, en laten een perfect rond gat achter.
Voor het boren in tegels heb je voldoende aan een accuboormachine. Een klopboormachine werkt ook prima, zolang je de klopfunctie uit laat. Begin met een laag toerental en boor langzaam in de bovenste laag.Voer daarna de snelheid op, totdat je helemaal door de tegel heen bent.
De steenboor is de standaardkeuze voor de meeste steensoorten. De boor is te herkennen aan de punt, waar een soort 'vleugels' aan zitten. In tegenstelling tot een houtboor heeft de steenboor niet een hele scherpe punt. Het loont daarom het eerste stuk zacht te boren en pas bij goede grip vol vermogen toe te passen.
Boor vooral niet in de voeg rondom de tegels. Het is een illusie dat je daar meer grip hebt op de tegels. Sterker nog: een tegel scheurt of breekt juist sneller wanneer je in de voeg wilt boren. Houd er ook rekening mee dat er achter de tegel en de muur nog leidingen verstopt kunnen zitten.
Een gat of boorgat in een tegel kun je het beste repareren met een speciale reparatieset, zoals de Picobello Reparatieset. Zo'n set bevat een speciale wax en smelter waar je de gaatjes gemakkelijk mee vult.
Voor het boren van stopcontactgaten of gaten voor een lichtschakelaar wordt over het algemeen een tegelboor met een diameter van 68 mm gebruikt. Deze zijn leverbaar voor nat- en droog gebruik en voor op de boormachine of haakse slijper.
Sommige materialen zijn lastig om doorheen te boren, denk maar aan hard steen of metaal.Bitjes kunnen dan smelten of breken. Dit probleem wordt opgelost als je ervoor kiest om te boren met een diamantboor. Je komt eenvoudig door asfalt, gewapend beton, natuursteen of composiet heen.
Dit komt vaak door het oververhitten van de vloerverwarming of door het verkeerd leggen van de tegels. Worden de tegels strak tegen elkaar gelegd, dan kan de tegelvloer niet werken bij een lekkage of het dweilen van de vloer. Ze kunnen nergens heen, waardoor de beton tegels omhoog komen en kunnen barsten.
Kies de juiste voegbreedte voor vloer en wand
Logisch dat aan tegelwerk op de vloer hogere eisen worden gesteld en dit geldt dus ook voor de bijbehorende voegen. Forbo Eurocol adviseert voor tegelwerk op de wand een minimale voegbreedte van 2 mm en voor vloertegels 3 mm.
Voor geperste keramische tegels zijn de normen die een minimale voegbreedte bepalen de volgende : voor wandbekleding binnenshuis is de minimale breedte van voeg 2 mm voor gerectificeerde tegels en 4 mm voor een normale voeg. voor buitenmuurbekledingen is de minimale voegbreedte 3 mm voor gerectificeerde tegels.
Als je toch in de voeg moet boren
Soms kan het niet anders dan toch in de voeg te boren. Wanneer er toch in de voeg geboord moet worden, laat je boormachine dan met hoge snelheid draaien. Boor vervolgens recht in de voeg, zonder druk of kracht te zetten.
Vloertegels tot 20 x 20 cm en dunner dan 10 mm kun je snijden met een tegelsnijder. Heb je grotere en dikkere tegels uitgezocht? Hier heb je een tegelzaag voor nodig. Hoekjes en vormen kun je bij deze tegelsoort zagen met behulp van een haakse slijper met diamantschijf.
Diamantboren boren moeiteloos door de spouwmuur en (gewapend) beton.
Gebruik voor het werken met keramiek altijd een diamantschijf die speciaal daarvoor bestemd is. Populair bij tegelzetters is de diamantschijf tegels 125mm.
Beste koop diamantboormachine – Vida XL CRX-63 1400
Het is bovendien een toestel dat heel veilig in gebruik is, wat altijd wel een groot voordeel is. De goede prijs-kwaliteitsverhouding is hetgeen we het meest appreciëren bij de Vida XL CRX-63 1400.