Mosselen bereiden in bier kan uiteraard ook. Tripel, witbier en zelfs cider zijn geschikt hiervoor. Wanneer je bier gebruikt om in te stoven of in een saus, dan past vaak het gebruikte bier goed bij het gerecht.
Voor mosselen in bier volg je ongeveer hetzelfde recept als mosselen in wijn. Je gebruikt best een witbier (zoals Hoegaarden), een abdijbiertje of een stevige tripel. Voor 2 personen volstaat normaal gezien 250 ml, maar dit is afhankelijk van de bereidingswijze en het recept.
Weizen, Tripel en Witbier zijn het meest geschikt om te combineren met mosselen. En stel je wilt iets heel anders. Lekker uitdagend en eigenzinnig, welke bierstijl kies je dan? Een Gerstewijn zoals Hertog Jan Grand Prestige kan ook heel goed, doe er dan wat blauwe kaas doorheen.
Een mild droge, witte wijn met een fris fruitige smaak past daarbij. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een Pinot Blanc of Sauvignon Blanc. Begeleidende sauzen | Mosselen worden vaak geserveerd met begeleidende sauzen. De mossel neemt ook de smaak van de saus over.
Mosselen bevatten veel eiwitten en zijn koolhydraatarm. Ze bevatten ook weinig vetten en vooral onverzadigde vetten, die zijn gezonder dan verzadigde vetten en dragen minder bij tot je cholesterolgehalte. Bovendien zijn mosselen rijk aan mineralen, kalk, fosfor, jodium, ijzer en vitaminen.
De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert om één keer per week een gerecht met vis en/of schaaldieren op tafel te zetten. Maar wat maakt mosselen zo gezond? Ze zijn een rijke bron van eiwitten en leveren voldoende visvetzuren voor een hele week! Het beetje vet dat ze bevatten zijn gezonde omega-3-vetzuren.
Hoeveel mosselen per persoon? Als hoofdgerecht reken je ongeveer 1 kg mosselen per persoon. Serveer je er ook nog frieten, een pasta of extra veel groenten bij dan volstaat ½ kilo ook. Van 1 kilo mosselen blijft ongeveer 200 gr echt mosselvlees over.
Maar ook Muscadet (Loire), Verdicchio (Marche), droge Riesling (Duitsland), Verdejo (Rueda) of Albariño (Riax Baixas) zullen een perfecte combinatie vormen.
Bij gebakken mosselen doe je er goed aan een wijn met meer structuur te kiezen, zoals een droge weissburgunder/ pinot blanc/ pinot bianco. Ook chenin blanc uit de Loire of Zuid-Afrika (daar ook wel Steen genoemd) zal heerlijk smaken bij gebakken mosselen.
Veelal kiest men een wijn van het droge type, met wat fruitigheid en wellicht wat mineraliteit. Elzasser (Franse) wijnen zoals die van Domaine René Muré zijn een prima keuze te denken valt daarbij aan een mooie Riesling, Pinot Gris en Pinot Blanc.
Mosselbier is een Lager met 5,2% alcohol. Mosselbier wordt gebrouwen door Bierbrouwerij Van Steenberge in Ertvelde.
6,0 Smaak Fris, zoetje en een klein bittere nasmaak. Spijssuggestie Chinees, pasta, vis, pizza, fastfood, etc.
Bestuif de varkenswangetjes met bloem, kruid met peper en zout en bak ze langs alle kanten goudbruin in hete boter. Doe ze bij in de casserolle. Overgiet met kalfsfond en bruin bier, type Trappist of Abdijbier en een flinke kwak mosterd. Laat ongeveer 1 ½ uur zonder deksel sudderen tot de wangetjes gaar zijn.
Makro is de vierde keten die de mosselen onder de 3 euro per kilogram verkoopt. Een pak van 2 kilogram Zeeuwse mosselen (Super) kost daar 5,80 euro. Dat komt neer op 2,9 euro per kilogram.
Een tripel is vaak een zwaar bovengistend bier met hergisting in de fles. De complexe smaak dankt tripel aan de typische gist die is toegevoegd aan het product. Ook de hop en mout dragen bij aan de bitterheid. De hoeveelheid mout is spreekwoordelijk 3 keer hoger dan een normaal trappistenbiertje.
Er kan gezegd worden dat bier net zo oud is als de menselijke samenleving. Helemaal precies weten we niet, maar er zijn vindplaatsen van bier en brouwerijen teruggevonden die gedateerd worden op 11.000 voor Christus.
Welke wijn serveer je bij mosselen? Pinot gris: Een witte wijn met een rijke, weelderige smaak en stevige, lange afdronk. Niet alleen een goede keuze bij mosselen, maar ook bij vis in boter of met room, wit vlees en kaas.
Schelp en schaaldieren
Wijnen met lekkere citrustonen en een mineralig en ziltig karakter passen heel goed bij alles wat uit de zee komt! Garnalen, oesters, krab, mosselen en andere zeevruchten: kies voor lichte, frisse witte wijn zoals Chablis, Soave, Chenin Blanc of een Muscadet.
Voeg je er, op z'n Portugees, paprika en piri-piri-pepers aan toe, probeer dan een volle Portugese of Spaanse rosé. Geef je de mosselen een Thais tintje met Spaanse peper en verse koriander, ga dan voor een Grüner Veltliner, Viognier, Furmint of droge Muscat.
Bij mosselen kies ik meestal voor een droge witte wijn die licht aromatisch is, met fijne mineralen en frisse zuren. Het best is ook een niet op vat gerijpte wijn te nemen. Een fruitige Sauvignon Blanc uit Chili of een Franse droge wijn met goede aciditeit past goed bij een mosselgerecht.
Sancerre is een gebied dat op de linkeroever in het Loiredal ligt, naast het ook wel bekende Pouilly-Fumé. Sancerre is vooral bekend als droge witte wijn gemaakt van de Sauvignon Blanc druif.
De bekendere witte wijnen van de druivenrassen chardonnay en sauvignon blanc gaan de riesling voor qua omvang, maar qua kwaliteit behoort de riesling zeker tot de top. Ook daarom wordt de Riesling gewaardeerd door veel sommeliers en wijnliefhebbers.
Een verpakking met als sortering Goudmerk heeft de grootste schelp, de Extra de kleinste. In de Extra verpakking zitten dan wel weer de meeste mosselen, in de Goudmerk verpakking de minste. Zo kan iedereen zijn favoriete mossel kiezen.
Het mediane risico op infectie door C. lari na het eten van een enkele portie rauwe schelpdieren blijkt dan 2-10% (oesters) of 5-20% (mosselen) te zijn, afhankelijk van het tijdstip binnen het seizoen. Onzekerheidsanalyse leidt tot een 95% bovengrens voor het infectierisico van 60% .
Mosselen zijn een bron van de mineralen jodium, ijzer, fosfor en magnesium en van de vitaminen A, B2, B12, en E. Duurzaam: mosselen komen van de Hollandse (zee)bodem.