Opvliegers zijn plotselinge warmteaanvallen die gepaard kunnen gaan met een rood gezicht, rode nek of hals en een koortsig gevoel.Ook kunt u last krijgen van hevig transpireren. Hier leest u meer over de oorzaken van opvliegers en wat u er aan kunt doen.
Bij een opvlieger krijg je het opeens ontzettend warm, alsof er een warme golf door je lichaam heengaat. Hierbij kun je echter ook last hebben van koude rillingen. Meestal zweet je er ook bij en word je rood. Een opvlieger duurt van zo'n 30 seconden tot enkele minuten.
Koffie blijkt een grote boosdoener te zijn als het op opvliegers aankomt. In hoofdstuk 2 kon je al lezen dat koffie je stresshormonen de hoogte in jaagt en je lever belast, waardoor het de hormonale fluctuaties die de menopauze met zich meebrengt nog verergert.
Opvliegers kunnen op elk willekeurig moment optreden, maar ook uitgelokt worden door bijvoorbeeld stress of alcohol. Sommige vrouwen hebben er slechts af en toe last van, andere vrouwen hebben ze wel 10 tot 20x per dag.
Dit zijn bijvoorbeeld hartkloppingen, toename van gewicht, obstipatie, gewrichtsklachten, hoofdpijn, slapeloosheid en stemmingswisselingen. Als opvliegers ontbreken worden de slapeloosheid en stemmingswisselingen mogelijk veroorzaakt door het feit dat veel vrouwen de overgang beleven als een ingrijpende periode.
De overgang is een aantal jaren rondom uw laatste ongesteldheid. U merkt dat er meer of minder tijd komt tussen uw ongesteldheid. Ook kunt u erger ongesteld worden met meer bloedverlies. U kunt het opeens heel warm krijgen en zweten.
De overgang kan heel eenvoudig worden gediagnosticeerd door uw arts. Houd hierbij het volgende in uw achterhoofd. Waarheid #1: Huisartsen kunnen u helpen om vast te stellen dat de overgang is begonnen, op basis van opvliegers, stemmingswisselingen en desgewenst een bloedtest.
Het nachtzweten kan worden veroorzaakt doordat je een te warme pyjama draagt tijdens het slapen of dat de ruimte te warm is. Daarnaast kunnen ook bepaalde medicatie en voeding een rol spelen. We horen ook geregeld van vrouwen in de overgang dat zij 's nachts meer transpireren dan ze voorheen deden.
De darmen worden minder sterk en er worden minder spijsverteringssappen aangemaakt. Ook kan je in de overgang meer vocht vasthouden waardoor je ook het gevoel kan krijgen dat je een opgezette buik hebt.
Opvliegers bij oudere vrouwen. Opvliegers komen bij vrouwen boven de 60 jaar vaker voor dan u denkt (evenals nachtzweten). Artsen krijgen hier vaak vragen over van oudere vrouwen, ook van 70 jaar en ouder. Sommige hebben er nog steeds iedere dag last van.
Wees matig met cafeïne, alcohol, suiker, zout en koolzuurhoudende dranken. Ze remmen de opname van calcium en dat heeft het lichaam juist hard nodig tijdens de overgang. Calcium draagt bij tot sterke botten en dat is hard nodig, want tijdens de overgang kan de botmassa tot wel 20 procent afnemen.
De meeste westerse vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun veertigste en zestigste jaar; de gemiddelde leeftijd is 51 jaar. De laatste menstruatie wordt ook wel menopauze genoemd.
Kruiden als duindoorn, aloë vera en zwarte bes bieden hier soelaas. Dan nu de meest vervelende klacht waarmee vrouwen te maken kunnen krijgen tijdens de menopauze: opvliegers. Salie werkt zeer goed tegen opvliegers. De plant staat bekend om zijn zweetremmende werking.
De menstruatie kan ook heviger en langer zijn, met meer dan normaal bloedverlies. Opvliegers. Dit is de meest voorkomende klacht, die zich te pas en te onpas aandient. U krijgt opeens een rood gezicht, een gevoel alsof u koorts heeft en het zweet breekt u aan alle kanten uit.
Een zweetaanval kan allerlei soorten oorzaken hebben. In veel gevallen is er geen medische oorzaak, maar in andere gevallen is zweten wel een gevolg van een medische aandoening of ziekte. Dit zijn veelvoorkomende gevallen als het gaat om zweetaanvallen: Bij hitte en hoge temperaturen.
Als je stress hebt, dan krijg je meer adrenaline in je bloed. Je doorbloeding verhoogt en daardoor stijgt je temperatuur. Je krijgt het warmer. Om die warmte weer kwijt te raken gaan je bloedvaten wijd open.
Op gewicht blijven of afvallen tijdens de overgang
Wil je op gewicht blijven of juist afvallen tijdens de overgang? Dat kan. Uiteindelijk gaat het erom dat je niet meer eet dan je verbrandt. Als je daarnaast voldoende blijft bewegen, blijf je in balans.
De huid wordt slapper; door de daling van oestrogeen na de menopauze neemt het collageen en elastine af, twee eiwitten die verantwoordelijk zijn voor de elasticiteit en stevigheid van de huid. De huid wordt dunner door afnemende productie van de huidcellen. De huid wordt minder soepel en droger door de afname van talg.
Nachtzweten kan dus verschillende oorzaken hebben, zoals een te warme omgeving of nachtkledij, lichamelijke inspanning, voeding, medicijnen, hormoonschommelingen of en onderliggende ziekte. Hoewel de meeste onschuldig zijn, is het toch belangrijk om bij aanhoudende klachten contact op te nemen met je huisarts.
Dit hormoon regelt naast de menstruele cyclus ook de temperatuur in het lichaam waardoor je tijdens de menopauze dus plots last kunt krijgen van plotse temperatuurschommelingen. Kort samengevat: nachtelijk zweten is eigenlijk simpelweg een opvlieger in de nacht.
Lichaamsbeweging is belangrijk om de overgangsklachten te beperken. Sport regelmatig, pak de fiets of ga lekker wandelen. Probeer ook vaak buiten te bewegen, want zonlicht heeft een goede invloed op je botten en je lichaam. Een sport waar je aan zou kunnen denken, is yoga.
De overgang en vruchtbaarheid
In het algemeen kun je stoppen met anticonceptie als je 52 jaar bent geworden. De kans om dan nog zwanger te worden is erg klein. Zoals hierboven genoemd, weet je pas zeker dat je niet meer vruchtbaar bent als je een jaar geen menstruatie hebt gehad.
Nee, Ymea is niet gevaarlijk. Wel wordt geadviseerd het aanbevolen gebruik niet te overschrijden. Alle producten van Ymea zijn geschikt voor langdurig gebruik. Wanneer je andere medicatie gebruikt, raden we aan om contact op te nemen met je huisarts.
In de periode vóór de overgang beschermt het hormoon oestrogeen onze vaatwanden, maar de productie van het hormoon neemt af tijdens de overgang. Zo'n 70 procent tot 80 procent van de vrouwen heeft tijdens de overgang last van opvliegers en nacht zweten, maar ook van hartkloppingen.