De grootste groep van de dames wilt het liefst een beetje haar op het lichaam. Dus geen kaalgeschoren lichaam of een behaard lichaam, maar iets wat daar tussen zit. “Een paar centimeters haar dat er natuurlijk uitziet op de- borst, armen of de benen is een goed uitgangspunt.”
Bijna 40 procent van de mannen scheert het haar weg bij zijn kruis. De belangrijkste reden om dit te doen is vanwege hygiëne en omdat het lichaamsdeel er zonder haar beter uitziet. Dit blijkt uit onderzoek van Peil.nl in opdracht van Gillette onder ruim duizend Nederlanders.
Vrouwen hebben hier over het algemeen ook een sterke mening over het scheren van de rug. Het grotendeel van de dames is namelijk niet bepaald fan van rughaar. “Het is niet aantrekkelijk. Vrouwen vinden de rug een belangrijk lichaamsdeel.
Hoe komt het dan dat sommige mannen wel veel borst- en rughaar hebben? Dat komt omdat mannen veel meer testosteron produceren. Testosteron dat zorgt voor meer haargroei op het lichaam. Kale mannen krijgen over het algemeen meer lichaamsbeharing.
De meeste jongens (73%) laten hun okselhaar gewoon staan, maar slechts 1 op de 4 meisjes vindt dat ok. Okselhaar bij jongens màg wel, geven de meisjes (59%) aan, maar dan wel als het verzorgd is (kort of getrimd).
Het grootste gedeelte van de vrouwen (53%) scheert af en toe de benen, bijvoorbeeld als ze op date gaan of naar de kinesist moeten. Eén derde (31%) zorgt ervoor dat haar beenhaar altijd weg is, meestal omdat ze dat zelf fijn vinden, en 16% laat haar benen gewoon au naturel in de winter.
De meeste mannen scheren vanwege hun eigen voorkeur, omdat ze het er frisser uit vinden zijn, of comfortabeler aanvoelen. Er zijn er ook een hoop die het doen vanwege de voorkeur van hun partner, en dat is niet gek: uit onderzoek blijkt dat mannen met minder schaamhaar vaker seks hebben.
Zowel mannen als vrouwen krijgen okselhaar en schaamhaar. Mannen krijgen terminale haren in het gezicht, op de buik, borst, de armen en benen, nek en soms ook op de schouders en de rug.
HOE SNEL JE HAAR GROEIT
Dat komt neer op 1 centimeter per maand, en 0.3 millimeter per dag. Bij tieners groeit schaamhaar en okselhaar bijna net zo snel als hoofdhaar. Naarmate je ouder wordt, zal de haargroei geleidelijk vertragen. Ter vergelijking: wimpers en wenkbrauwen groeien gemiddeld 0.16 millimeter per dag.
Het benen scheren bij mannen komt eigenlijk voort uit (top)sport. Neem de bodybuilders, een groep die altijd en overal haar vrij lijkt te zijn geweest. Dat is begrijpelijk, want gladgeschoren benen zouden meer accent leggen op de spieren. Dit is een no-brainer voor elke serieuze bodybuilder, vooral tijdens wedstrijden.
Borsthaar wel scheren
Er zijn ook mannen die gewoon heel erg behaard zijn en zich daardoor onzeker kunnen voelen. Het is dan goed voor te stellen dat zij hun borsthaar wegscheren, zodat ze beter in hun vel zitten. Je kunt ook erg last hebben van je borsthaar in de zomer, doordat het gewoon te warm is.
De voordelen van schaamhaar weghalen is dat transpiratievocht makkelijker verdampt. Hierdoor heb je minder snel last van ongewenste geurtjes of het snel vochtig worden van je ondergoed.
Voor alle mannen die definitief willen ontharen, zijn er twee methodes: laser en IPL. Hierbij schieten lichtflitsen door de bovenste laag van je huid. De haarzakjes worden opgewarmd en hierdoor vernietigd voor een lange, lange periode.
Schaamhaar (of bikinilijn) is het haar dat groeit op en rond sommige delen van je V-Zone (dat is de vagina, vulva en V-vormige voorkant die je kunt zien). We noemen het schaamhaar omdat het groeit op het schaambeen of in de schaamstreek, het V-vormige voorste deel van je bekken.
Op die lengte zal het haar uitvallen en beginnen er nieuwe haartjes voor in de plaats te groeien. Deze lengte varieert per persoon – vaak stopt schaamhaar met groeien tussen een lengte van 1 tot 5 centimeter. Er is wel een kans dat het haar dunner wordt naarmate het groeit.
Belangrijk om te weten is dat je haar minimaal 0,5 cm lang moet zijn om te kunnen waxen, dat is ongeveer de lengte van een droge rijstkorrel. Om dit te halen moet je twee tot drie weken je haar laten groeien en dus niet scheren, trimmen of epileren.
Als je scheert of ontharing crèmes gebruikt, blijven de haarwortels zitten. Je haar groeit direct terug en je krijgt stoppels. Met waxen heb je daar geen last van; de haartjes blijven langer weg en komen zacht terug. Bovendien wordt de haargroei steeds minder.
Voor steeds meer mannen wordt het normaal om naast hun gezichtshaar ook het haar op andere lichaamsdelen te verwijderen. Vooral de oksels en de schaamstreek zijn populair, maar liefst 1 op de 5 Nederlanders mannen onthaart die plekken.
De ontwikkeling van borsthaar begint meestal aan het einde van de puberteit. Het kan ook later beginnen, tussen de leeftijd van 20 en 30 jaar. Androgenen zorgen voor de dikte van het haar, wat enkele jaren daarna gebeurt.
Afhankelijk van meer omstandigheden, zoals de aanwezigheid van zuurstof en het aantal soorten micro-organismen, kan het vergaan van haren binnen enkele weken tot maanden tot stand zijn gebracht (buiten in de natuur), maar net zo goed helemaal niet gebeuren (binnen in je verzamelmap).
De populairste schaamhaartrend is al jaren de Brazilian wax. Glad, zonder haar is de key. Helemaal glad – van voor tot achter – heet de Sfinx of Hollywood wax. Als je nog een beetje haar laat staan op het middel van de venusheuvel, is het een Brazilian wax.
Het is je vast opgevallen dat schaamhaar een stuk stugger is dan het haar op je hoofd. De follikels waar de schaamharen uitkomen, hebben een grotere opening en creëren dikkere, stuggere haren. Ook krullen ze vaker.
Er zijn verschillende redenen waarom zij zich scheren op andere plekken dan hun gezicht. Het merendeel van de mannen doet het vanwege schoonheidsredenen: ze vinden het er simpelweg aantrekkelijker uitzien. En vrouwen zijn het daar ook helemaal mee eens.
Onze lezers hebben gestemd, en het antwoord was duidelijk: Mannen moeten hun oksels wél scheren. Tenminste, soms. Van de 4.044 geënquêteerden, gaf 68 procent aan hun okselhaar te scheren; 52% geeft aan dat ze dit doen voor uiterlijke redenen, 16% doet het vanwege 'atletische redenen'.