Zo zouden ratten een hekel hebben aan zwarte peper, maar ook aan de geur van munt, eucalyptus, chloor, azijn, uien en kamille.
Vanwege hun sterk ontwikkelde reukvermogen zijn ratten erg gevoelig voor bepaalde geuren. Of het nu gaat om sterke geuren, pittige geuren of ranzige geuren, zodra de geur te sterk wordt, zijn de ratten weg.
Zo doen pindakaas en vlees het best goed als je ratten wilt lokken. Noten en fruit is ook mogelijk, respectievelijk vanwege het vetgehalte (noten) of het suikergehalte (fruit). Verder kun je hun aandacht trekken met gepelde granen en slaan ze zelfs katten- of hondenbrokken niet over.
Klapvallen zijn de bekendste vallen. Je legt aas op het plateau, de rat gaat op het plateau staan om het aas op te eten en de val valt dicht. Hierdoor breekt de rat zijn rug. Bij klapvallen is de rat direct dood.
De rat is een alleseter (omnivoor). Hij is dol op granen, maar eet ook zaden, slakken, larven, kikkers, vogeleieren of (delen van) dode dieren. Daarnaast knabbelt hij ook op minder voor de hand liggende dingen als zeep of kaarsen.
In grote steden zijn ze er steeds meer klaar mee: de overlast van ratten. En dat kan heel ver gaan, zegt ongediertebestrijder Richard Piké. "Ze kunnen echt uit de wc-pot naar boven komen." "En dan krijg je dus een koud neusje tegen je billen aan.
Net als muizen komen ratten af op warmte en voedsel. In de bebouwde omgeving zitten ratten vaak in kruipruimten, parken en riolen. Overlast van ratten in huis voorkom je door te zorgen dat ratten niet naar binnen kunnen en door voedselresten in afsluitbare bakken te bewaren.
Vallen ratten mensen aan? Ratten vallen alleen mensen aan als ze door hen in het nauw worden gedreven. Ofwel: de rat kan geen kant op, springt tegen je aan en bijt. Echter: dit komt zelden voor, omdat veel mensen niet geneigd zijn om een rat persoonlijk te benaderen.
Er zijn verschillende geuren waar ratten niet tegen kunnen. Zo houden ratten niet van de geur van azijn, chloor, eucalyptus, uien en kamille. Deze geuren kun je inzetten om ratten te verdrijven. Let er wel op dat deze geuren vaak een tijdelijk effect hebben.
Plakkerige dingen, zoals pindakaas, ontbijtkoek en vers brood, moet je niet geven. Een ratje kan daar in stikken. Eikels zijn in grote hoeveelheden giftig, vanwege het looizuur dat ze bevatten. Groene -niet rijpe- eikels, moet je sowieso niet geven; bruine -rijpe- eikels dus met mate.
Wat eten ratten? Bruine ratten zijn alleseters, maar ze hebben een voorkeur voor fruit, groente, vlees en vis. Oo zwarte ratten eten alles, maar ze hebben een duidelijke voorkeur voor graan- en meelproducten. Daarnaast 'hamsteren' zwarte ratten ook: gevonden voedsel slaan ze vaak op als voorraad.
Door het gangenstelsel onder water te zetten, kan je ratten in principe verdrinken. Maar eenvoudig is dit niet. Je moet eerst alle uitgangen heel goed afsluiten zodat ze er niet door kunnen ontsnappen.
Knaagdieren zijn in de eerste plaats noten en zaadeters, dus het aas waar ze het meest op worden aangetrokken is pindakaas of hazelnotenpasta (hun honger naar calorieën lokt hen ook om chocolade te proberen).
Om ratten te verjagen, moeten er vaak speciale middelen aan te pas komen. Zo kan er ultrasoon geluid gebruikt worden. Dit geluid wordt op hoge toon uitgezonden en daar kunnen ratten niet tegen. Ook kunnen er bepaalde geuren ingezet worden.
Zo graven zij bijvoorbeeld een burcht, maar ook kleine gaten en soms zelfs tunnels. Dit kan funest zijn voor jouw gazon. Niet alleen kunnen ratten schade aan jouw tuin veroorzaken, je kan door de (urine van) ratten de ziekte van Weil oplopen. Hierdoor kan je ernstige nier- of leverontsteking van krijgen.
Zo zijn stallen, kelders, kruipruimtes, graan- en houtopslag plaatsen waar bruine ratten zich graag ophouden. Ze verschuilen zich ook vaak in de buurt van riolen, onder de grond, aan de rand van dijken en sloten en bij ander vervuild water.
Ze hebben een karakteristieke geur – knaagdieren verspreiden een naar muskus een ammonia ruikende geur die vooral sterk is in (half) gesloten ruimtes en bij grote aantallen. Als je eenmaal weet hoe muizen en ratten ruiken, dan ruik je hun aanwezigheid direct. Ze kunnen ziektes zoals salmonella verspreiden.
Katten jagen en doden niet alleen ratten, maar de geur van katten zal helpen knaagdieren te overtuigen om er geen thuis te maken.
Zwarte ratten zijn goede klimmers en verblijven graag hoog in het gebouw of op zolder. Bruine ratten kunnen ook klimmen, maar hebben de neiging in een hol te leven en kunnen goed zwemmen. Beide soorten ratten knagen aan openingen om deze groot genoeg te maken, zodat ze naar binnen kunnen.
Ratten hebben van nature erg veel vijanden. Denk hierbij aan honden, katten en roofvogels die het heerlijk vinden om te jagen op ratten.
Dicht zoveel mogelijk gaten en kieren in je pand. Dit houdt ongedierte letterlijk buiten de deur. Zorg dat ratten niet via regenpijpen en dakgoten bijvoorbeeld onder je dak en zelfs op zolder kunnen komen. Pas ook op met bomen en planten die tegen je huis aan groeien.
Waar bouwen ratten hun nesten? Bruine ratten bouwen nesten op beschutte, liefst wat vochtige plekken. Bijvoorbeeld en bij voorkeur in een woning of bedrijfspand, maar ze leven ook graag op vuilstortplaatsen en in het riool. In de vrije natuur graven de beestjes gewoon holen in de grond, met allerlei in- en uitgangen.
rattenkeutels en urine zijn gevaarlijk om het feit dat ze ziekteverwekkende bacteriën en virussen kunnen bevatten. Doordat ze hun uitwerpselen de gehele dag overal achterlaten waar ze lopen is de kans groot dat daar ook besmetting op kan treden van ernstige ziekten.
'Als je muizen hebt, heb je geen ratten'. Dit lijkt wel op een uitspraak van wijlen Johan Cruijff, maar dat is het zeker niet. Het is ook geen onlogische gedachte, want beide soorten knaagdieren zijn erg territoriaal en vermijden elkaar liever.
Iedere keer als de rat van het rattengif eet wordt de bloedstolling minder. Het gevolg hiervan is dat de ratten sterven aan inwendige bloedingen. Dit kan 3 tot 14 dagen duren totdat de rat voldoende heeft binnengekregen.