In het wild zijn papegaaien het grootste gedeelte van de dag bezig met het zoeken naar voedsel. Je kunt hier op in spelen door het eten te verstoppen in bijvoorbeeld slim-speelgoed. Daarnaast kun je zorgen voor afwisselend voer, zo blijft het interessant voor je papegaai om te eten.
Vogels uit tropische gebieden eten naast zaden vaak noten, fruit en ander plantaardig materiaal zoals bloemen of scheuten, en in sommige gevallen nectar of insecten. Sommige papegaaiensoorten, zoals de grijze roodstaart en de ara, hebben een natuurlijk dieet dat soms voor 80% uit vetrijke palmnoten bestaat.
Een papegaai welke zich niet kan vermaken kan vervelend gedrag laten zien binnen én buiten de kooi. Zorg dan ook dat de papegaai zich goed kan vermaken door leuk papegaaienspeelgoed aan te bieden. De meeste papegaaien vinden het leuk te spelen met een kooihanger of een schommel voor in de papegaaienkooi.
Over het algemeen geldt dat papegaaiachtigen zaadeters zijn, maar zij pikken ook graag met hun snavels in noten, fruit en plantaardig materiaal zoals scheuten of bloemen. Af en toe komt het ook voor dat kromsnavels leven van nectar of insecten, zoals bij Lori's.
Speeltjes als hondentouwen, kattenballetjes en houten speeltjes zijn net zo leuk voor je vogel als voor elk ander dier. Parkieten zijn vrij slimme dieren en de meeste zullen dan ook eerst even nadenken en hun nieuwe speeltje uit de kooi' kijken voordat ze de moed verzameld hebben om hun nieuwe speeltje te gebruiken.
Een agressieve vogel zal zijn kuif laag houden terwijl hij zijn lichaam tegen de grond drukt en een sissend/fluitend geluid maakt. Als een vogel bang is of broeds gedrag vertoont zal hij gaan trillen met licht opgezette veren. Een papegaai zal net als een hond zijn staart heen en weer bewegen als hij blij is u te zien.
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Pak dan de vogel aan de rugkant vast, zodat hij in je handpalm ligt. Doe dit kalm en snel, maar druk absoluut niet op zijn keel, maag, borst of zijn kopje. Ook is het belangrijk om hem rechtop te houden om zijn bloedcirculatie op pijl te houden.
De papegaai bij je thuis krijgt meestal gewoon een bakje voeding. Je snap wel dat hij dan best veel tijd over houdt om zich te vervelen en jouw aandacht te trekken. Wat je kunt doen is het aanbieden van slim speelgoed, ook wel snackspeelgoed genoemd.
Doek over kooi
Wanneer je papegaai weer schreeuwt gooi je een doek over zijn kooi en wacht je tot het stil is. Als hij gestopt is met schreeuwen haal je de doek er weer vanaf. Elke keer als je dit doet zal je papegaai het schreeuwen associëren met een 'straf'. Hierdoor zal hij sneller ophouden met lawaai maken.
Naast de hoofdvoeding mogen papegaaien en parkieten verschillende traktaties of tussendoortjes. Toch zijn er ook zaken waar ze niet tegen kunnen. Avocado, chocolade, koffie en alcohol is giftig voor deze vogels.Daarnaast zijn sommige planten schadelijk als deze opgegeten worden.
Zingen, praten en fluiten: deze geluiden zijn vaak tekenen van een gelukkige, gezonde, en blije vogel. De meeste papegaaien zijn gek op publiek en zingen, praten en fluiten het meest als er iemand in de buurt is, anderen doen dat juist als er niemand in de buurt is.
Vanwege hun hoge intelligentie doen grote papegaaien het niet goed als ze lange tijd alleen thuis zijn. Ze hebben interactie en genegenheid van hun eigenaar nodig en kunnen depressief of onrustig worden als dat niet gebeurt.
Avocado, Chocolade, champignons, koffiebonen en uien: zijn giftig voor papegaaien. Chocolade kan al in kleine hoeveelheden dodelijk zijn voor de papegaai. Zorg dat de papegaai dus niet bij chocolade en kerstkransjes die in de kerstboom hangen kan en zet schaaltjes met dit lekkers weg, als de papegaai los is.
Aanvullend "gezond" voedsel voor uw papegaai
Fruit: appels, peer druiven, sinaasappels, pruimen, kersen etc.
Geef een papegaai liever geen pinda in dop. Tussen de pinda en de dop kunnen zich namelijk schimmels bevinden waar je papegaai ontzettend ziek van kan worden. Noten waarmee je je papegaai wel veilig kunt verwennen zijn onder andere walnoten, pecannoten, amandelen, macadamianoten, pijnboompitten en hazelnoten.
Als ze tussen mensen zitten, slaan ze de geluiden op die de mensen voorbrengen. “Zet je een papegaai tussen de mensen, dan beschouwt hij díe als groepsgenoten en dan gaat hij díe imiteren”, vertelt vogelkenner Carel ten Cate aan Trouw. Papegaaien zijn namelijk erg sociale dieren en zoeken graag contact.
Edelpapegaaien zijn erg sociale dieren dus een maatje erbij is zeker een aanrader. Wel is het advies om ze te houden in paartjes zonder andere vogels erbij. Wil je toch kijken of het mogelijk is om er een andere soort bij te zetten, kijk dan goed of het klikt tussen de 2 papegaaien.
Als een vogel een piepend geluid maakt of hapt naar lucht noemen wij dit luchtpijpmijt. Eigenlijk heeft de vogel last van slijm en bacteriën op de luchtwegen. Indien dit niet behandeld wordt, wordt het alleen maar erger. Uiteindelijk zal de vogel door verstikking sterven.
Een papegaai kan bij een goede verzorging en voeding zo'n 60 jaar oud worden, afhankelijk van de soort. Helaas halen veel papegaaien dit niet en ligt de gemiddelde leeftijd veel lager, rond de 20 jaar. Je huisdier heeft gedurende deze tijd jouw volledige zorg en aandacht nodig.
Papegaaien bijten vrijwel nooit zomaar voor de lol, maar hebben een reden nodig om te bijten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld geprikkeld worden omdat ze bang zijn of omdat mensen bang zijn voor hun. Het bijten van de papegaai kan ook voort komen uit een schrikreactie.
Een papegaai heeft 12 slaapuren per dag nodig
Papegaaien hebben ongeveer 12 slaapuren per dag nodig om in goede conditie te blijven, terwijl mensen vaak genoeg hebben aan een rustperiode van 6 tot 8 uur.
Een papegaai kan praten omdat deze vogels een bepaald soort stembanden hebben en een lange luchtpijp waardoor ze hardere en zachtere geluiden kunnen maken. Een papegaai begint vaak met het nadoen van een geluidje. Mensen vinden dit vaak leuk en reageren erop.
De papegaai gaat dan territoriaal gedrag vertonen en wil niet dat er een andere persoon in de buurt komt. Het is dus echt van belang niet met de papegaai te knuffelen. Papegaaien zijn GEEN knuffeldieren. Hierdoor kunnen veel problemen ontstaan zoals schreeuwen, bijten, plukken.
Loop je langs de papegaai, geef hem dan een aai over de bol of praat even heel direct met hem. Neem hem een paar keer per dag, voor een korte tijd, de papegaai bij je. Ga met hem trainen, spelen en ja knuffelen en je krijgt een hele goede band met hem. Hij gaat je vertrouwen en steeds meer aan je hechten.