Een agapornis eet in het wild zaden, fruit, groente en sommige grassoorten maar gedijt in gevangenschap het best op een gevarieerd menu van pellets, groenten, vruchten en een kleine hoeveelheid zaden en noten. Dit laatste is vooral geschikt als beloning bij de training.
Dwergpapegaaien kunnen niet goed tegen de kou. Voorzie daarom een (eventueel verwarmd) binnenverblijf. Als je een nieuwe vogel buiten wilt gaan houden moet je die tijdens een warme periode, het begin van de zomer, voor het eerst buiten gaan huisvesten.
Wanneer een vogel met zijn staart wiebelt (zoals een hond met zijn staart kwispelt), dan betekent dat gewoonlijk dat je vogel blij is om je te zien - hoewel het ook kan aangeven dat je vogel zal gaan poepen.
Beloon het schreeuwen niet.
In het begin zal het moeilijk zijn, maar na verloop van tijd zal het negeren van het geschreeuw van je vogel hem dit aandachttrekkende gedrag afleren. Verlaat de kamer wanneer je vogel begint tekeer te gaan. Kom niet terug naar de kamer tot hij gestopt is met schreeuwen of gillen.
Bijten doen vogels nadat ze al met hun lichaamstaal hebben aangegeven dat ze iets niet echt niet willen. Maar omdat jij dit niet ziet en doorgaat met hetgeen ze echt niet willen, geven ze uiteindelijk een bijt. Jouw vogel heeft van jou geleerd dat je hem dan met rust laat.
Een milde manier van straffen is het weigeren of weghalen van iets wat de papegaai wil hebben, zoals aandacht of een hand of schouder om op te gaan zitten. Veel mensen hebben op deze manier succes gehad om bijt- en sloopgedrag van een papegaai te verminderen als deze bij hem zat.
Wijd uitzetten en uitgezet houden: dit zie je vaak in combinatie met agressie of boosheid. Ook een hard geluid kan vergezeld gaan van het wijd uitzetten van de staart. Bij papegaaien is dit de manier om zich even sterk te laten zien en gelden.
De aanschafprijs voor een dwergpapegaai hangt af van de soort, maar ligt gemiddeld tussen de 15 en 25 euro, de minder vaak voorkomende soorten zijn duurder.
Stresssignalen: gapen / trillen, bibberen / uitschudden / hijgen / kop schudden / blozen / pinpointen / vleugels strekken / blazen. Wanneer een vogel angst/stress ervaart en geen mogelijkheid heeft om te vluchten of zich terug te trekken uit de situatie, bestaat de kans dat hij uitvalt en bijt.
Agapornissen gedijen goed als ze vers fruit krijgen, zoals peren, bananen, druiven, aardbeien, frambozen, appels, sinaasappels, mandarijnen, kiwi, vijgen, meloen, kersen (zonder pit) en rozenbottels. Je kunt agapornissen ook gedroogd fruit voeren, zolang het geen sulfiet bevat.
Fruit; Appel, Sinaasappel, Banaan, Druiven, Nectarines, Pruimen, Aardbeien, Allerlei soorten bessen, Mango, Mandarijn, Ananas, Dadels, Papija, Rozijen en Krenten. Voor al het bovengenoemde betekend jong geleerd is oud gedaan! Geen Advocado dit is Giftig en dodelijk !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
De dwergpapegaaien zijn overdag actief en slapen 's nachts in nesten en holen. De vogels maken verschillende geluiden om met elkaar te communiceren, gaande van zacht fluiten tot kwetteren en krijsen.
Papegaaien hebben ongeveer 12 slaapuren per dag nodig om in goede conditie te blijven, terwijl mensen vaak genoeg hebben aan een rustperiode van 6 tot 8 uur.
Je kunt ze trainen om zindelijk te worden (Carois het soms!! ) maar dat kost ff tijd en hij is een logee zeg je. Dus dan maar voor lief nemen die poepjes op je schouder.
Ook bestaat het gevaar dat in het begin vredelievende vogels door het gebrek aan plaats hysterisch worden. Ze bijten en jagen elkaar op in hun kooi, omdat ze anders niet genoeg beweging hebben.
Giftig voor agaporniden:
Avocado. De gassen die vrij komen bij het verhitten van anti aanbaklagen in pannen (zet de vogel nooit in de buurt van de keuken) Lood ( bijvoorbeeld als de vogel op het lood in glas en lood ramen gaat knabbelen, of aan de onderrand van vitrage zit vaak een loodje)
Kleine vogel vastpakken
Een kleine vogel is vaak het gemakkelijkst met de blote hand te pakken. Benader de vogel rustig van achteren met je hand en grijp hem voorzichtig met je duim en wijsvinger vast. Je handpalm ligt op de rug van het dier waardoor je zijn vleugels in bedwang kan houden. Knijp niet te hard!
Wat je ook kunt doen is je dier belonen met natuurlijke snacks om hem bezig te houden. Zo kun je je vogel belonen met onder andere palmnoten, suikerriet, pecannoten, walnoten of macadamia noten in dop. Vergeet het wilgenhout niet te plaatsen, zo kan je papegaai altijd aan zijn knaagbehoefte voldoen.
Bijten is zelfversterkend gedrag; dus gedrag dat voor de vogel op dat moment bevredigend is. Probeer daarom te vermijden dat je gebeten wordt. Leer de comfortafstand van je vogel kennen. Papegaaien en parkieten bijten vaak omdat hun eigenaars hun angsten negeren en zich aan hen opdringen.
Als er geen soortgenoten in de buurt zijn gaan ze met mensen praten. Een papegaai begint vaak met het nadoen van een geluidje. Mensen vinden dit vaak leuk en reageren erop.
- Straffen: Als uw vogeltje iets doet wat u niet zo leuk vind bijvoorbeeld in uw vingers bijten: U zegt 'nee' tegen het vogeltje en vervolgens zet u hem even in een strafkooitje ( langer naar mate hij iets doet wat u vervelender vind) in het strafkooitje bevind zich helemaal niets, geen eten, geen speelgoed.
Ze imiteren erop los en soms kun je hier gewoon even geen zin in hebben. Maar het is wel belangrijk dat je onderscheid maakt tussen imiteren (geluidjes, deuntjes of woorden nadoen) en schreeuwen. Papegaaien schreeuwen namelijk meestal letterlijk om aandacht of uit verveling.
Papegaaien die snel en goed leren praten zijn de grijze roodstaart, de Amazone en de edelpapegaai. Vooral de mannetjes blinken hierin uit. Toch zullen ook de vrouwtjes van deze soorten goed leren praten. Dit is bij sommige andere vogelsoorten anders.