Klassieke muziek of westerse kunstmuziek is de geschoolde muziek die voortgebracht is door, of geworteld is in, de westerse kerkelijke en wereldlijke muziektradities, grofweg vanaf de middeleeuwen tot heden. De kernregels van deze traditie kwamen vast te liggen in de periode 1550-1900.
Muziek die in Europa is gemaakt tussen 1600 en 1900, noemen we klassieke muziek. Deze muziek wordt altijd met één of meer instrumenten gespeeld, of gezongen. Bekende componisten die klassieke muziek schreven, zijn Mozart, Bach en Beethoven. Componisten schrijven de muziek op, zodat muzikanten deze kunnen spelen.
Uit vroeger tijden stammend en desondanks toch niet verouderd,een voorbeeldrol waardig.
Ontstaan klassieke muziek uit classicisme
Maar wat we wél zeker weten, is dat benaming voor klassieke muziek voort is gekomen uit het classicisme. Deze korte periode (ca. 1640 – 1720) is cruciaal voor de muziekgeschiedenis.
Eigentijdse klassieke muziek is klassieke muziek die gecomponeerd is na 1975. Deze periode wordt wel postmodern genoemd en heeft vaak overlap met andere eigentijdse kunstmuziek.
Classicisme (1750-1820)
Aan de periode van het classicisme ontleent de klassieke muziek haar naam. Binnen de muziekgeschiedenis is zij echter zeer kort, en omvat hoofdzakelijk de werken van Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn en Ludwig van Beethoven (Eerste Weense School).
Samengevat. Klassieke muziek is een genre dat al eeuwen bestaat en verschilt op verschillende manieren van populaire muziek, jazz en andere hedendaagse genres. Het heeft een rijke geschiedenis en traditie, en wordt vaak geassocieerd met formele concerten en operahouses.
Volgens John Bailie ligt de oorsprong van de westerse klassieke muziek zo'n 3500 jaar voor Christus in Mesopotamië, om precies te zijn in de stadstaten van de Sumeriërs. Het is bekend dat de eerste vorm van schrift en literatuur een uitvinding is van deze beschaving.
Componist Ludwig van Beethoven (1770-1827) stond aan de wieg van de Romantiek. Zijn vernieuwende muziek, artistieke onafhankelijkheid en doorzettingsvermogen maakten hem een icoon van de klassieke muziek.
De piano is het meest gebruikte solo- en begeleidingsinstrument binnen de klassieke muziek. Een piano bestaat uit: een houten klankkast (staand of liggend)
Etym: Lat. classicus = behorende tot de hoogste belastingklasse; vandaar: 'van hoge rang', 'voorbeeldig', 'voortreffelijk in zijn soort'. Met betrekking tot de literatuur verwijst het adjectief klassiek in zijn etymologische betekenis naar de traditionele meesterwerken van een letterkunde.
Doordat klassieke muziek zoveel invloed heeft op de hersenen worden ook andere lichaamsdelen via het zenuwstelsel beïnvloed. Deze kunnen we met een ontspannen houding (gedeeltelijk) genezen. Ook stimuleert klassiek je concentratie en helpt je informatie op een rijtje te zetten.
Klassieken verwijst naar schrijvers en kunstenaars uit de Oudheid of uit een bepaalde bloeitijd ('Hooft en Vondel zijn onze voornaamste klassieken'), of naar klassieke werken die van blijvende waarde zijn ('De Ilias en de Odyssee zijn klassieken.
Naast de gebruikelijke gitaar, basgitaar en drums nemen de leden ook meer klassieke instrumenten zoals piano, viool, cello, xylofoon, accordeon, harp, mandoline en zelfs orgel mee op het podium. De meeste bandleden zijn multi-instrumentalisten en ze wisselen de taken dan ook als ze op tournee zijn.
Een goede manier om te beginnen met klassieke muziek is om te luisteren naar werken die je misschien al kent. Denk bijvoorbeeld aan de bekende werken van componisten als Mozart, Beethoven, Bach en Tchaikovsky. Je hebt waarschijnlijk al eens delen van deze werken gehoord in films, televisieshows of reclames.
Uit meerdere onderzoeken is namelijk gebleken dat klassieke muziek een rustgevende werking kan hebben. Bij het luisteren van klassieke muziek komt er in de hersenen dopamine vrij, een stofje dat je het gevoel van genot en blijdschap geeft.
Vanaf de jaren vijftig werd onder filmmuziek niet alleen meer klassieke muziek verstaan, maar deden ook moderne muziekgenres, waaronder jazz, blues en later pop, dienst als filmmuziek. Er werd daarnaast druk geëxperimenteerd met bijvoorbeeld atonaliteit.
Opera (eigenlijk meervoud: 'werken', van Latijns opus: werk, maar met enkelvoudige betekenis; meervoud: opera's) is een vorm van muziektheater. In een opera worden klassieke muziek en toneel gecombineerd, ieder personage wordt door een klassieke zanger uitgebeeld.
Delfische hymnen
Chr. De 'Delfische hymnen' zijn stukjes uit twee liederen die zijn gegraveerd in een muur in Delphi. Beide liederen gaan over de god Apollo en werden opgevoerd tijdens religieuze feesten. De liederen zijn de eerste composities van muzikanten die we bij naam kennen.
Jazz is een op improvisatie gebaseerde muziekstijl die beïnvloed is door West-Afrikaanse ritmes en ontstaan is in de Afro-Amerikaanse gemeenschap van New Orleans uit een kruisbestuiving van ragtime, blues, folk en negrospirituals. Oorspronkelijk betekende het woord jazz een "zeer energieke dans".
Jazz is eind 1800 ontstaan in Afro-Amerikaanse community's in New Orleans. Folkse slavenmuziek van de Afrikaanse bevolking werd beïnvloed door Europese muziek. De voorlopers van jazz zijn de muziekstijlen ragtime, blues en de traditionele west Afrikaanse muziek.
Jazz is een op Afrikaanse ritmes, ragtime en blues gebaseerd muziekgenre dat ontstond in de Verenigde Staten en zich vanuit New Orleans verspreidde over de rest van de wereld. Jazz zelf is nog eens onderverdeeld in vele stijlen zoals dixieland, bebop en freejazz.
De Nederlandse start-up Primephonic begint binnen een jaar na de oprichting al aan een wereldwijde uitrol. Het is de Spotify voor klassieke muziek. Met deze streaming service kun je met alle gemak online muziek luisteren.
Je kunt ze onderverdelen in groepen als de snaarinstrumenten (gitaar, harp, citer), strijkinstrumenten (viool, altviool, cello en contrabas), blaasinstrumenten - onder te verdelen in houtblazers (fluit, klarinet) en koperblazers (trompet, trombone), toetsinstrumenten (orgel, piano, klavecimbel) en slaginstrumenten ( ...