Koliekpijnen zijn zeer heftige pijnaanvallen die ontstaan door het samentrekken van het spierweefsel in de wand van de urineleider. Hierdoor ontstaat hoge druk in de nier. Meestal wordt de pijn veroorzaakt door een steentje of een stolsel in de urineleider.
Oorzaak koliek bij paarden
Als je paard koliek heeft, kan dat verschillende oorzaken hebben, zoals een wormbesmetting, slecht onderhouden gebit, zandophoping of een ontsteking of verlamming van de darm. Koliek kan ook komen door beschimmeld of bedorven voer.
Behandeling van koliek
Veroorzaakt door krampen of ophoping van gas. Deze vormen van koliek zijn over het algemeen thuis door de dierenarts te behandelen. Bijvoorbeeld met wat rondstappen, aangevuld met pijnstillers en darm-verslappers. Soms zijn de problemen ernstiger en is een operatie in een kliniek noodzakelijk.
Koliek is een uiting van (buik)pijn. Zo kan het paard door de buikpijn eetlust verliezen, schrapen met de voorbenen, flink zweten, regelmatig rollen, afwisselend gaan staan en liggen of onrustig zwiepen met de staart.
VERSTOPPINGSKOLIEK DUURT SOMS ENKELE DAGEN
Bij een gezond paard kan het al 18 uur duren voordat het opgenomen voedsel er aan de achter kant weer uit komt. Als de darmen trager werken en bijna stil liggen duurt het nog langer. Een verstoppingskoliek kan zo soms meerdere dagen aanhouden.
Wanneer de koliek is veroorzaakt door een salmonella infectie moet je het paard isoleren en strenge hygiënemaatregelen treffen. Doordat de diarree grote hoeveelheden bacteriën bevat is deze erg besmettelijk.
Wanneer je de koliek niet tijdig ontdekt of behandeld,kan koliek een dodelijke afloop hebben. Wanneer er wordt gewacht op de dierenarts is het verstandig om, wanneer mogelijk, met het paard aan de hand te stappen. Echter is dit vaak bij heftige koliekaanvallen niet mogelijk.
Als je darmkolieken hebt, heb je last van pijnaanvallen in je bovenbuik of in de buurt van de navel. Andere symptomen zijn het gevoel van spanning in je buik (weke buik) en een opgeblazen gevoel. Als een baby een darmkoliek heeft, dan huilt deze aan één stuk door, meestal rond dezelfde tijd.
Als de koliek niet te lang heeft geduurd mag een paard vrij snel na de koliek gevoerd worden met hooi. Hooi stimuleert de spijsvertering en brengt alles weer op gang. Als het paard gemest heeft en weer herstelt lijkt mag weer langzaam overgeschakeld worden naar het normale rantsoen.
Soms kun je andere delen van de kuil dan nog wel gebruiken. Natuurlijk kan hooi ook beschimmeld raken en voor diarree of koliek zorgen.
Het opeten van een kilo hooi duurt ongeveer 40 minuten. Om paarden langer bezig te houden zijn “slowfeeders” een goed hulpmiddel. In een slowfeeder ligt hooi onder een gaasrek zodat het paard het hooi er tussen uit moet plukken, of in een hooinet met fijne mazen.
Huilt je baby zonder dat hij honger, te warm, te koud of pijn heeft, dan kunnen kolieken de oorzaak zijn. Het lijkt dan dat de baby behoefte heeft aan vertroeteling en knuffels om te kunnen slapen. We spreken van kolieken als je baby: Meer dan 3 uren per dag huilt.
Een koliekoperatie kost gemiddeld tussen de € 3.000 en € 6.000. Een bedrag dat niet iedere paardeneigenaar kan ophoesten. Daarnaast zal het paard na de operatie een tijdje op de kliniek moeten blijven voor een goede herstelbehandeling.
We onderscheiden 2 soorten koliek, ware en valse koliek. Bij ware koliek is de oorzaak van de pijn gelegen in het maagdarmkanaal. Bij valse koliek ligt de oorzaak niet in het maagdarmkanaal maar kan deze uit bijvoorbeeld de nieren, testikels of eierstokken komen.
Voeding en intolerantie
Gluten, lactose of andere voedingstoffen kunnen namelijk voor darmklachten zorgen. Zie je een patroon van terugkerende klachten? Probeer dan je voedingspatroon bij te houden of laat je testen bij de dokter. Je voedingspatroon kan ook een negatief effect hebben op je darmflora.
Eet rustig en kauw voedsel heel goed. Vermijd grote hoeveelheden gasvormende producten, zoals koolsoorten, paprika, ui, knoflook, prei, noten en rauwkost. Vermijd koolzuurhoudende frisdranken en bier. Probeer regelmatig en gezond te eten, ook al heb je minder trek.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
Leg een warme kruik tegen je buik of masseer je buik om de pijn te verlichten. Neem eventueel een pijnstiller (bijvoorbeeld paracetamol) tegen de pijn. Drink kruidenthee. Bepaalde kruiden, zoals pepermuntblad, citroenmelisseblad en zoethoutwortel, kunnen helpen tegen buikpijn.
Koliekpijn is aanvalsgewijs optredende, krampende pijn die gepaard gaat met de drang om te bewegen en vaak ook met misselijkheid en braken. In uw geval wordt de pijn veroorzaakt door een zogenaamde urinesteen. Dit is een steen uit de nier die via de urineleider naar de blaas wordt vervoerd.
Symptomen. Een symptoom van koliek is hevige krampachtige pijn met een weerkerend karakter. Soms gepaard gaand met braken of diarree, afhankelijk van de oorsprong van de verkramping.
Het paard kan symptomen als lusteloosheid, vermagering, een opgezette buik, diarree en ongemak tijdens het rijden vertonen. De beweeglijkheid van de darmen neemt af en er ontstaat een verstopping of een ophoping van gas. Op een gegeven moment krijgt het paard hevige buikpijn oftewel koliek.
De behandeling van zandkoliek bestaat uit vasten/voeren van een beperkte hoeveelheid ruwvoer en laxeren. Het kan vaak lang duren voordat grote hoeveelheden zand eruit komen. Verder kan men eventueel psyllium (vlozaad) geven.
Gaskoliek is buikpijn die ontstaat als gevolg van een gasophoping in de darmen. Deze ophoping ontstaat onder andere door een overmatige productie van gassen in de dikke darm. Deze overmatige productie ontstaat wanneer suikers die niet volledig verteerd zijn in de dunne darm vervolgens in de dikke darm terecht komen.
Er kan een beetje bloed in uw plas zitten als er een steen in de urinewegen zit. Dit is bij onderzoek van de urine te zien. Soms is uw plas dan ook roze van kleur. Na enkele dagen zijn de klachten bijna altijd over.