Volgens verschillende onderzoeken kun je je vruchtbaarheid op een natuurlijke manier verhogen door gezond te eten. Daarbij is het belangrijk om onbewerkte voeding te eten, gevarieerd te eten en genoeg antioxidanten binnen te krijgen, zoals zink en foliumzuur, vitamine C en E, betacaroteen en alfa-liponzuur.
De kwaliteit van sperma is op zijn best als er om de dag een zaadlozing is. Vaker vrijen heeft geen zin, omdat er dan minder beweeglijke zaadcellen in het sperma aanwezig zijn. Zaadcellen blijven twee tot drie dagen in leven. Door in de dagen vóór en tijdens de ovulatie te vrijen, vergroot je de kans op zwangerschap.
Heb een gezonde levensstijl en eet gezond en gevarieerd. Beweeg voldoende, eet gezond en gevarieerd. Voor het aanmaken van zaadcellen zijn vitamine C en zink belangrijk. Stop of beperk het gebruik van alcohol, sigaretten en drugs.
In het algemeen kan gesteld worden dat een ongezonde levensstijl een slechte invloed heeft op de spermakwaliteit. Wil een stel zwanger raken, dan is het aan te raden om als man regelmatig een zaadlozing te hebben. Dit is beter voor de vruchtbaarheid. Denk aan twee tot vier keer per week.
Vooral vitamine C en zink zijn belangrijk voor de productie van zaadcellen. Vitamine C voorkomt dat de zaadcellen gaan klonteren. Voor mannen geldt dus: eet voldoende verse groenten, fruit, verse vis, vlees, eieren, bruine boterhammen en appelstroop, of slik aanvullende vitaminepillen.
Je kunt roken, alcohol en drugs het beste vermijden wanneer je zwanger probeert te worden en terwijl je zwanger bent. Als je rookt of drugs gebruikt, zal het stoppen hiermee je kansen op een gezonde zwangerschap en gezonde baby verhogen.
Foliumzuur helpt de vruchtbaarheid te stimuleren en draagt bij aan een normale groei en ontwikkeling van de foetus. Daarnaast bevat dit supplement ook vitamine B12, wat de aanmaak van rode bloedcellen ondersteunt en vermoeidheid vermindert.
Het is belangrijk om te weten dat zaadcellen na 5 dagen in kwaliteit afnemen en als er minder dan 1½ dag tussen het vrijen zit, dit ook niet ten goede komt aan de kwaliteit. Dus het hebben van gemeenschap om de bevruchting zo optimaal mogelijk te maken ligt tussen de 1½ à 2 dagen, of 36 uur.
Per cyclus is de vrouw vruchtbaar van zo'n 2 à 3 dagen vóór de eisprong tot enkele uren erna. Je kunt dus het beste een paar keer vrijen in de dagen net voordat je ovuleert. Dit moment herken je soms aan symptomen zoals vollere borsten, ovulatiepijn of een hogere lichaamstemperatuur.
Drink groene thee
Het drinken van groene thee heeft een positief effect op de vruchtbaarheid. Drink twee kopjes (liefst biologische) groene thee per dag en drink daarnaast veel water.
Kies liever voor water of thee (met mate, want ook thee bevat cafeïne). Ga je voor sap, ga dan voor versgeperst – sappen uit pak zitten meestal bomvol suiker. Zowel jij als je partner kunnen het beste stoppen met alcohol drinken op het moment dat jullie gaan proberen zwanger te worden.
Pas je voeding aan
Eet dus vooral (onbespoten) fruit, groenten, noten en volkoren graanproducten. IJzer is ook erg belangrijk voor je vruchtbaarheid, dus zorg dat je regelmatig ijzerrijke voeding neemt, zoals (biologisch) vlees, gedroogde vruchten en groene bladgroente.
De belangrijkste oorzaak van verminderde vruchtbaarheid bij de vrouw is haar leeftijd. Al vanaf het 30e jaar wordt de kans op zwangerschap bij vrouwen langzaam minder. Na het 35e levensjaar neemt de kans snel af en boven de 40 jaar is de kans op zwangerschap nog maar enkele procenten.
Eiwitrijke voeding zoals rood vlees, vis en noten, is rijk aan selenium. Selenium kan helpen het aantal eicellen te vergroten en het verkleint de kans op geboorteafwijkingen of een miskraam.
Hieronder vallen roken, alcoholconsumptie, drugsgebruik, gebruik van anabole steroïden, het gebruik van sommige medicijnen en een hoge temperatuur van de zaadballen (bijvoorbeeld door koorts maar ook door saunabezoek).
Onder andere roken, over- of ondergewicht, overdreven alcoholgebruik, hoge cafeïne-inname, drugs en te weinig of extreme fysische inspanningen hebben een negatieve impact op de vruchtbaarheid, maar ook op het zwangerschapsverloop en foetale uitkomst.
Bij mannen kan foliumzuur goed zijn voor de kwaliteit van de zaadcellen. De zaadcellen kunnen net iets sterker worden. Veel vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen vinden het moeilijk deze tabletten te blijven gebruiken.
Kan ik op elk moment van mijn menstruatiecyclus zwanger worden, zelfs buiten mijn vruchtbare dagen? Ja. Zelfs bij vrouwen met een uiterst regelmatige cyclus en zelfs bij wie alles obsessief noteert, is het heel moeilijk om het moment van de eisprong te bepalen.
30% binnen 1 maand zwanger. 59% binnen 3 maanden zwanger.
De meeste jongens krijgen hun eerste zaadlozing tussen hun elfde en zestiende jaar. Meestal zijn de zaadcellen in de eerste zaadlozing nog niet zo sterk en gaan ze snel dood. Na ongeveer een jaar zijn jongens optimaal vruchtbaar.
Vooral de leeftijd van de vrouw heeft een grote invloed. Vrouwen zijn het meest vruchtbaar tussen de leeftijd van 20 en 30 jaar. Nadien neemt hun vruchtbaarheid stelselmatig af terwijl tegelijk het aantal miskramen toeneemt. Op 38 jaar bedraagt de kans op spontane zwangerschap per cyclus nog ongeveer 10 %.
Avocado lijkt qua vorm op de baarmoeder van de vrouw, het heeft een positieve invloed op de hormoonhuishouding in het vrouwelijk lichaam. Ook helpt ook om weer in vorm te komen na een zwangerschap. Aubergines en peren hebben een vergelijkbare vorm en hebben ook goede invloed op de hormoonbalans bij de vrouw.
Omdat NSAID's en aspirine op het hele lichaam werken, leiden ze mogelijk tot een abnormale innesteling, die een miskraam wordt. Paracetamol daarentegen werkt alleen op het centrale zenuwstelsel, waardoor het waarschijnlijk geen effect heeft op het embryo, aldus de auteurs.