Mensensmokkel is het illegaal begeleiden of vervoeren van mensen naar een ander land. Mensenhandel is een bijzondere categorie van mensensmokkel gericht op uitbuiting, vooral in de seksindustrie.
Mensensmokkel is het bieden van hulp en transport aan mensen met als doel ze de grens over te smokkelen. Mensensmokkelaars maken gebruik van de nood van migranten. Voor veel geld smokkelen ze de migranten Nederland of de Europese Unie (EU) binnen. Vaak met gevaar voor het leven of de gezondheid van de migranten.
Mensenhandel is onder andere het werven, vervoeren of opnemen en huisvesten van mensen met gebruik van dwang. Het doel van de mensenhandelaar is de uitbuiting van een persoon.
heeft altijd smoesjes; heeft ineens dure kleding of spullen of veel geld om handen; er worden bij controle drugs of gestolen spullen gevonden, zonder dat de leerling een voorgeschiedenis heeft met het criminele circuit; wordt altijd opgewacht in de pauzes en/of na school.
Mensenhandel komt in Nederland voor in met name de seksindustrie, horeca, land- en tuinbouw, de bouw en op de binnenlandse vaart. Verder zien we steeds meer slachtoffers die gedwongen worden criminele handelingen te verrichten, zoals zakkenrollen en winkeldiefstallen plegen.
600 - 800 euro gemiddeld
Op basis van een rapport van de Koninklijk Marechaussee wordt geconcludeerd dat de smokkelaar per gesmokkelde persoon uit Italië gemiddeld 600 euro 'omzet' boekte. Voor Oostenrijk en Hongarije lag het tarief met gemiddeld 800 euro per persoon wat hoger.
Welke straf kan worden opgelegd? De maximale straf die op mensenhandel staat, is vijftien jaar gevangenisstraf of een geldboete van 82.000 euro.
Hoe gaan uitbuiters te werk? Mensenhandelaren misleiden slachtoffers vaak vanuit een liefdesrelatie of vriendschap. Ze maken misbruik van een kwetsbare economische, psychische of sociale positie van het slachtoffer.
U kunt een mogelijk slachtoffer van mensenhandel melden bij CoMensha. Ook kunt u bij deze organisatie terecht om situaties van mogelijke uitbuiting te bespreken. Het CoMensha zet zich in voor de belangen en rechten van slachtoffers van mensenhandel. CoMensha helpt slachtoffers hulp en opvang te vinden.
Mensenhandel is strafbaar in Nederland. De Nederlandse overheid heeft de plicht om mensenhandel te bestrijden. Die plicht komt voort uit verschillende internationale verdragen. Ook heeft Nederland regels opgesteld over de rechten van buitenlandse slachtoffers van mensenhandel.
De politie heeft speciaal voor mensenhandel opgeleide rechercheurs in dienst. Zij zoeken op plekken waar mensenhandel kan plaatsvinden en luisteren met aandacht en zorg naar het verhaal van het (potentiële) slachtoffer.
Er zijn verschillende vormen van mensenhandel: seksuele uitbuiting, overige arbeidsuitbuiting, gedwongen criminaliteit en bedelarij en gedwongen orgaanverwijdering.
Mensensmokkel is een ernstig strafbaar feit waarbij een grote inbreuk wordt gemaakt op de rechtsorde. Het gaat gepaard met relatief grote geldbedragen welke kwetsbare slachtoffers betalen om uit een voor hen vaak ernstige en uitzichtloze situatie te komen.
Misschien denk je dat loverboys alleen in de stad voorkomen, maar dat is niet zo. Je ziet ze steeds vaker op het platteland. Veel loverboys zijn actief op internet, waardoor hun werkveld heel groot is.
Bij 659 minderjarigen in de periode 2016-2020 is de vorm van mensenhandel bekend. Daarbij ging het in 341 gevallen om seksuele uitbuiting. Bij 231 minderjarigen is niet bekend om welke uitbuitingsvorm het ging. De meldingen van minderjarige slachtoffers van mensenhandel zijn in de periode 2016-2020 aanzienlijk gedaald.
De meeste zijn Marokkaanse Nederlanders, maar loverboys kunnen ook van Antilliaanse of Turkse afkomst zijn. Ook zijn er Nederlandse loverboys actief. Vaak hebben ze meerdere meisjes voor zich werken en opereren ze in criminele netwerken.
De leeftijd van een loverboy varieert tussen de 12 en 60 jaar.. Kan iedereen slachtoffer worden van een loverboy?
De uitbuiters zijn vaak actief op en rond scholen en jeugdzorginstellingen. Tegenwoordig wordt maar liefst 50 procent van de slachtoffers geronseld via internet.
Seksuele uitbuiting waarbij seksuele handelingen zijn verricht. Uitganspunt is een gevangenisstraf van 24 maanden per slachtoffer wanneer er 1 dag is gewerkt en het slachtoffer dus 1 dag is uitgebuit.
Er is sprake van vrouwenhandel wanneer iemand door middel van (bedreiging met) geweld, misleiding of misbruik van overwicht door derden gedwongen wordt om bijvoorbeeld als prostituee te werken.
Gedwongen prostitutie
Van die ruim 3000 Nederlandse vrouwen is ongeveer de helft minderjarig. Dettmeijer: "Dat is schokkend, omdat we die groep maar voor 10 procent in beeld hebben. Er is dus een heel grote groep die we niet zien, die niet de hulp krijgt die nodig is. Zij gaan met trauma's het leven in."
Delen van het lichaam om tentoon te stellen:
Hij heeft daar ook een aantal stukken van verkocht, en dit is hoeveel ze opbrachten: 1.400 euro voor een deel van het hoofd; 14.000 euro voor een doorsnede van een volledig lichaam; 3.300 euro voor rokerslongen; 171 euro voor een deel van een menselijke hand.
U kunt arbeidsuitbuiting anoniem melden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Dit kan ook als u alleen een vermoeden heeft dat iemand wordt uitgebuit op het werk. Bijvoorbeeld als mensen onder dreiging of dwang hun salaris af moeten staan.
We spreken van criminele uitbuiting als iemand wordt gedwongen om strafbare feiten te plegen voor iemand anders. Denk aan het runnen en verhandelen van drugs, het plegen van winkeldiefstallen, kweken van wiet, zakkenrollen en bedelen.