Het vreemd vermogen is opgebouwd uit de verplichtingen of schulden van de onderneming . Bijvoorbeeld leningen bij de bank vallen onder het vreemd vermogen. Vreemd vermogen is onderdeel van de passiva en staat dus aan de credit-zijde op de balans.
Langlopende schulden: ook wel lang vreemd vermogen. Hieronder vallen schulden die langer lopen dan één jaar, zoals hypotheken, obligatieleningen, leasingschulden, schulden bij kredietinstellingen, bij aandeelhouders en bij dochterbedrijven.
Het heet ook wel buffervermogen. Het eigen vermogen is het verschil tussen de bezittingen en schulden van je bedrijf. Het totale vermogen bestaat uit eigen vermogen en vreemd vermogen. Vreemd vermogen is geld dat je bedrijf geleend heeft.
Kort vreemd vermogen is ook de huur die je betaalt en de nog te betalen omzetbelasting aan de belastingdienst. Ook dat zijn kortlopende schulden.
Passiva zijn het eigen vermogen en de schulden van een bedrijf of persoon. Ze laten zien hoe een bedrijf of persoon gefinancierd is. Je vindt deze boekhoudkundige term op de balans en de winst-en-verliesrekening.
Een ander veelvoorkomende vorm van kort vreemd vermogen is het bankkrediet.
Het eigen vermogen is een restpost van de activa en het vreemd vermogen. Het eigen vermogen bestaat uit aandelenkapitaal, reserves en niet-verdeelde winsten. Het wordt als een restpost gezien van de afzonderlijke activa minus het vreemd vermogen.
Vermogen is de waarde van uw bezittingen minus uw schulden. Hebt u het hele jaar dezelfde fiscale partner? Dan tellen zijn bezittingen en schulden ook mee voor uw vermogen. Ga uit van de waarde van de bezittingen en schulden op 1 januari.
Als financiële term vertegenwoordigt eigen vermogen altijd een soort bedrijfswaarde, maar het kan op meerdere manieren worden gebruikt. In de volgende toepassingen van de term zult u merken dat ze allemaal neerkomen op hetzelfde concept: eigen vermogen is de som van voorraad, activa en nettowinst.
Voor het “vreemd vermogen” bestaat er een verplichting tot schuldaflossing en tot rentevergoeding.
Vlottende passiva zijn kortlopende schulden met een maximale aflossingstijd van een jaar. Onder vlottende passiva valt bijvoorbeeld de te belastingbetalingen, leverancierskrediet, de crediteuren en bankkrediet.
Een balans heeft een linker- en een rechterkant. De linkerkant is de activa- of debetzijde. Aan deze kant staan je bezittingen, zoals bijvoorbeeld geld, goederen of debiteuren, mensen die nog geld aan jou moeten betalen. Aan de rechterkant staat de passiva-, of creditzijde.
Debet en Credit wordt in de boekhouding gebruikt om aan te geven of er geld bij de organisatie waarover de boekhouding gaat weg gaat (Debet), of er geld binnenkomt (Credit). In een boekhouding wordt elke pot met geld (zoals de bank, de kas en dergelijke) gezien alsof deze BUITEN de organisatie staat.
Een reserve is boekhoudkundig dus niet het geld dat je op de bank hebt staan, maar het deel van de winst die je weer in jouw bedrijf investeert. Hiermee staan de reserves op balans aan de passiva kant en is het onderdeel van het eigen vermogen van jouw bedrijf.
Het verschil tussen je activa en passiva is je eigen vermogen. Dit kan positief of negatief zijn. Daarbij zet je het eigen vermogen rechts onder je passiva, zodat jouw balans altijd in evenwicht is.
Het eigen vermogen (afgekort EV) is niets anders dan het verschil tussen de bezittingen (activa) en de schulden (lang en kort vreemd vermogen) van jouw onderneming.
Het aandelenkapitaal is een deel van de passiva van een onderneming. Het aandelenkapitaal is onderdeel van het eigen vermogen. Het is het vermogen dat is verkregen door de uitgifte van aandelen. De aandelen op de balans staan altijd genoteerd tegen de nominale waarde van de aandelen.
In essentie is de liquide middelen betekenis niet meer dan sterk liquide activa. Dat betekent dat dit kapitaal al in geldelijke vorm aanwezig is of in geen tijd in geld kan worden omgezet. Het geld in kas is een liquide middel, maar ook het geld op de bankrekening is een liquide middel.
Definitie. De balanspost vooruitbetaalde bedragen is een vorm van vlottende activa waarbij een onderneming vooruit heeft betaald voor bijvoorbeeld de huur van het bedrijfspand of de rente op een lening.
Het eigen vermogen is een schuld
Ondanks het feit dat het eigen vermogen dus middelen van de onderneming zijn, staat het toch aan de creditzijde van uw balans. Dit omdat het eigen vermogen boekhoudkundig wordt bekeken als een schuld die het bedrijf heeft ten opzichte van de ondernemers en de aandeelhouders.
Activa zijn bezittingen en passiva zijn de schulden van een onderneming. Hoeveel zakelijk geld jouw bedrijf volgens de balans heeft staat op de activazijde. Daarnaast is op de passivazijde te zien wie de eigenaar van dat geld is.
Crediteuren vallen onder de categorie kort vreemd vermogen.
Leningen aan bedrijven en huishoudens zijn activa voor banken. De rente die banken op deze activa verdienen, maakt een belangrijk deel uit van hun inkomsten en winst.
Debet en credit zijn simpelweg de twee zijdes van de balans. Je gebruikt de creditzijde om je schulden te boeken en de debetzijde om bezittingen te boeken. De term stamt eigenlijk uit de tijd dat er nog geen rekenmachines waren. Hiermee kon men de positieve en negatieve getallen goed uit elkaar houden.