Een duurzaamheidslening is een lening waarbij je tegen gunstige voorwaarden duurzame en energiebesparende maatregelen in en aan jouw woning kan financieren. Zo kan je met het verduurzamen van je huis mogelijk besparen op je energierekening en stijgt de waarde van je woning mogelijk in prijs.
Met de Duurzaamheidslening kan een particulier bij de gemeente geld lenen uit een speciaal fonds om de eigen woning energiezuinig te maken. Bijvoorbeeld met energiebesparingsmaatregelen, zoals een zuinige verwarmingsinstallatie, gevel-, dak-, vloerisolatie en HR++ glas.
Je mag extra hypotheek nemen voor isolatie, zonnepanelen, warmtepomp of andere energiemaatregelen: tot 106 procent van de waarde van de woning die je gaat kopen.
Voorwaarden en kenmerken Duurzaamheidslening
Je moet een toewijzingsbrief hebben van de gemeente om de lening te mogen aanvragen. De aanvrager moet ook de eigenaar en bewoner zijn van de (bestaande) woning. De inkomenseisen zijn hetzelfde als bij een gewone hypotheek, maar je hoeft niet naar de notaris.
Extra voordeel: rente duurzaamheidslening fiscaal aftrekbaar
Naast dat je goedkoper kan lenen, heeft een duurzaamheidslening nog een extra voordeel. Omdat je lening bestemd is voor de kwaliteitsverbetering van je koopwoning, is de rente in de meeste gevallen fiscaal aftrekbaar in box 1. Toch een fijne bijkomstigheid!
Als alle gevraagde documenten geüpload zijn, in behandeling genomen zijn én goedgekeurd zijn zal de SVn u binnen 6 werkdagen bericht sturen (via uw MijnSVN account) of uw aanvraag goedgekeurd is. Nadat u goedkeuring ontvangen hebt, kunt u contact met ons opnemen en kunnen we een installatiedatum inplannen.
Het gaat hierbij om economische, sociale en leefomgevingsbehoeften. Voorbeelden zijn een schoon milieu, biodiversiteit in de natuur, een hoogopgeleide en gezonde bevolking, goed werkende sociale netwerken en maatschappelijk vertrouwen.
Wil je overwaarde huis gebruiken voor zonnepanelen? Je huis verduurzamen met overwaarde is een uitstekend idee. Zonnepanelen financieren via hypotheek wordt door veel banken alleen aangeboden als je overwaarde hebt op je huis.
Huiseigenaars die hun woning groener en energiezuiniger willen maken (met bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp), kunnen bij een bank een groene energielening of ecokrediet aangaan tegen een voordelige rentevoet (JKP). Zo kunnen ze hun investering maandelijks aan eigen tempo terugbetalen.
Dit systeem haalt warmte uit de bodem of lucht waardoor je bespaart op gas. Daarnaast zorgt vloerverwarming voor een hoger rendement op de warmtepomp dan andere verwarmingssystemen.
Vloerverwarming duurzaam
Het water dat in een vloerverwarmingssysteem wordt verplaatst, heeft een lagere temperatuur dan het water in een reguliere cv-installatie. Alleen al daardoor is vloerverwarming een duurzamer alternatief dan centrale verwarming.
Het is een annuïtaire lening, waarbij je over de gehele looptijd een vast bedrag per maand betaalt. De rente van de Energiebespaarlening is voor de meeste woningeigenaren fiscaal aftrekbaar. Dat betekent dat je over dit bedrag geen belasting hoeft te betalen.
In essentie zijn de twee leningen hetzelfde, maar er is één verschil. De energiebespaarlening wordt landelijk geregeld en de duurzaamheidslening wordt regionaal bepaald. Dat betekent dat de gemeente of provincie bepaalt welke maatregelen worden gefinancierd en voor wie het beschikbaar is.
Verschillende hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid energiebesparende maatregelen mee te financieren in de hypotheek; huizenkopers die willen verduurzamen, kunnen tot 106% van de woningwaarde lenen. Vaak kun je de volgende energiebesparende maatregelen meefinancieren in de hypotheek: Warmtepomp. Zonnecellen.
50.000 euro overwaarde opnemen, geeft een maandlast van 93,33 euro.
Het is tegenwoordig een nieuwe trend om de overwaarde van je huis nu uit je huis te halen. Dat geld kun je namelijk wel gebruiken voor andere dingen, zoals een verbouwing of op vakantie gaan. Wij raden je dit strek af om dit niet te doen! Haal je overwaarde niet uit je huis en neem hiervoor geen nieuwe hypotheek.
Het organiserend principe voor duurzaamheid is duurzame ontwikkeling, die vier met elkaar verbonden domeinen omvat: ecologie, economie, politiek en cultuur(eepc). Verschillende takken van de wetenschap houden zich met duurzaamheid bezig, zoals milieukunde en ecologische economie.
Niet-duurzame goederen (ook wel aan geduid als soft goods of fast-moving consumer goods) zijn het tegenovergestelde van duurzame goederen; hieronder worden goederen verstaan die hetzij in één keer opgebruikt worden (eten, benzine), hetzij die een levensduur van minder dan drie jaar hebben (rol wc-papier, smartphones, ...
Alle ontwikkelingen die op technologisch, economisch, ecologisch, politiek of sociaal vlak bijdragen aan een gezonde aarde met welvarende bewoners en goed functionerende ecosystemen, zijn duurzaam.
Wat zijn de kosten van een groene lening? Bij een groene lening wort er geen dossierkast aangerekend. De enige kost die je dus hebt is de rente die je bovenop het kapitaal maandelijks moet terugbetalen aan de kreietverstrekker.
De financiële drempel tot de aanschaf van een warmtepomp kan worden verlaagd met de zogeheten Energiebespaarlening. Met de Energiebespaarlening biedt de overheid een financieringsvorm waarmee je een warmtepomp kan aanschaffen met geleend geld. Deze lening moet je, zoals iedere lening, terugbetalen.
SVn biedt verschillende leningen die consumenten én bedrijven kunnen gebruiken om hun wensen op het gebied van wonen te realiseren. Of u nu uw eerste eigen woning koopt of gezond langer thuis wilt blijven wonen. Een oude fabriek renoveert tot kantoorruimte of uw bedrijfspand energieneutraal maakt.