Op die dag besloten de Nederlandse Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken in Nederland en de Evangelisch-Lutherse Kerk dat ze zouden samengaan in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).
Veel gemeenten zullen samen één predikant aanstellen. Het zal normaal worden dat predikanten meerdere gemeenten bedienen.” Op dit moment zijn er 328 PKN-gemeenten zonder predikant.
In 1816 werd de naam van deze organisatie officieel Nederlandsche Hervormde Kerk en naderhand (bij een nieuwe spelling) Nederlandse Hervormde Kerk. Op 1 mei 2004 is het kerkgenootschap met de Gereformeerde Kerk en de Evangelisch-Lutherse Kerk samengegaan in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).
De Protestantse Kerk in Nederland (in dagelijks spraakgebruik vaak afgekort tot Protestantse Kerk of PKN) is het grootste protestantse kerkgenootschap in Nederland.
Kerkelijke gemeenten in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) hebben samen een vermogen van zeker een miljard euro, blijkt uit onderzoek van een adviescommissie. Het gaat om geld dat 'over' is en dat de gemeenten niet nodig hebben om voort te kunnen bestaan, schrijven het Nederlands Dagblad en Trouw.
Het protestantisme ontstond toen Maarten Luther in 1517 de confrontatie aanging met de katholieke kerk, die volgens hem te ver van de christelijke, Bijbelse principes was afgedwaald. Kerken en bevolkingen in een groot deel van Noord-Europa keerden zich de 50 jaar daarna af van de paus en het katholieke geloof.
Gelovigen moeten als het ware bewijzen dat het geloof hun menens is door minimaal 10 procent van hun inkomen aan de kerk af te staan, wat ook wel het 'geven van tienden' wordt genoemd.
Op die dag besloten de Nederlandse Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken in Nederland en de Evangelisch-Lutherse Kerk dat ze zouden samengaan in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).
De PKN is met 1,7 miljoen gelovigen verdeeld over ruim 1500 gemeenten het grootste protestantse kerkgenootschap van het land. De kerk krimpt al jaren gestaag, waardoor er soms financiële problemen ontstaan en bijvoorbeeld de predikant niet meer kan worden betaald.
Gereformeerden in Nederland zijn grofweg onder te verdelen in bevindelijken en orthodoxen, samen ongeveer 4 procent van de Nederlanders. Onder de bevindelijken vallen de zwaarste kerken van Nederland, zoals de Gereformeerde Gemeenten, de kerken waar vrouwen hoeden en rokken dragen.
Gereformeerd = gereformeerd protestantisme is een verzamelnaam voor calvinistische en daaraan verwante kerkelijke stromingen binnen het protestantse christendom, die zijn ontstaan tijdens de Reformatie.
Volgens de website van de PKN verdienen beginnende dominees € 2.794 bruto per maand. Dit bedrag kan in de loop van twintig jaar oplopen tot € 4.748 bruto per maand. Daarbovenop ontvang je als dominee vakantiegeld (8%) en een eindejaarsuitkering van 8,3%.
Een protestantse kerk heeft bijna altijd een toren. Die toren wijst naar de hemel, naar God. Ook het orgel neemt een belangrijke plaats in. Er wordt veel gezongen tijdens de diensten en het orgel begeleidt die gezangen.
Om dominee te worden dient men een universitaire opleiding in Theologie gevolgd te hebben. Bij voorkeur wordt deze opleiding in een protestants-gericht instituut gevolgd.
Continuïteit van die eeuwenoude kerkelijke tekst is tegenwoordig slechts terug te vinden bij protestanten die de (Herziene) Statenvertaling gebruiken, bij de oosters-orthodoxe kerken en bij enkele rooms-katholieke gemeenschappen.
In de protestantse kerken staat de term voorganger bekend onder de term dominee of predikant. In feite voert een voorganger dezelfde taken uit als een dominee-predikant.
Het protestantisme gelooft dat iemands zonden vergeven worden door het geloof in Jezus Christus (sola fide). In de Rooms-Katholieke Kerk kan dit door het verkrijgen van de absolutie na het biechten van de zonde tegenover een priester.
Er zijn drie belangrijke stromingen in het christendom: rooms-katholiek, protestant en orthodox. Die verschillen ontstonden door meningsverschillen over de precieze invulling van het geloof in de 11e eeuw. De rooms-katholieke en de protestantse richtingen ontstonden in het westen.
Bij de protestanten staat de bijbel centraal. Volgens hen staat elk mens rechtstreeks met god in contact. Vanaf de 16e eeuw werden steeds meer mensen protestant. Deze mensen wilden zonder tussenkomst van de kerk (en de staat) kunnen geloven.
De Heer heeft de wet van tiende ingesteld, en omdat het zijn wet is, is het onze plicht om die wet na te komen als we Hem liefhebben en het verlangen hebben om zijn geboden te onderhouden en zijn zegeningen te ontvangen.
Wanneer iemand 'in tongen' spreekt, produceert hij een reeks onbegrijpelijke klanken. Zo iemand is bevangen door de Heilige Geest en spreekt tot God, zo zegt Paulus in de Bijbel. Maar tongentaal werd ook gebruikt om een boodschap van God door te geven aan anderen. In dat geval moest tongentaal vertaald worden.
Moet ik verplicht betalen aan Actie Kerkbalans als ik lid ben? Nee, u bent niet verplicht om te betalen aan Actie Kerkbalans als u lid bent. De bijdrage is vrijwillig. De kerk is echter wel afhankelijk van alle vrijwillige giften omdat de kerk geen subsidie ontvangt of geld van de overheid krijgt.