Berekenen van het gebruiksoppervlak (GBO) Vierkante meters die voor de berekening van het GBO niet meetellen zijn bijvoorbeeld: Alle plaatsen waar het plafond lager is dan 1,5 meter. Trappen en liften.
De gebruiksoppervlakte wordt ook wel de GBO of GO genoemd. Het is de oppervlakte waarvoor wordt ingeschat dat deze nuttig gebruikt kan worden. Deze maat wordt gebruikt voor het vergelijken van woningen, maar ook voor het maken van berekeningen met betrekking tot bijvoorbeeld brandveiligheid en gebruiksbelasting.
De definitie van gebruiksoppervlakte (GO) volgens NEN 2580 is: de vloeroppervlakte van een ruimte of van een groep van ruimten, gemeten op vloerniveau, tussen de opgaande scheidingsconstructies, die de desbetreffende ruimte of groep van ruimten omhullen.
Een garage, schuur, eventueel dakterras of balkon vallen dan weer niet onder de woonoppervlakte van de woning. Dit staat in de “meetinstructie bepalen gebruiksoppervlakte woningen” die makelaars gebruiken om de totale woonoppervlakte te bepalen.
De Gebruiksoppervlakte is de oppervlakte in uw woning (het aantal vierkante meters) dat gebruikt kan worden om te wonen. Hierbij moet de stahoogte minimaal 1,5 meter zijn. Aangebouwde delen die dicht zijn (zoals een garage, berging, erker, aanbouw of dakkapel) horen ook bij de Gebruiksoppervlakte.
14. Is sprake van gebruiksoppervlakte wonen als er zich op een zolder die met een niet-vaste trap te bereiken is, Nee.
In de 'meetinstructie' komen begrippen voor als woonoppervlakte, gebouwgebonden buitenruimte (balkons/dakterrassen), externe bergruimte (een berging/schuurtje die niet aan de woning vast zit) en overige inpandige ruimte (o.a. een aangebouwde berging of garage).
Verschil tussen woonoppervlakte en gebruiksoppervlakte
Het grootste verschil is dat bij het woonoppervlakte enkel binnenruimten geschikt voor bewoningsdoeleinden meegerekend worden. Bij gebruiksoppervlakte wonen wordt ook gebouwinstallaties, trappen, gangen, sanitaire ruimten, bergruimten en binnenwanden meegerekend.
Eenvoudig gezegd wordt de bewoonbare oppervlakte daarin bepaald door de vloeroppervlak van loten en afgedekte gebouwen te nemen na aftrek van de oppervlakten ingenomen door muren, wanden, trappen en trappenhuizen, kabelgoten, deuropeningen en ramen. Niet bewoonbare delen zoals kelders, garages, schuren, zolders, etc.
De woonoppervlakte is gelijk aan de som van de netto-vloeroppervlakten van de vertrekken van een woning. Tot de vertrekken behoren huiskamers, eetkamers, slaapkamers, werk-, eet- en woonkeukens en voorts andere binnenruimten, geschikt voor bewoningsdoeleinden, indien ze ten minste 4 m2 groot zijn.
Verschil tussen BVO en GBO
Het bruto-vloeroppervlakte is dus inclusief dragende muren, vides, gevels en noem zo maar op. Dit geldt ook voor de helft van scheidingsconstructie (binnenmuren). Het gebruiksoppervlakte (GBO) is gelijk aan het bruto-vloeroppervlak minus:dragende binnenmuren en gevels.
In de praktijk is de onbenoemde ruimte de benaming van een ruimte waarbij meestal niet voldaan wordt aan de eisen voor bv.een verblijfsruimte (te laag, te klein, te donker) maar waar soms wel een nuttig gebruik van kan worden gemaakt.
Het GBO wordt door makelaars gehanteerd om de grootte van een woning uit te drukken en wordt dan aangeduid als 'woonoppervlakte'. Om het GBO of BVO van een woning te bepalen, bepaal je het GBO of BVO per bouwlaag (verdieping) waarna je de oppervlakten per verdieping bij elkaar optelt.
Voorbeelden van verblijfsruimten zijn woonkamer, slaapkamer, keuken, kantoor (en bijvoorbeeld niet: toiletruimte, badruimte, garage, berging, technische ruimte, verkeersruimte).
Een serre wordt meestal gezien als een volwaardige woonruimte.
Er is alleen sprake van gebouwgebonden buitenruimte voor zover het gedeelte naast, op, tegen of aan het hoofdgebouw (de woning) is gelegen. Denk hierbij aan een balkon, carport, veranda of dakterras.
Alle ruimtes die effectief gebruikt kunnen worden, zoals slaapkamers, bergingen, hobbykamers, kelders en garages, maken deel uit van de bewoonbare oppervlakte. Dit geldt ook voor douches, baden en andere vaste toestellen. Ruimtes die niet meetellen als bewoonbare oppervlakte zijn onder andere: kruipruimtes.
Ook je garage en zolder zonder vaste trap zijn dus geen bewoonbare onderdelen. Gebouwgebonden buitenruimte zonder vaste omgrenzing, zoals een balkon, terras of veranda, reken je er niet bij. Hetzelfde geldt voor bergruimtes die niet verbonden zijn aan de woning. Denk maar aan een vrijstaande garage of los fietsenhok.
De woonoppervlakte is het aantal vierkante meters van het eigendom dat effectief bewoonbaar is. Alle ruimtes binnen de woning worden meegerekend, maar de tuin, oprit en andere buitenruimtes tellen niet mee in de woonoppervlakte. Deze ruimtes tellen wél mee bij de woonoppervlakte: Slaapkamers.
Alleen de ruimtes met een duidelijke woonfunctie worden gemeten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de woonkamer, keuken, badkamer, slaapkamer en de hal. Ruimtes zoals de garage, kelder, vliering, (externe) bergruimten en balkons hebben geen woonfunctie en worden daarom niet meegerekend.
Ontwikkelingen op de huizenmarkt
Voor een vierkante meter woonoppervlak werd in 2021 gemiddeld 3.300 euro betaald, 14,4 procent meer dan in 2020.
De inhoud van een huis is het aantal kubieke meters (m3 – lengte x breedte x hoogte) van een woning. De inhoud wordt buitenmaats gemeten. Dit betekent dat je mag meten van buitenmuur tot buitenmuur en van bovenkant dak tot onderkant begane grond vloer.
Het normale gebruik als bergruimte, bijkeuken, garage of een ruimte voor het beoefenen van hobby's wordt in zijn algemeenheid passend geacht binnen een woonbestemming en past daarmee ook binnen de termen van het vergroten van het woongenot.
Gebouwgebonden buitenruimte en externe bergruimte
Hierbij kun je denken aan een carport, veranda, balkon en dakterras. Bij een externe bergruimte spreek je van een ruimte die niet aan het huis vast zit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een tuinhuis, vrijstaande berging of vrijstaande garage.
in de aanhef, geldt dat aan de onderstaande afmetingen moet worden voldaan. Oprit/terrein/carport/tuin: minimaal 2.30 meter breed en 5.00 meter lang. Garage: een doorgang van minimaal 2.30 meter breed en een binnenmaat van minimaal 2.65 meter breed en 5.00 meter lang.