De regels voor medische bagage verschillen per luchtvaartmaatschappij. Over het algemeen geldt dat je met een medische verklaring medicijnen, injectienaalden* en medische apparatuur mee mag nemen in de handbagage. Wil je medische bagage meenemen aan boord dan dient dit voor vertrek wel te worden aangemeld.
Je mag tot 40 kg extra medische ruimbagage meenemen zonder extra kosten als je een geldige doktersverklaring en specificatielijst van de medicijnen of apparatuur kunt laten zien (enkel voor eigen gebruik). De medische handbagage is gratis en toegelaten tot 10 kg handbagage in totaal.
Bijzondere bagage zoals een rolstoel, golftas, kitesurftas, duiksportuitrusting, sportwapen, medische bagage of Transavia wintersport bagage, meld je aan voordat je gaat vliegen. Het liefst bij je boeking. Er kan namelijk maar een beperkte hoeveelheid bagage mee in het vliegtuig.
De meeste medicijnen kun je zonder problemen meenemen in het vliegtuig, maar voor bepaalde medicijnen heb je een speciale verklaring nodig. Dit geldt voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen. Hieronder vallen bijvoorbeeld kalmeringsmiddelen, sterke pijnstillers en slaapmiddelen.
Er zijn geen beperkingen voor geneesmiddelen en babyvoeding die je nodig hebt tijdens de vlucht. Hou wel rekening met volgende zaken: Wanneer je meer dan 100 ml van een geneesmiddel meeneemt, kan je dit best apart houden en aangeven. Voor niet-vloeibare geneesmiddelen zijn er geen beperkingen.
De meeste medicijnen mag u meenemen naar Nederland, zolang u kunt aantonen dat ze voor eigen gebruik zijn. Houdt u zich hierbij aan de regels voor het meenemen van medicijnen. Medicijnen met een verdovende werking komen voor in de Opiumwet. Deze mag u alleen meenemen naar Nederland als u een officiële verklaring heeft.
Denk aan een reisapotheek met onder meer paracetamol, diarreeremmers, EHBO-artikelen en een insectenwerend middel. Stop alle medicijnen in de handbagage in plaats van in de ruimbagage. "In het ruim vriest het, waardoor de werkzaamheid verloren kan gaan.
Verschillende medicijnen zoals Ritalin voor ADHD en slaapmedicatie zoals Oxazepam en Temazepam mag u niet zomaar meenemen naar andere landen. Hiervoor heeft u een Schengen- of Engelstalige medicijnverklaring nodig.
Reist u met het vliegtuig? Stop uw medicijnen dan in uw handbagage, niet in uw koffer. In het bagageruim van het vliegtuig kan het namelijk vriezen.
Om veiligheidsreden zijn reserve- of losse lithiumbatterijen en mobiele opladers ( powerbanks) wereldwijd verboden in ingecheckte bagage en mogen ze ENKEL in de handbagage vervoerd worden.
Deodorant is een vloeistof en zolang het een verpakking onder de 100 ml is mag deze mee. Als spuitbus of als roller, dat maakt niet uit. Helaas is een normale spuitbus deodorant te groot om mee te mogen in de handbagage. Deze moet dus mee in de ruimbagage.
Als de handbagage te zwaar is, mag die worden toegevoegd aan de ingecheckte ruimbagage. Die luchtruimbagage tot 23 kilo zit in de prijs van het ticket, en is maximaal 90 x 75 x 43 centimeter.
1 stuk handbagage:
bv. rugtas, laptoptas, handtas, cameratas, paraplu. mag altijd mee in de cabine.
Hoeveel handbagage mag ik meenemen met TUI fly Nederland en TUI fly België? Per passagier (>2j) is één persoonlijk item én één stuk handbagage toegestaan. Een persoonlijk item (max 40x30x20 cm) moet onder de stoel voor je passen, bv.rugtas, handtas en mag altijd mee in de cabine.
Elke passagier die met TUI fly vliegt, heeft recht op één stuk handbagage van maximaal tien kilo met een maximale afmeting van 55x40x20 centimeter. Volgens het bedrijf wordt daar op dit moment aan de incheckbalie niet streng op gecontroleerd.
Een medicijnpaspoort is niet verplicht om te hebben. Het is vooral een actueel medicatieoverzicht. Een medische verklaring is altijd verplicht als je naar het buitenland reist met medicijnen die onder de Opiumwet vallen.
Gaat u op reis naar het buitenland en gebruikt u een medicijn dat onder de Opiumwet valt?Dan moet u bij het CAK een schengenverklaring of een Engelstalige medische verklaring aanvragen. Dit geldt bijvoorbeeld voor slaapmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen of medicinale cannabis.
U mag vloeistoffen, spuitbussen en gels in uw handbagage hebben zolang zij niet meer dan een maximum volume van 100 ml overschrijden per artikel, meegenomen in een hersluitbare, doorzichtige plastic tas van niet meer dan 1 liter capaciteit per passagier.
Het is toegestaan om medicijnen, zoals antibiotica, astma medicijnen, insuline of een EpiPen mee te nemen in vliegtuigen van Transavia. Om medicijnen in het vliegtuig mee te mogen nemen, vraag je voor vertrek een Europees medisch paspoort aan bij je huisarts of apotheek.
Hoeveel medicijnen mag je meenemen in het vliegtuig? Er gelden geen limieten, zolang je maar een medische verklaring bij je hebt. Belangrijk is wel dat de medicijnen in de originele verpakking zitten, met etikettering van de apotheek erop.
U kunt ook uw (huis)arts of apotheker vragen of uw medicijn onder de Opiumwet valt. Of bekijk of uw medicijn op één van de lijsten van de Rijksoverheid staat.
In Nederland zijn ongeveer een half miljoen mensen verslaafd aan medicijnen. Deze medicijnen zijn onder te verdelen in 2 hoofdgroepen. De opiaten (pijnstillers als morfine en oxycodon) en benzodiazepinen (rustgevende en angstremmende medicijnen, zoals valium, oxazepam en andere 'pammetjes').