Activa welke regulier langer dan 1 jaar op de balans van een onderneming staan worden aangeduid als vaste activa, als vlottende activa worden alle zaken beschouwd welke over het algemeen binnen de termijn van 1 jaar in geld zijn om te zetten, zoals debiteuren en voorraden.
Vlottende passiva zijn kortlopende schulden met een maximale aflossingstijd van een jaar. Onder vlottende passiva valt bijvoorbeeld de te belastingbetalingen, leverancierskrediet, de crediteuren en bankkrediet.
De activa worden, kort gezegd, gevormd door de bezittingen, zoals geldtegoeden, gebouwen, goederen, e.d., en de passiva bestaan uit het eigen vermogen en het vreemd vermogen (geleend geld, schulden), dus de middelen waarmee de activa gefinancierd zijn.
Wat is activa en passiva op je balans
De linkerzijde van de balans is de activa zijde (ook wel debet zijde genoemd). De activa bevat al je bezittingen, zoals je bedrijfspand, voorraden, vervoersmiddelen, maar ook het nog te ontvangen geld (debiteuren).
Ten slotte omvat deze categorie ook de opbrengsten van vlottende activa, te noteren op de rekening 751 Opbrengsten uit vlottende activa. Het gaat bijvoorbeeld om de verkoop van een vastrentend effect, interesten op geldbeleggingen of interesten door een tegoed op een spaar- of zichtrekening.
Bij een activa passiva transactie gaat het personeel over. En wel in geval van 'overgang van onderneming'. Dat is wettelijk geregeld in artikel 7:663 BW. Van overgang van onderneming is sprake als de identiteit van de onderneming bewaard blijft: de vaste activa, handelsnaam, klantenregisters, administratie, etc.
Een balans heeft een linker- en een rechterkant. De linkerkant is de activa- of debetzijde. Aan deze kant staan je bezittingen, zoals bijvoorbeeld geld, goederen of debiteuren, mensen die nog geld aan jou moeten betalen. Aan de rechterkant staat de passiva-, of creditzijde.
Je gebruikt de creditzijde om je schulden te boeken en de debetzijde om bezittingen te boeken. De term stamt eigenlijk uit de tijd dat er nog geen rekenmachines waren. Hiermee kon men de positieve en negatieve getallen goed uit elkaar houden.
De passivazijde op de balans bevat de vermogensopbouw die hierbij hoort. Voorbeelden van passiva: eigen vermogen (reserves), vreemd vermogen (crediteuren, voorzieningen en leningen).
Kort vreemd vermogen is ook de huur die je betaalt en de nog te betalen omzetbelasting aan de belastingdienst. Ook dat zijn kortlopende schulden.
Dit zijn jouw stoffelijke bezittingen. Je kan ze aanraken. Voorbeelden: gebouwen, grond, machines, computers, auto's.
Vaste versus vlottende activa
Onder vlottende activa vallen onder andere voorraden die in het economische proces van de onderneming verbruikt worden. Dit kan per type onderneming verschillen. Onder vaste activa vallen zaken als gebouwen en gespecialiseerde machines. Onder de activa vallen ook financiële activa.
Passiva zijn het eigen vermogen en de schulden van een bedrijf of persoon. Ze laten zien hoe een bedrijf of persoon gefinancierd is. Je vindt deze boekhoudkundige term op de balans en de winst-en-verliesrekening.
Vlottende activa staan tegenover vaste activa, waaronder bijvoorbeeld de inventaris en het bedrijfsgebouw vallen. Voorbeelden van vlottende activa: voorraden (grondstoffen en/of gereed product) debiteuren.
Definitie. De balanspost vooruitbetaalde bedragen is een vorm van vlottende activa waarbij een onderneming vooruit heeft betaald voor bijvoorbeeld de huur van het bedrijfspand of de rente op een lening.
De balans: een introductie
Links is de debetzijde en staan de bezittingen van de onderneming, die noemen we de activa. Rechts is de creditzijde, hier zien we het eigen vermogen en de schulden die je nog moet betalen, de passiva. Debet en credit zijn afgeleid van het Latijn.
Debet en Credit wordt in de boekhouding gebruikt om aan te geven of er geld bij de organisatie waarover de boekhouding gaat weg gaat (Debet), of er geld binnenkomt (Credit). In een boekhouding wordt elke pot met geld (zoals de bank, de kas en dergelijke) gezien alsof deze BUITEN de organisatie staat.
Eenmanszaken hebben geen aandelen zoals een besloten vennootschap en dat maakt de overdracht lastiger. Zo kun je het KvK-nummer niet overnemen. Dat betekent feitelijk dat je de eenmanszaak zelf stopt en dat de koper de eigendommen en rechten van de onderneming overneemt.
De overdracht van aandelen gaat altijd via een notaris. Dat is wettelijk geregeld. Als je het via FIRM24 regelt hoef je gelukkig niet fysiek langs de notaris. Naast de notariële overdracht van de aandelen kunnen partijen ook een koopovereenkomst opstellen voor de overdracht.
Heb je een eenmanszaak of vennootschap onder firma en wil je het bedrijf verkopen, dan zul je met de fiscus moeten afrekenen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om belastingheffing te beperken of te voorkomen. Je moet belasting betalen over de verkoopprijs, met een vermindering van de boekwaarde.
Een voorraad bestaat uit goederen die beschikbaar zijn voor productie, verkoop of levering. Deze goederen hebben allemaal een waarde en moeten terugkomen in je boekhouding en op je balans verwerkt worden. Ook goederen die al in gebruik zijn voor productie vallen onder je voorraad.
De linkerkolom bestaat uit de debetzijde van de balans (bezittingen, ook wel activa genoemd) en de rechterkolom bestaat uit de creditzijde van de balans (schulden en het eigen vermogen, ook wel passiva genoemd). De bezittingen bestaan uit vaste activa, vlottende activa en debiteuren, samen ook wel 'activa' genoemd.
De winst zelf zal waarschijnlijk op de bank staan en komt hierdoor aan de debetzijde van je balans te staan. De debetzijde bestaat immers uit je bezittingen: de activa. De winst moet ergens in geïnvesteerd zijn of op het banksaldo staan.