Disfunctioneren kan zich uiten in verschillende vormen: de werknemer kan de hoeveelheid werk niet aan, de werknemer levert kwalitatief slecht werk af, de werknemer kan onvoldoende meegroeien met veranderingen in zijn werk, de werknemer kan slecht met collega's en/of klanten omgaan, etc.
Er is sprake van disfunctioneren als u niet voldoet aan de functie-eisen behorende bij uw functie. Daarnaast ziet uw werkgever geen mogelijkheid tot verbetering van uw functioneren. Uw werkgever kan er dan voor kiezen de arbeidsovereenkomst met u te ontbinden.
In geval van disfunctioneren, dient een werkgever al het nodige te ondernemen om verandering te brengen in het functioneren van de medewerker. Hij dient de medewerker (zo) objectief (mogelijk) te beoordelen en de werknemer tijdig in kennis te stellen van de ontevredenheid over de wijze waarop de functie wordt ingevuld.
Vindt je baas daarna nog steeds dat je onvoldoende functioneert? Dan moet hij je ontslag aanvragen bij de kantonrechter. Je werkgever moet duidelijk maken bij de rechter: Wat de functie-eisen zijn van jouw baan en waarom je volgens je baas daar niet aan voldoet.
Een verstoorde arbeidsverhouding betekent dat de werknemer in beginsel wel geschikt is om de werkzaamheden te verrichten, maar dat de relatie tussen beiden partijen zodanig is verstoord dat het nog langer uitzitten van de arbeidsovereenkomst eigenlijk voor niemand echt goed is.
Zo zijn diefstal, verduistering of bedrog voorbeelden van ernstig verwijtbaar handelen. Ook het structureel niet nakomen van re-integratieverplichtingen kan onder omstandigheden leiden tot ernstig verwijtbaar handelen door de werknemer.
Als je werkgever je arbeidsovereenkomst wil beëindigen, dan kan dat op drie manieren: Een ontbindingsverzoek indienen bij de kantonrechter; Een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV; Een vaststellingsovereenkomst aanbieden om tot een ontslag met wederzijds goedvinden te komen.
Disfunctioneren kan zich uiten in verschillende vormen: de werknemer kan de hoeveelheid werk niet aan, de werknemer levert kwalitatief slecht werk af, de werknemer kan onvoldoende meegroeien met veranderingen in zijn werk, de werknemer kan slecht met collega's en/of klanten omgaan, etc.
U gedraagt zich onbehoorlijk. U vertoont verwijtbaar gedrag of u bent verwijtbaar nalatig. Dit is bijvoorbeeld het geval als u diploma's vervalst, collega's bedreigt of uzelf of anderen in gevaar brengt. Of als u steelt, werk weigert zonder goede reden of dronken op het werk verschijnt.
Ontslag zonder dringende reden
Als het niet gaat om een ontslag wegens dringende reden en de arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur is, dan beschikt de werknemer over een opzeggingstermijn. Als deze termijn niet wordt nageleefd, heeft de werknemer bovendien recht op een opzeggingsvergoeding.
Hij/zij staat niet open voor kritiek, suggesties of verbeteringen. Hij/zij begrijpt niet goed met welke materie wij bezig zijn. Hij/zij heeft geen of onvoldoende aandacht voor de teamleden. Hij/zij heeft onvoldoende overwicht binnen het team.
Is er sprake van slecht of matig functioneren? Wacht dan niet te lang maar stel het meteen aan de orde en maak het direct bespreekbaar. Medewerkers hebben er recht op om te weten waar zij aan toe zijn, hoe vervelend het voor hen soms ook is.
Om bezwaar te maken op je beoordeling teken je de beoordeling 'voor gezien'. Vervolgens schrijf je in een brief aan je werkgever waar en waarom je het oneens bent met de inhoud van je beoordeling.
Een dossier opbouwen kost tijd
Een kantonrechter stelt geen duidelijke termijn voor dossieropbouw, maar houd rekening met minimaal zo'n 3 tot 6 maanden. Je hebt namelijk tijd nodig om voldoende feiten en bewijzen te verzamelen. Daarnaast moet je een werknemer de kans geven om zijn functioneren te verbeteren.
Wat is dossieropbouw? Dossieropbouw is in arbeidsrechtelijke zin de samenvattende term voor het schriftelijk vastleggen van gesprekken, afspraken, instructies, beoordelingen en waarschuwingen met betrekking tot een medewerker.
De meldingsfrequentie van verzuim per medewerker binnen Nederland ligt rond de één keer per jaar. Dit betekent dus dat werknemers gemiddeld één keer per jaar ziek zijn. Hoe hoger de meldingsfrequentie hoe groter de kans is dat de medewerker langdurig gaat uitvallen.
C4 of ontslagformulier
Sommige werkgevers vullen op het C4 een andere ontslagreden in omdat ze de werknemer niet per se willen 'straffen' door zijn werkloosheidsuitkeringen af te nemen. Met het C4 gaat de RVA immers na of de ontslagen werknemer recht heeft op werkloosheidsuitkeringen.
Veelvuldig ziekteverzuim is op zich geen reden voor ontslag. Maar als de gevolgen voor het bedrijf te ernstig zijn, kunt u de kantonrechter vragen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Bijvoorbeeld als de voortgang van het productieproces in gevaar komt. Of als de werkdruk voor de andere werknemers te hoog wordt.
Stap eens naar een collega of iemand buiten de organisatie om te ventileren en om advies te vragen. Als anderen klagen over jouw leidinggevende, heeft het weinig zin om mee te stappen in het klagen. Het maakt het voor jou alleen maar erger. Zoek vertrouwelingen, bijvoorbeeld een collega, een vriend, jouw partner.
Er is sprake van pesten indien één of meerdere collega's of leidinggevenden herhaaldelijk intimiderend, kleinerend of ander ongewenst gedrag vertonen tegenover u. Belangrijk is hierbij dat het gedrag zich herhaald in de tijd. Een eenmalige gedraging kan niet gezien worden als pesten.
Bijvoorbeeld wanneer de werkgever discrimineert, intimideert, valse gronden voor ontslag aanvoert of grovelijk de verplichtingen niet nakomt die voortvloeien uit de arbeidsovereenkomst.